• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Bakan Fidan'dan Trump'ın Gazze halkını tehcir planlarına tepki

04 Şubat 2025, Salı 08:44
04 Şubat 2025, Salı 08:44
Bakan Fidan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi sakinlerinin komşu ülkelere tehcir edilmesine yönelik açıklamalarına ilişkin, Biz bu teklife sonuna kadar karşıyız. Tarihi iyi okumamak demektir. Tarihte bu yöntem denendi ve 60-70 yı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Bakan Fidan, bölgedeki sorunların yansımalarının bölgeyle sınırlı kalmadığını belirterek, "Bizler bölgemizdeki sorunlarla ilgilenmezsek üçüncü ülkeler gelip bölgesel meselelerde belirleyici politikalar izliyorlar. Yerel sorunlara ithal çözüm arayışları bölgemize huzur getirmedi. Tam aksine yabancı güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda attığı adımlar bize savaş, istikrarsızlık ve yoksulluk olarak geri döndü. Bu gözlemden hareketle çevremizdeki sorunlarla daha yakından ilgilenmemiz ve kendi çözümlerimizi ortaya koymamız gerekiyor." dedi.

"Ateşkesin kalıcı olması için Türk uluslararası toplumun seferber olması gerekiyor"

Türkiye ve Mısır'ın, Cumhurbaşkanları liderliğinde bu doğrultuda önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyleyen Fidan, "Her konuda daha fazla istişare ve iş birliği içerisinde. Bu meselelerin başında Filistin'deki durum geliyor. Her şeyden önce Gazze'deki ateşkesin sağlanması için gösterdikleri çabalardan ötürü Mısırlı kardeşlerimize teşekkür borçluyuz. Gerçekten kendileri olağanüstü bir gayret ortaya koydular. Mısırlı yetkililer Katar ve diğer ülkelerle beraber büyük bir çaba sergilediler. Şimdi bu ateşkesin kalıcı olması için Türk uluslararası toplumun seferber olması gerekiyor. "

Fidan, "Pazar günü Doha’da Hamas siyasi büro üyeleriyle bir görüşme yaptım. Hamas tarafı ateşkes anlaşmasının gereklerini yerine getirme konusunda herhangi bir tereddüt taşımıyor. Ancak İsrailli esirler serbest bırakıldıktan sonra Netanyahu hükümetinin nasıl bir tavır takılacağı hususunda tüm dünyada bazı soru işaretleri var. Netanyahu'nun savaşı yeniden başlatma ihtimali barıştan yana olan herkesi endişelendiriyor. 16 ay süren savaşın ardından İsrail'in de barışa ve huzura ihtiyacı var. Uluslararası toplum ortak bir duruş sergilemeli ve Netanyahu'nun siyasi çıkarları uğruna soykırımı yeniden başlatmasına engel olmalıdır." diye ekledi.

Türkiye'ye getirilen 15 Filistinli esir

Ateşkes kapsamında ülkelerinden gönderilen 15 Filistinli esirin Türkiye'ye kabul edilmesine değinen Fidan, buna benzer bir olayın 2011 yılında Hamas ile işgal arasında Gilad Şalit'in serbest bırakılmasında da olduğunu hatırlattı.

Fidan, "israil bunlardan bazılarının Filistin topraklarında kalmamasını şart koşmuştu. Biz de bazı ülkelerle beraber bunları almıştık. Şimdi yine böyle bir durumla karşı karşıyayız. Belli miktarda Filistinlinin, Filistin topraklarında kalmaması şartı var, taraflar tarafından mutabık kalındı. Bu kardeşlerimizin serbest bırakıldıktan sonra belli ülkelerde ağırlanması söz konusu. Türkiye'de gelen talep üzerine bu konuda Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle olumlu bir tavır gösterdik. Birkaç gün önce 15 Filistinli hapishaneden bırakıldıktan sonra Kahire'deki büyükelçiliğimiz üzerinden kardeşlerimize vizeleri verildi ve Türkiye'ye geldiler. Biz diğer bölge ülkelerinin de ve bazı ülkelerin de bu konuda rol almasının çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Mısır bu konuda rol oynayacak, Katar oynayacak, Türkiye oynuyor. Şu anda bazı ülkeler de bunu gözden geçiriyorlar. Türkiye'nin insanlık dramını sona erdirme amacıyla taşıdığı bu iyi niyetin daha sonra belli çevrelerce Türkiye aleyhine bir propaganda materyaline dönmesini kabul etmiyoruz, bunun için de şimdiden bir uyarı getirmek istiyorum. Ateşkese destek vermek için hapisten salınan Hamas üyelerinin Türkiye'ye gelmesi başka ülkelerle beraber, daha sonra Türkiye'nin aleyhine bir propaganda malzemesi olarak bazı siyonist çevrelerce kullanılmasını kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz, uluslararası bazı kamu aktörlerinde bu propagandalara şimdiden kanmamasını istiyoruz. Kayda geçirmek istiyorum. Bizim yaptığımız barışa hizmettir, tarafların işini kolaylaştırmaktır ve insani bir destektir, ne fazlası ne azı." dedi.

Trump'ın Gazze halkını tehcir planları

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistinlilerin Gazze’den tehcir edilmesine yönelik planlarının hatırlatılması üzerine Bakan Fidan, Türkiye’nin tutumunun ne olacağına ilişkin şunları söyledi:

"Biz bu teklife sonuna kadar karşıyız. Hatırlayacağınız gibi zaten bütün Filistin sorunu Filistinlilerin yerlerinden edilmesiyle beraber başlamıştı. Şimdi biz bu sorunu kalıcı olarak çözmek için 'Filistinlilere bulundukları topraklar üzerinde devlet hakkı tanınsın, iki devletli çözümle artık bu ihtilafa, bu çatışmaya bir son verilsin' fikrini savunurken tam da bunun aksine başka bir teklifle gelmek aslında tarihi iyi okumamak demektir.

Tarihte bu yöntem denendi ve 60-70 yıldır da devam eden bir savaş var. Bu yöntemi tekrar bastırırlarsa, ileri götürürlerse hem bölgesel barışı hem küresel barışı tehlikeye atacak bir durum ortaya çıkar. Biz Türkiye olarak, bir taraf üzerinden değil evrensel bir maslahat ve fayda üzerinden dünyaya mesajımızı veriyoruz. Diyoruz ki ‘Bu türden gelecek nesillere savaş bırakacak, intikam bırakacak, yıkım bırakacak projelerden vazgeçmek lazım.’ Konjonktürel olarak gücünüz olabilir. İyi ittifaklarınız olabilir. Birtakım şeyleri yapmaya muktedir olabilirsiniz. Fakat biz uluslararası ilişkilerin hem bugününde hem geçmişinde şunu çok gördük. Bir meseleyi çözmek için attığınız adım başka bir meselede sizin inanılmaz derecede aleyhinize sonuç üretebiliyor. Şu anda yakın 10 yıl içerisinden 3-4 tane çok büyük örnek verebilirim. "

Fidan, "Netanyahu'nun zihnine bütün bir bölgeyi, bir Amerikan politikasını hapsedip oradan politika geliştirmek büyük bir yanlış. Yani bunu anlamak için dahi olmaya gerek yok. Bölgeyi yakından takip eden herkesin yakından şahit olacağı bir husus. Dolayısıyla bu hatanın tekrar edilmemesi akıllı insan olmanın bir gereği. Ama aklı değil başka niyetleri esas alıp ortaya politika koyarsak, bunu hayata geçirirsek, tekrar ediyorum bunun sonu yine bitmeyen savaşlar ve dramlar olacak. Bu savaşlar kime, ne zaman, nerede sonuç üretecek o da belli değil. Bir noktada bir savaş çıkartıyorsunuz, bir eyleme girişiyorsunuz; ama beklemediğiniz başka bir yerde ağır bir darbe yiyorsunuz. Artık dünyadaki ilişkiler, olaylar belli bir öngörülemezlik düzleminde ilerlemekte. Emin olduğumuz tek şey şu; iyi niyetle iyi adımlar atarsanız iyilik sizi her yerde bulur. Kötü niyetle kötü adımlar atarsanız konjonktürel olarak zafer kazanıyor gözükseniz de zarar gelir, sizi bulur. Onun için yol yakınken bu fikirlerden vazgeçelim." diye ekledi. (İLKHA)

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

BM: Gazze'de 10 bin aileye nakdi yardım yapıldı, ama gıda bulunamıyor

Gazze'de kıtlık nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında kurutma mesaisi

"Soykırıma suçuna karışan çifte vatandaşlar tespit edilip yargılanmalı"

UNICEF: Gazze'de çocuklar eşi görülmemiş bir hızla ölüyor

Kanada'nın ABD ile göçmenlerin sınır dışı edilmesinde iş birliği yaptığı ortaya çıktı

ABD ve NATO'dan Ukrayna'ya silah için yeni finansman mekanizması

Şanlıurfa’da fıstık üretimi düştü, fiyatlar rekor seviyeye ulaştı

Hasankeyf'te Arkeopark ve Şaab Vadisi Işıklandırıldı

Rus vekilden Trump’a denizaltı yanıtı: Uzun süredir kontrol altındalar

Bursa'da aylar sonra yağan yağmur serinletti

İstanbul genelinde huzur denetimi: 830 gözaltı

Hatay'ın Dörtyol ve Payas ilçeleri için yerel kuvvetli yağış uyarısı

Kız Kur'an kursundaki başarılı öğrenciler ödüllendirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti