• BIST 100

    14065,98%0,27
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,56% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5978,39% -0,24
  • Ç. ALTIN

    9921,23% -0,31

Bağırsak Kanseri: Kimler risk altında ve hangi belirtilere dikkat edilmeli?

07 Aralık 2024, Cumartesi 16:03
07 Aralık 2024, Cumartesi 16:03
Bağırsak Kanseri: Kimler risk altında ve hangi belirtilere dikkat edilmeli?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hayat kalitesini ciddi şekilde düşüren bir hastalık olan bağırsak kanserinin, özellikle erken teşhisle tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken KETEM'den Dr. Büşra Eskifuruncu, risk grupları, belirtiler ve tarama yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler verd

Dr. Büşra Eskifuruncu, gaytada gizli kan testi ve kolonoskopi ile düzenli taramaların önemine dikkat çekerek, KETEM’lerde bu hizmetlerin ücretsiz sunulduğunu belirtti. Özellikle erken teşhisle kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu hatırlattı.

 

Risk gruplarını ve dikkat edilmesi gereken belirtileri sıralayan Dr. Eskifuruncu, 50 yaş üstü bireylerin, ailesinde kanser öyküsü bulunanların, sağlıksız beslenenlerin ve hareketsiz bir yaşam süren kişilerin risk altında olduğunu vurguladı. Belirtiler arasında dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, kanlı dışkı, karında şişlik, kilo kaybı ve halsizlik öne çıkıyor.

Bağırsak kanseri neden hayat kalitesini düşürüyor?

Dr. Eskifuruncu, bağırsak kanserinin günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen sonuçlar doğurabildiğini belirtti. Ameliyat sonrası bağırsakların torbada taşınması veya mama ile beslenmek zorunda kalınması gibi durumların, hastaların fiziksel ve psikolojik açıdan zorlanmasına neden olduğunu ifade etti. Bu nedenle erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kimler risk altında?

Bağırsak kanserinde risk gruplarını açıklayan Dr. Eskifuruncu, "Özellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerin yüzde 90'ı risk altında. Bunun dışında bağırsak polipleri de kanser riskini artırabiliyor. Ancak her polip kansere dönüşmüyor. Ailede bağırsak kanseri öyküsü olan bireyler risk grubunda. Genetik faktörler ayrıca daha önce kansere yakalanmış kişiler, ülseratif kolit gibi bağırsak iltihapları yaşayan bireyler, lif yönünden yetersiz beslenenler, sigara ve alkol kullananlar, aşırı kilolu ve hareketsiz yaşam tarzı olanlar da risk altında." uyarısında bulundu.

Hangi belirtiler uyarıcı olmalı?

Bağırsak kanserinin erken belirtilerine dikkat çeken Dr. Eskifuruncu, bağırsak alışkanlıklarındaki değişimlerin önemli bir uyarı işareti olduğunu söyledi.

Dr. Eskifuruncu, "Bağırsak alışkanlıklarımızda değişme. Bu söylediklerim belki sizi biraz tiksindirebilir ama herkesin bir dışkılama alışkanlığı vardır. 2 günde bir mi çıkıyor, 3 günde bir mi, günde 5 sefer mi? Bir rutinimiz vardır muhakkak. Bu rutin bozuluyorsa; örneğin, 2 günde birden 10 günde bire çıkmışsak veya günde 5’ten 3 günde bire çıkmışsak bu bizi düşündürmeli. 'Benim bağırsaklarım böyle çalışmıyor' diye uyanmalıyız. Büyük abdestimizde renginde farklılığa sebep olacak derecede bir kanlılık, abdominal yani karın şişkinliğimizin olması, kramplarımızın olması, kilo kaybımızın olması, yorgunluk, halsizlik, bulantı, kusma bunlar bizi uyarmalı. Bütün bunların dışında görsel olarak büyük abdestinizin kalınlığında bir değişiklik olması da önemli bir işarettir. Bir borunun içerisinden bir madde geçtiğini düşünün; boruda bir engel varsa kalınlığı değişerek madde çıkacaktır. Büyük abdestteki durumda da aynı şekildedir. Orada bir kitle varsa büyük abdestinizin şeklini değiştirecektir. Bu da bizi uyarması gereken durumlardan birisidir." diye belirtti.

Bağırsak kanseri nasıl tespit edilir?

Türkiye’de bağırsak kanseri taramaları, öncelikle gaytada gizli kan testi ile yapıldığına dikkat çeken. Dr. Eskifuruncu, bu yöntemi hamilelik testine benzeterek "Hamilelik testindeki gibi çift çizgimiz var; ancak burada tek çizgi çıkması bizim için önemli." dedi.

Bir diğer tarama yönteminin ise kolonoskopi olduğunu ifade eden Eskifuruncu, "50 yaşından sonra 10 yılda bir yapılması önerilen bu yöntem bağırsakların detaylı şekilde incelenmesini sağlar. Ancak kolonoskopi, tansiyon düşüklüğü gibi yan etkiler nedeniyle yalnızca doktor onayı ile uygulanmaktadır. Ailede kanser öyküsü olan kişilerin, hastalığın görüldüğü yaştan 10 yıl önce taranması gerekir, örneğin ailesinde bir bireyin 60 yaşında kansere yakalanması durumunda kişinin 50 yaşında taramadan geçmesi çok önemli." uyarısında bulundu

Ücretsiz tarama imkanı

50-70 yaş arasındaki bireyler için iki yılda bir gaytada gizli kan testi taramaları, kanser tarama merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını ifade eden Dr. Eskifuruncu, bu hizmetten faydalanmanın erken teşhis açısından büyük bir fırsat olduğunu belirterek, vatandaşları tarama yaptırmaya davet etti.

Erken teşhis hayat kurtarır

Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Eskifuruncu, “Herkes kendi sağlığını ciddiye almalı. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır." diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

 

İşgalci siyonistler yeni yıla Gazze’yi bombalayarak girdi

İstanbul'dan Gazze'ye vicdan yürüyüşü: 520 bin kişi Filistin için tek ses oldu

Silahsızlandırma ve "sarı hat" söylemi: Zamir'in 2026 illüzyonu

Kışın sessiz tehlikesi: Kar ve buzda düşmeler artıyor, ilk yardım hayati öneme sahip

Herson'a Ukrayna saldırısı: 24 ölü 50 yaralı

Bitlis’te hayat durdu, 335 yerleşim yeri ulaşıma kapandı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu Filistinli hastaları ziyaret etti

Vali Gül, “Gençlik Uyanıyor, Ailecek Duada Buluşuyor” programına katıldı

Diyarbakır'da yoğun kar etkili oldu: Çatılar araçların üzerine çöktü

Ekmeğe zam yapan fırıncılar, artan maliyetlere dikkat çekti

TARSİM’in 2026 teminat kapsamı belirlendi

Batman'da gece saatlerinde çıkan yangın kafeyi kullanılamaz hale getirdi

Anamur'da yeni yılın ilk sabahı camilerde karşılandı

İsviçre’de yılbaşı eğlenceleri can aldı: Çok sayıda ölü ve yaralı

Uzmanlardan yeni yıl için "sağlıklı yaşam" önerileri

"Fetih işgal değil insanların gönlünün İslam'a açılmasıdır"

Türkiye, Çin vatandaşlarına vize muafiyeti getirdi

2025'te 128 gazeteci öldürüldü: Gazze en kanlı yer oldu

Çamlıyayla'da yoğun kar yağışı etkili oldu

Kocaali'de Hazreti İsa ve Hazreti Meryem'i Anma programı

Hint Okyanusu'nda 6 büyüklüğünde deprem

Bingöl’de yeni yıla Filistin için dualarla girildi

Meteoroloji uyardı: Kuvvetli kar, fırtına ve çığ tehlikesi

İstanbul'da "Sinmiyoruz, susmuyoruz Filistin'i unutmuyoruz" yürüyüşü

2025'te Kudüs: Rakamlarla derinleşen işgal, sıradanlaşan ihlaller

HAMAS: Direnişin silahının tartışılması boş bir çıkış

Bazı ilçelerde afet ve acil durum yönetim merkezi kurulacak

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği Resmî Gazete'de

İstanbul Gazze için ayakta: Büyük yürüyüş Galata Köprüsü'nde

Hamburg'da Mekke Fethi programı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalci siyonistler yeni yıla Gazze’yi bombalayarak girdi

İstanbul'dan Gazze'ye vicdan yürüyüşü: 520 bin kişi Filistin için tek ses oldu

Silahsızlandırma ve "sarı hat" söylemi: Zamir'in 2026 illüzyonu

Kışın sessiz tehlikesi: Kar ve buzda düşmeler artıyor, ilk yardım hayati öneme sahip

Herson'a Ukrayna saldırısı: 24 ölü 50 yaralı

Bitlis’te hayat durdu, 335 yerleşim yeri ulaşıma kapandı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu Filistinli hastaları ziyaret etti