• BIST 100

    14224,63%0,17
  • DOLAR

    42,72% 0,06
  • EURO

    50,06% -0,25
  • GRAM ALTIN

    5943,72% 0,59
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

Bakan Bolat: Türkiye-Ukrayna ticaret hacmi 10 milyar dolar hedefleniyor

14 Mart 2025, Cuma 14:16
14 Mart 2025, Cuma 14:16
Bakan Bolat: Türkiye-Ukrayna ticaret hacmi 10 milyar dolar hedefleniyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ukrayna'da gerçekleştirdikleri temaslarda ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmelerinde, bu ülkenin yeniden inşa sürecini değerlendirdiklerini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılabilmesi iç

Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, dün Ukrayna'da gerçekleştirdikleri temaslara ilişkin bilgi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve beraberlerindeki heyetle Kiev'de verimli görüşmeler yaptıklarını aktaran Bolat, "Görüşmelerimizde, iki stratejik ortak ülke olarak Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesini ele aldık." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, Zelenskiy ile görüşmede, savaş öncesinde olduğu gibi savaş döneminde de Ukrayna'nın altyapısının güçlendirilmesine yaptığı katkılardan duyulan memnuniyetin ifade edildiğini vurguladı.

İki ülke liderlerinin belirlediği 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması amacıyla atılabilecek adımları değerlendirdiklerini belirten Bolat, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda iç onay süreci ülkemizde tamamlanan Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'nın Ukrayna'daki onay sürecinin tamamlanmasının önemine vurgu yaptık. Tarım alanındaki karşılıklı yatırımlar ve Ukrayna'nın yeniden inşa sürecindeki büyük potansiyele dikkati çektik. Başkan Zelenskiy, görüşmemizde Serbest Ticaret Anlaşması'nın kısa sürede Ukrayna tarafında da onaylanmasını beklediklerini ve bunun ticaret hacmimizi hedeflenen 10 milyar dolar seviyesinin üzerine taşıyacağına inandığını ve Türk firmalarının yeniden inşa çalışmalarında öncü olacağına dair değerlendirmelerini paylaştı."

"Firmalar, Ukrayna'nın yeniden inşasına katkı sağlayacak"

Bolat, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksiy Kuleba ile görüşmelerinde, yeniden inşa ve bölgesel kalkınma konularının öncelikli alanlar olduğunu, Türkiye'deki firmaların hem ticaret hem de yatırım açısından Ukrayna ile işbirliklerini sürdüreceğini vurguladıklarını ifade etti.

Serbest Ticaret Anlaşması ve Ukrayna Yeniden İnşa Aracı gibi mekanizmaların ilişkilere ivme kazandıracağını dile getirerek, yeniden inşa projelerine ilişkin yol haritası oluşturduklarını vurgulayan Bolat, "Ukrayna Başbakanı Denis Şimal ile yaptığımız görüşmede, Türk firmalarının Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda aktif rol alabileceğine ve savaş nedeniyle tahrip olan altyapının kısa sürede yeniden inşa edilmesinde büyük katkı sağlayacağına yönelik ortak inancımızı dile getirdik. Tarım ve gıda güvenliği alanlarında işbirliklerinin artırılması konusunda mutabık kaldık." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda Ukrayna idarelerinin projelerini sunduğu bilgisini veren Bolat, şu ifadeleri kullandı:
 
"Bu kapsamda, Ukrayna'nın yeniden inşasına yönelik projelere katkı sağlamak üzere Ukrayna idareleri tarafından sunumlar yapıldı. Firmalarımızın katılımıyla düzenlenen görüşmelerde Ukrayna ile işbirliklerimizin derinleştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü toplantımız, firmalarımızın Ukrayna'nın istikrarlı ve müreffeh geleceğine duydukları inancın açık bir göstergesi oldu. Bu bağlamda, Ukrayna’nın yeniden inşa sürecine yönelik bir Görev Gücü Mutabakatı'nın yapılmasında mutabık kaldık."

Bolat, Görev Gücü'nün, 2024'te imzalanan "Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücüne İlişkin Uygulama Esasları" doğrultusunda faaliyetlerini sürdüreceğini aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Kiev'de ayrıca, Ukrayna'da yerleşik Türk iş insanlarımızla da buluştuk. Ülkenin ekonomisine ve istihdamına sağladıkları katkıların Türkiye-Ukrayna dostluğunun güçlü göstergesi olduğunu ifade ettik. Ziyaretimiz kapsamında Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Yönetimi İslam Merkezi Mescidi'nde Başkan Zelenskiy'nin katıldığı iftar programına da iştirak ettik. 2024 itibarıyla Ukrayna ile ticaret hacmimiz 6,2 milyar dolar düzeyine ulaştı. Üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar dahil olmak üzere Ukrayna'daki toplam yatırımlarımız ise 3,5 milyar doları buldu. Kiev ziyaretimizin, iki ülke arasındaki güçlü ticari ilişkilerin, ciddi bölgesel sınamalardan daha güçlü bir işbirliğiyle çıkacağına olan ortak inancımızın ve iki ülke halkının tarihsel bağlarından aldığımız gücün bir göstergesi olduğunu düşünüyorum." (İLKHA)

Tarsus’ta 10 öğrencinin rahatsızlanmasıyla ilgili kaymakamlıktan yazılı açıklama

Diyarbakır’da İl Kanser Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Bakanlıktan “Büyükçekmece’de özel huzurevinde şiddet” haberlerine ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: AFAD 16 yılda Gazze'ye 104 bin tonu aşkın insani yardımı ulaştırdı

Şırnak’ta kar nedeniyle kapanan köy yolları için çalışmalar sürüyor

Malatya'da Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisi'nin temeli dualarla atıldı

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Siirt’te yerli ve millî savunma sanayi ürünleri öğrencilerle buluştu

Malatya'da çıkan yangında ev küle döndü

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı'ndan İBB zamlarına tepki

Elazığ Umut Kervanı bir çocuğun göz ameliyatını üstlendi

Vatandaşın asgari ücret talebi: İnsanca yaşam istiyoruz

Asgari ücret artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz bulunuyor

Yeşilyurt Belediyesi'nden "Önem" projesi kapsamında gençlik etkinliği

Bursa’da 5 bin 900 işletmeye 67 milyon TL ceza

Belediye Başkanı Geçit: Afetlere dirençli, modern bir kent oluyoruz

Adanalılar, henüz asgari ücret belirlenmeden yapılan zamlara tepki gösterdi

İşgal rejimi ateşkes ihlallerini sürdürüyor

Bakan Bak: DeneYap Teknoloji Atölyeleri, milli teknoloji hamlesinin itici gücünü oluşturuyor

İşgal rejimi ile BAE arasında güvenlik anlaşması imzalandı

Bursa İl Vaizi Dr. Polat: Müslümanlar üç ayları manevi kazanım için değerlendirmeli

Ambargo gölgesinde istikrar: Afganistan İslam Emirliği ekonomide büyümeyi sürdürüyor

Alışverişte yapay zeka dönemi

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

HÜDA PAR Şanlıurfa’dan “Son kale aile” programına basın daveti

“Milletimizin ortak iradesi, tüm kirli planları boşa çıkarmıştır”

Beyin göçü ülkelerin geleceğini doğrudan etkiliyor

Malatya'da silahlı kavga: 2 yaralı

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz: Bu ülkenin HÜDA PAR’a ihtiyacı var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarsus’ta 10 öğrencinin rahatsızlanmasıyla ilgili kaymakamlıktan yazılı açıklama

Diyarbakır’da İl Kanser Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Bakanlıktan “Büyükçekmece’de özel huzurevinde şiddet” haberlerine ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: AFAD 16 yılda Gazze'ye 104 bin tonu aşkın insani yardımı ulaştırdı

Şırnak’ta kar nedeniyle kapanan köy yolları için çalışmalar sürüyor

Malatya'da Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisi'nin temeli dualarla atıldı

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı