• BIST 100

    11206,14%1,43
  • DOLAR

    41,37% 0,20
  • EURO

    48,63% -0,33
  • GRAM ALTIN

    4882,73% 0,93
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

Badem üreticileri Cumhurbaşkanından müjde bekliyor

08 Ağustos 2023, Salı 14:10
08 Ağustos 2023, Salı 14:10
Badem üreticileri Cumhurbaşkanından müjde bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Badem üreticileri Cumhurbaşkanından müjde bekliyor

Adıyaman’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, badem randıman fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Badem yetiştiriciliğinde hem yüksek girdi maliyetleri hem de doğa olayları karşısında üretime devam eden çiftçilerin fazlasıyla zorlandığını belirten Kahta Ziraat Odası Başkanı Turanlı, yetkililerin badem fiyatını çiftçileri memnun edecek randıman fiyatı olmasını istedi.
Badem randıman fiyatının 0,175 TL seviyelerinde açıklanmasını beklediğini vurgulayan Başkan Turanlı, “Adıyaman, badem üretiminde Türkiye’nin alan bazda ve verim olarak birinci sırada yer almaktadır. Çiftçilerimiz alternatif ürüne yönelerek bölge iklimine ve toprak yapısına uygun badem ürününe yöneldi. Yaklaşık olarak on üç yıl önce dikimine başlanan badem ürünü 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar üzeri alana ulaştı.
6 Şubat 2023 tarihinde ilimizde yaşanan yüzyılın felaketi olan depremde çoğu çiftçimiz evini, traktörünü, tarım makine ekipmanlarını ve hayvanlarını maalesef kaybetti. Küresel iklim değişimi sonucunda bölgemizde yaşanan dolu, don ve fırtına gibi doğa olayları karşısında, geçen yıl bölge rekoltemiz 40 bin ton iken, badem bahçelerimiz zarardan dolayı bu yılki rekoltemiz 15 bin ton beklemekteyiz. Badem yetiştiriciliğinde hem yüksek girdi maliyetleri hem de doğa olayları karşısında çiftçilerimiz üretime devam etmekte ve fazlasıyla zorlanmaktadır. Bu olumsuz durumların etkisini bir nebze unutmak için devlet yetkililerinin badem fiyatını çiftçilerimizi memnun edecek randıman fiyatını 0,175 TL seviyelerinde açıklanmasını bekliyoruz. Badem, sadece ürün olarak görülmemesi gerekmektedir. Badem alanların artmasıyla dışarıya (Malatya, Giresun, Niğde, Şanlıurfa) mevsimlik işçi olarak giden vatandaşlarımız badem sayesinde çalışma fırsatı bulup, geçimini burada sağlamaktadır. Öte yandan bölgemizde badem işleme tesislerinin artmasıyla yine vatandaşlarımız için istihdam alanları oluşmaktadır.
Çiftçilerimiz üzerine düşen görevi yerine getirirken, badem hasadına az bir zaman kala çiftçilerimizin gözü kulağı fındıkta açıklanan fiyat gibi Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı badem fiyatında. Çiftçilerimizin umudu olan badem ürününün sürdürebilirliği için Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla badem fiyatının belirleyici yetkilileri olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan, hasat başlamadan bir an önce badem alımının randıman resmi fiyatı 0,175 TL üzeri açıklamalarını istiyoruz. Aksi takdirde çiftçi emeğini göz ardı eden tüccarlara mahkum olacaktır. Yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmek isteniyorsa en kısa sürede çiftçilerimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır” diye konuştu.

Rusya ve Türkiye, gaz tedariki işbirliğini görüştü

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli 6 akslı lokomotif projesini açıkladı

Doğu Akdeniz'de "Yunomia 6-2025" tatbikatı gerçekleştirildi

Muğla'da orman yangını

BM: israili derhal ek saldırılara son vermeye ve Lübnan topraklarından tamamen çekilmeye çağırıyoruz

İran: Avrupa’ya makul öneri sunduk, bahanelerle karşı karşıyayız

Macron: Pazartesi günü Filistin’i tanıyacağız

ABD’de 34 ton uyuşturucu ele geçirildi: 60 gözaltı

Gazze'deki açlık krizi derinleşiyor

Bakan Yumaklı: Orman gönüllüleri, AFAD ve Kızılay gönüllüleri ile aynı haklardan faydalanacak

Antalya'da orman yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Trump ile bir araya gelecek

BM: israil'in saldırılarının yıkıcı etkileri çocuklar üzerinde daha fazla etkisini gösteriyor

Yolcu motoru ile kuru yük gemisi çarpıştı: 8 yaralı

Iğdır’da yıldırım çarpması sonucu 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Rusya: Ukrayna'da 4 yerleşim birimini ele geçirdik

Mardin’de zincirleme trafik kazası: 5’i çocuk 9 kişi yaralandı

Sudan'da İHA saldırısında cami yerle bir oldu: 75 can kaybı

Şam Havalimanı’na zorlu hava koşullarında güvenli iniş desteği

BMGK’dan İran'a yönelik yaptırımları devam ettirme kararı

Elazığ’da otomobil yolcu durağına çarptı: 6 yaralı

AB, Rus doğal gazının Avrupa pazarına ithalatını yasaklıyor

ABD Başkanı Donald Trump Çin'e gidecek

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

NATO: Estonya'nın sahasını ihlal eden Rus jetleri durduruldu

AB: Rusya'nın Estonya'nın hava sahasının ihlali son derece tehlikeli bir provokasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kooperatifler, yerel kalkınmanın temel aktörüdür

Yunanistan'da candida auris mantarı vakalarında artış

Fransa, Mali ile güvenlik iş birliğini askıya aldı ve iki diplomatı sınır dışı etti

Rus savaş uçakları Estonya hava sahasını ihlal etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ve Türkiye, gaz tedariki işbirliğini görüştü

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli 6 akslı lokomotif projesini açıkladı

Doğu Akdeniz'de "Yunomia 6-2025" tatbikatı gerçekleştirildi

Muğla'da orman yangını

BM: israili derhal ek saldırılara son vermeye ve Lübnan topraklarından tamamen çekilmeye çağırıyoruz

İran: Avrupa’ya makul öneri sunduk, bahanelerle karşı karşıyayız

Macron: Pazartesi günü Filistin’i tanıyacağız