• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,11
  • EURO

    43,66% -0,14
  • GRAM ALTIN

    3989,41% -1,97
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Bahar dönemi kayısı ağaçlarında ilaçlama uyarısı

GÜNDEM 26.02.2025 15:59:44 0
Bahar dönemi kayısı ağaçlarında ilaçlama uyarısı

Malatya Valiliği, kayısı ağaçlarında ilkbahar ilaçlamasıyla ilgili üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, kayısı üretiminin milli ekonomi için büyük önem taşıdığı vurgulanarak, hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mü

Açıklamada, ilkbaharda kayısı ağaçlarında yaygın olarak görülen Yaprak Delen (Çil), Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı ile monilya hastalığına karşı koruyucu mücadele yapılması gerektiği ifade edildi. Bu hastalıkların kayısı üretiminde ciddi verim kaybına yol açtığı hatırlatılarak, mücadeleye pembe tomurcuk döneminde başlanması gerektiği belirtildi.

Yaprak Delen (Çil) Hastalığı: Yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarda zarar oluşturur. Yaprak üzerinde yağ lekesi şeklinde başlayan hastalık, zamanla kırmızımtırak ve kahverengi renge dönüşerek yaprakların saçma ile delinmiş gibi görünmesine neden olur. Verim kaybı yüzde 20-60 arasında değişebilir.

Monilya (Mumya) hastalığı: Çiçekler, çiçek sapları, sürgünler ve meyvelerde görülen bu fungal hastalık, çiçeklerin kahverengiye dönerek kurumasına ve zamk akıntısıyla dallarda asılı kalmasına neden olur. Hastalık sürgünlerin kurumasına ve dallarda kanser yaraları oluşmasına yol açar.

Bakteriyel Kanser ve Zamklanma hastalığı: En tipik belirtisi zamk akıntısı ile birlikte görülen kanser oluşumudur. Hastalıklı dallar zamanla çalılaşarak verimi düşürür. Uzun vadede ağaçların tamamen kurumasına sebep olabilir.

Tomurcuk Tırtılı zararlısı: Tomurcukları delerek içiyle beslenen bu zararlı, çiçek döneminde büyük hasarlara yol açar.

Mücadele yöntemleri

Valilik açıklamasında, hastalıklara karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulanması gerektiği belirtildi:

Kültürel önlemler

Hastalıklı tomurcukları ve kanser yaraları bulunan dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı. Mumyalaşmış meyveler toplanarak yok edilmeli. Budama aletleri dezenfekte edilmeli. Ağaçların havalanmasını sağlayacak şekilde sulama, gübreleme ve budama yapılmalı.

Kimyasal mücadele

Yaprak Delen (Çil) hastalığına karşı ilk ilaçlama sonbaharda, ikinci ilaçlama pembe tomurcuk döneminde bordo bulamacı veya bakırlı fungisitlerle yapılmalı. Monilya hastalığına karşı birinci ilaçlama çiçeklenme başlangıcında, ikinci ilaçlama ise tam çiçeklenme döneminde uygulanmalı. Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı için pembe tomurcuk döneminde bordo bulamacı kullanılmalı. Tomurcuk Tırtılı zararlısı için 100 tomurcuk kontrol edilmeli, 10-15 arasında zararlı tespit edilirse ilaçlama yapılmalı.

Üreticilere önemli uyarılar

Şubat ve mart aylarında yaşanan iklim değişikliklerinin hastalıkları tetikleyebileceğine dikkat çeken valilik, üreticilerin ilaçlama işlemlerini aksatmaması gerektiğini belirtti. Çil hastalığına karşı ilaçlama yapılması gereken dönemin kaçırılmaması gerektiği vurgulanarak, yoğun yağışlı mevsimlerde ilaçlamanın tekrarlanması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, ihracatta sorun yaşanmaması için üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak ilaçlama için reçete almaları gerektiği hatırlatıldı. (İLKHA)                    

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ