10275,75%0,46
39,84% 0,11
46,95% 0,39
4274,15% 0,36
6794,97% -0,20
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir dizi ziyaretler gerçekleştirmek için geldiği Malatya'da, Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Bakan Bayraktar, Meclis toplantı salonunda Enerji yatırımları ve Türkiye’nin enerji stratejilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Enerji, altyapının çok önemli unsurlarından bir tanesi"
Bakan Bayraktar, altyapının şehirleşme için temel bir unsur olduğuna dikkat çekerek, "Enerji altyapının çok önemli unsurlarından bir tanesi. Yani çok güzel binalar yapabilirsiniz. Ama neticede o binada yaşayacak insanlara en temel hizmeti sunmakla alakalı da altyapının gitmesi gerekiyor. Elbette ki elektriğin ve bu anlamda doğalgazın vatandaşlarımıza bu tesislere eriştirilmesi noktasında da biz de üzerimize düşeni yapmaya gayret ettik." ifadelerini kullandı.
"Bütün önceliğimiz özellikle yeni konutlara doğal gazı ve elektriği götürmek oldu"
Yeni yerleşim alanlarının artmasıyla birlikte altyapıya duyulan ihtiyacın daha da öne çıktığını dile getiren Bayraktar, "Tabii şehirler artık taşınıyor. Şimdi biz buraya gelirken yolda yeni yerleşim bölgelerini gördük. Orada yüzlerce binlerce konut yapılıyor. Buralarda yepyeni bir altyapı oluşturuldu. Ve bizim de açık söyleyelim bu geçtiğimiz iki yıl, iki buçuk yıl içerisinde bütün önceliğimiz özellikle bu yapılan yeni konutlara doğal gazı ve elektriği götürmek oldu." dedi.
Teslim edilen konutlarda eksik hizmet olmaması için yoğun çalıştıklarını belirten Bayraktar, "Çünkü vatandaşlarımıza kuralar sonrası bu yerleşim yerleri, daireleri teslim edilirken herhangi bir eksiklikle teslim edilmemesi önemliydi. Hamdolsun bütün kurumlarımız büyük bir uyum içerisinde, büyük bir insicam içerisinde, koordinasyon içerisinde bunu zamanlı bir şekilde yapabildi. Elbette ki bundan kaynaklanan geçmişte belki hasar daha az görmüş, görmemiş yerlerin ihtiyaçları biraz ikinci planda kalmış olabilir." ifadelerini kullandı.
Malatya'daki saha ziyaretlerinin planlamaları değerlendirmek açısından faydalı olduğunu söyleyen Bayraktar, "İnşallah bundan sonraki süreçte bugünkü ziyaretimizde bu anlamda bizler için de daha hadiseyi yerinde görmek açısından önemli oldu. Dolayısıyla bu anlamda bu ziyarette öğleden önceki bölüm şimdi buradaki istişarelerimizde inşallah doğal gaz ve elektrikte Malatya'da neler yapabileceğiz? Elbette konuşacağız. dedi.
"Malatya'nın tabii bir ayrıcalığı olacak"
Sanayici ve yerel yönetimlerin güneş enerjisi taleplerine değinen Bayraktar, "Özellikle güneş santrallerinin kurulumuyla alakalı talepler zaman zaman sanayicilerimizden geliyor. Belki belediyelerimizin bu ihtiyaçlarını biraz daha önceliklendirerek onları böyle elektrik faturalarını düşürecek bazı yöntemler. Biz uzun bir zamandır bütün desteğiyle belediyelerimizi desteklemeye, il özel idarelerimizi, büyükşehir olmayan yerlerde gayret ediyoruz. Bu anlamda Malatya'nın tabii bir ayrıcalığı olacak. Burası depremlerden hakikaten çok önemli bir şekilde etkilenmiş illerimizden bir tanesi. İnşallah bunları bu toplantı vesilesiyle hayata geçireceğiz." şeklinde konuştu.
"Türkiye enerji talebi artan bir ülke"
Bayraktar, "Elbette ki Türkiye enerjide 23 yılda AK Parti iktidarlarında çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Türkiye enerji talebi artan bir ülke. Yani bu Türkiye'nin geneli için böyle elektrikte, doğal gazda talebimiz büyüyor. Malatya'da da böyle. Malatya'nın 2020-2003 yılına baktığımızda bugüne göre talep, abone sayısı, konut sayısı hepsinde çok ciddi bir artış var. Dolayısıyla biz bu artan talebi karşılamak üzere de büyük bir gayret gösteriyoruz. Türkiye maalesef enerjide dışa bağımlı bir ülke." şeklinde konuştu.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına sürdürülen çalışmaları vurgulayan Bayraktar, “Dolayısıyla bir taraftan da bu dışa bağımlılığı düşünerek ülkemizi bu anlamda bağımsız kılmak dışa bağımlılığın ülkemiz ekonomisindeki ortaya koyduğu negatif olumsuz menfi etkileri azaltma adına da gayretler sarf ediyoruz. dedi.
Yenilenebilir kaynakların enerji sistemindeki yerini değerlendiren Bayraktar, "Yenilenebilir enerji kaynakları artık hayatımızın olağan bir parçası haline geldi. İşte burada da hem güneş santralleri hem rüzgar santralleri yapıldı. Memleketimizin her köşesinde adeta." ifadelerini kullandı.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni örnek gösteren Bayraktar, "Türkiye bir taraftan yenilenebilir enerji kaynaklarını yoğun bir şekilde kullanmaya bunları ekonomisine katmaya gayret ediyor. Bunun yanı sıra nükleer enerjiden elektrik üretmekle alakalı önemli bir projeyi Türkiye'nin 70 yıllık rüyasını Akkuyu'da gerçeğe dönüştürmeye gayret ediliyor" dedi.
"Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz var"
Türkiye'nin doğalgaz erişiminde geldiği noktayı değerlendiren Bayraktar, "Ama hamdolsun bugün Türkiye'nin 81 ilinde doğal gaz var. Türkiye'nin 960 yerleşim yerinde, o gün doğal gaz 7 tane OSB'de vardı bugün 214 organize sanayi bölgesinde var. Türkiye'de yüzde 85'ine biz doğal gaz erişimini sağladık." ifadelerini kullandı.
Henüz doğalgaz ulaşmamış bölgelerle ilgili planlamaları anlatan Bayraktar, “Şimdi gidemediğimiz yerler var, ilçeler var. Yavaş yavaş artık beldelere kadar bu iş inmeye başladı. Ama elbette ki doğal gaza eriştirdiğimiz ama henüz işte bir mahallede var ama diğer mahallede henüz götüremediğimiz yerler öncelikli olmak üzere biz doğal gazı biraz önce ifade ettiğim gibi bu ortaya konmuş hedef doğrultusunda inşallah gerçekleştireceğiz." diye belirtti.
"Hedefimiz 16 milyon haneye ulaşmak"
Karadeniz gazıyla ilgili son durumu paylaşan Bayraktar, "Artık Türkiye'de 4 milyon hanede kendi doğal gazımızı kullanıyoruz. Karadeniz'de Sakarya gaz sahasında Türkiye günde 9 buçuk milyon metreküp gaz üretiyor. İnşallah 2026 yılında yani önümüzdeki yıl bu vakitler bu rakamı iki katına çıkacağız. Yani neredeyse 8 milyon hane artık doğal gazı kendi gazımız olarak kullanacak. 2028 hedefimiz biz bunu dört katına çıkarmak, 16 milyon haneye ulaşmak. Bugün Türkiye'de yaklaşık 21.8 milyon hanede doğal gaz var." dedi.
"Neredeyse konutlarımızın yüzde 70'i kendi doğal gazıyla ısınabilecek"
Konutların büyük çoğunluğunun kendi gazıyla ısınabileceği bir döneme girildiğini vurgulayan Bayraktar, "Yani neredeyse konutlarımızın yüzde 70'i kendi doğal gazıyla ısınabilecek, yemeğini pişirebilecek. Bu hakikaten dışa bağımlılığın düşmesi açısından fevkalade önemli." açıklamasında bulundu.
"Enerjide önemli başarılar sağlıyoruz"
Petrol arama çalışmalarına da değinen Bakan Bayraktar, "Türkiye kendi doğalgazını arıyor. Türkiye'de arıyor, yurt dışında arıyor. Türkiye artık kendi petrolünü arayan, daha önce gidilemeyen, girilemeyen denen yerlerde işte Şırnak'ın Gabar dağında en kaliteli petrolünü üreten bir ülke olarak enerjide hakikaten önemli başarılar sağlıyoruz. Başarılar sağladık. İnşallah daha da büyüyerek bu başarılarımız devam edecek." dedi.
Enerji bağımsızlığının Türkiye ekonomisi için kritik önem taşıdığını ifade eden Bayraktar, "Çünkü şuna inanıyoruz. Enerjide dışa bağımlılığını bitirmiş bir Türkiye, enerjide enerji faturası, ithalat faturası azalmış bir Türkiye, ekonomisi çok daha güçlü bir ülke haline gelecek, çok daha büyük bir ülke haline gelecek ve bugün yaşadığımız bu sıkıntılar, ekonomik anlamda yaşadığımız sıkıntıların da üstesinden inşallah bu şekilde geleceğiz." diye konuştu.
"Enerji ithalatına çok büyük bir bedel ödüyoruz"
Enerji ithalatına ödenen yüksek bedellere dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Çünkü hakikaten enerji ithalatına çok büyük bir bedel ödüyoruz. 2022'de 96 buçuk milyar dolar ithalatımız vardı enerjide. Dolayısıyla biz bunu ne kadar düşürebilirsek, ülkemiz de ekonomik anlamda o kadar güçlü olacak" ifadelerini kullandı.
"Bütçe imkânları nispetinde bu desteklere devam edeceğiz"
Devletin vatandaşa yönelik enerji desteklerinden de söz eden Bayraktar, "Geçtiğimiz yıl enerji destekleri 900 milyar lira civarındaydı. Bu sene yine 700 milyar liraya yakın bir enerji desteği var. Dolayısıyla biz bütçe imkânları nispetinde bu desteklere devam edeceğiz." dedi.
Desteklerin adil bir yaklaşımla ihtiyaç sahiplerine yöneltilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Destekleri diyoruz ki gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza, yani gelir düzeyi düşük, sabit gelirli, dar gelirli, daha düşük gelir grubundaki vatandaşlarımıza verelim. Buna ihtiyacı olmayan vatandaşlarımıza da bu destek kalemlerinden çıkaralım diyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." (İLKHA)