• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Bağımsız denetmenden şirketlere yenilenebilir enerji uyarısı

EKONOMİ 18.01.2023 14:50:02 0
Bağımsız denetmenden şirketlere yenilenebilir enerji uyarısı

Bağımsız denetmenden şirketlere yenilenebilir enerji uyarısı

İNDEX Ekonomi Bağımsız Denetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Tatlı, Türkiye’de şirketlerin, enerji maliyetlerini düşüren Güneş Enerji Santrali (GES), Rüzgar Enerji Santrali (RES), Hidroelektrik Santrali (HES) gibi yeşil, yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırdığını belirterek, diğer enerjileri kullanan şirketlere uyarılarda bulundu.
Bağımsız denetçi Mehmet Emin Tatlı, Güneş Enerji Santrali (GES), Rüzgar Enerji Santrali (RES), Hidroelektrik Santral (HES) gibi yeşil veya yenilenebilir enerji yatırımları arttığını, artan bu yatırımlarda birlikte ülkedeki karbon salınımının düştüğünü ifade etti. Türkiye’de ülkemizde petrol fiyatları ve döviz artarken yenilenebilir enerji yatırımları ile şirketler artan enerji maliyetlerini düşürdüğünü hatırlatan Tatlı, özellikle üretim yapan şirketler önlem olarak GES yatırımlarını arttırdığını ifade etti. Bağımsız Denetmen Tatlı, 'Özellikle Organize Sanayi Bölgelerindeki fabrikalar, üretim tesislerinin çatılarına GES enerji panelleri yaptırmaktadırlar. Bu nedenle de GES yatırımları artmaktadır. Enerji yatırımlarına Sanayi ve Teknoloji bakanlığı teşvikler sağlamaktadır. Bu teşvikler arsa tahsisi, KDV muafiyeti, gümrük vergisi istisnası, SGK prim desteği, kurumlar vergisi indirimi şeklinde sıralanabilir. GES yatırımları artarken güneş paneli yatırımlarına ağırlık verilmelidir. Ülkemizde panel üretimlerine de aynı devlet destek ve teşvikleri sağlanmaktadır. Ülkemiz yeşil enerji mutabakatına taraf bir ülkedir. Ülkemiz bu nedenle önümüzdeki yıllarda karbon salınımını sıfıra düşürecek önlemler almaya devam edecektir. Elektrik ile çalışan arabalar buna en büyük örnektir' dedi.

'Karbon vergisi gelebilir'
GES yatırımlarını yapmayan şirketlere de uyarılarda bulunan Tatlı, ileriki yıllarda yenilenebilir enerji kullanmayan şirketlere karbon vergisinin gelebileceğini ifade ederek, 'Şimdilerde bu enerji desteklerini teşvikler ile yaygınlaştırmaya çalışan ülkemiz, birkaç yıla kalmadan karbon vergisi getirebilir. Bu vergi gelince de karbon salınımı yüksek olan şirketler vergi vermek durumunda kalacaktır. Peki bu vergiler nasıl hesaplanacak? Muhtemelen diğer yakıt türlerini kullanan şirketler karbon vergisini CO2 emisyonları (üretilen CO2 kütlesi) hesabıyla ile ödeyecekler. Ancak yenilenebilir elektrik kullanmayan şirketler birim kwsaat elektrik başına vergi hesabına göre ödeyecekler. Dolayısı ile GES gibi yenilenebilir elektrik kullanan şirketler bu karbon vergisinden muaf tutulacaklardır. Ülke kaynaklarını ayırmanın yanı sıra şirketlerden karbon salınımının azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması işlerine yönelik olacağıda önemlidir. Vergi muafiyet sistemini, güneş, rüzgar ve termal güç, düşük emisyonlu araçlar, şarj edilebilir piller ve yeni nesil nükleer reaktörlerdeki yeni teknolojileri kapsayacak şekilde genişletilebilir' diye konuştu.
Tatlı, her geçen gün yatırımları artan GES sektörünün doğru ve ülke menfaatleri doğrultusunda şirketlerin büyümesinin ise doğru yatırım ve teşvik danışmanlık ile olacağını belirterek, İndex Ekonomi Bağımsız Denetim A.Ş. olarak firmalara danışmanlık teşvik desteğini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ