• BIST 100

    16776,82%0,34
  • DOLAR

    43,63% 0,09
  • EURO

    51,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7084,14% -0,47
  • Ç. ALTIN

    11677,74% -0,03

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması

11 Ekim 2024, Cuma 20:17
11 Ekim 2024, Cuma 20:17
Bakan Işıkhan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Işıkhan, asgari ücretin hükümetin tek başına karar vereceği bir konu olmadığını, aralık ayında sürecin başlayacağını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın ekonomi gündemine dair yaptığı açıklamalar şu şekilde: 

"TÜİK verilerini dün paylaşmıştık. İstihdamda çok güzel haberlere kavuşmuş olduk. Arz ve talebin eşleştirilmesi sürecinde bütüncül politikalar alıyoruz. 16 aydır işsizlik oranımız tek hanede. İşsizlik Ağustos'ta yüzde 8.5 olarak gerçekleşti. Genç ve kadın istihdamında memnun edecek düzeyde. Bu başarıları rakamlarla ifade ediyoruz ama istihdama kattığımız bireyler söz konusu. İnşallah gelecekte uyguladığımız politikaların çok sağlam istikrarlı şekilde politikaları uygulamamızın göstergesi olarak değerlendiriyorum. Dünyada gelişmiş ülkelerde işgücünde sıkıntılar yaşanırken bizde yükselen seyir halinde artması ekonomik politikalarının nihai sonucu olarak değerlendiriyoruz.

İstihdamımızı 34 milyon kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz. Esas hedefimiz işsizlik oranımızı tek haneli seviyeye getirip sürdürülebilir hale getirmeyi istiyoruz.

Gençlerin iş gücüne girmelerini kolaylaştırıcı çalışmalar yapıyoruz. Eğitim vererek istihdama geçişlerini kolaylaştırıyoruz. İşsiz olan vatandaşlarımızı iş dünyasına katmak en önemli görevlerimiz arasında. Kısa süreli sigorta kapsamına alıyoruz. Haftada 3 gün çalışma şartıyla kamu kurumlarında çalışıyorlar. Ağaçlandırma, geri dönüşüm faaliyetleri, sosyal hizmetler, çocuk bakımları, engelli yaşlı bakımı, tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi, kültürel faaliyetler gerçekleştirilmesinde istihdam edilen vatandaşlar çalışabilecekler.

Yakın zamanda yayınlanan ve yayınlanacak olan kriter söz konusu. Türkiye'de çalışma hayatı buluşmalarında bu konu yer almakta. Yönetmelik değişikliğinde istihdam, ücret ve mali yeterlilikte reform çalışmalarına girdik. 1 yabancı için 5 Türk vatandaşı istihdamı söz konusuydu. Bu revizyon aracılığıyla bilişim, sağlık, ev hizmetleri gibi sektörlerde yabancıların çalışma izinlerini kolaylaştırıyoruz. Kamu kurumlarında çalışan nitelikli projelerde görev yapan çalışanlar da söz konusu. Özellikle bizim burada iş gücü politikamızın temelinde iş gücünü önce yerli iş gücünden karşılanmasını arzu ediyoruz. İşverenler çalışacak personel bulamıyoruz diyor. İstihdamı artırırken bir yanda iş gücüne katılımı artırırken çalışacak kişi bulunmazsa sektör zorlukla karşı karşıya kalıyor. Bürokrasiyi azaltmak lazım, biz de bunu yapıyoruz.

Asgari ücret sürecine erken başlamış olduk. Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği gibi vatandaşların hayat standartlarını yükselmek için politikalar sağlıyoruz. Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücrette hükümet olarak tek başımıza karar verdiğimiz konu değil. Aralık ayının başında işçi, işveren temsilcileriyle süreci başlatacağız. Kapsamlı şekilde işgücünün taleplerini karşılayacak oranları hep birlikte istişarede bulunarak gündeme getiriyorlar. En son kararı asgari ücret tespit komisyonu belirledikten sonra maksimum faydayı elde edecek noktada asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz. Asgari ücreti nominal olarak 90 katına çıkardık. Asgari ücretle ilgili destek veriyoruz, 700 liraya çıkardık bu rakam çok önemli.

Ama buradan sizin aracılığıyla da daha süreç başlamadan aralık ayında yine esnaf, bazı marketlerde fiyatları, etiketlerin değiştirilebileceği konularını sık sık siz de haber yapıyorsunuz. Bu konuda özellikle istirham ediyorum. Asgari ücreti biz satın alma gücünü geliştirmek için veriyoruz. Orada gerçekleşen fiyat artışları da hem piyasayı hem de vatandaşlarımızın satın alma gücünü olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bu yollara gidilmemesini de vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Zaten bu konuda Ticaret Bakanlığımız gerekli tasarruflarda bulunabilir. Ama bizim hedefimiz, maksimum faydayı elde etmek, işçi işveren kesimi tarafından belirlenecek olan bu asgari ücreti de inşallah Aralık ayında süreci başlatacağız ve sonunda da kamuoyuyla paylaşıp 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti de kamuoyuyla inşallah sizlerin aracılığıyla da paylaşmış olacağız." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Op. Dr. Özkaya'dan çocuklarda yabancı cisim ve kimyasal madde uyarısı

Konya Büyükşehir’den gençlere eğitim ve askerlik desteği

Nepal'de otobüs nehre düştü: 10 ölü

Batı Akdeniz’in batısında kısa süreli fırtına uyarısı

Olumsuz hava koşullarından dolayı Doğu'da 5 ile bağlı 420 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Tarsus’ta motosiklet kazası can aldı

İşgal rejiminin Gazze’de ateşkes ihlalleri sürüyor

Şırnak’ta uyuşturucu suçundan aranan 2 kişi yakalandı

Makine hızında saldırı dönemi: AI destekli siber saldırılar hız kazandı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı İnallı Mahallesi esnafını ziyaret etti

Psikolog Bozkuş: Panik atak sandığınız kadar korkunç bir şey değil

Kremlin, Bakan Fidan'ın nükleer silahlarla ilgili açıklamasına ilişkin yorumda bulundu

Batman’da yeşil kuşak projesi fidanları için kış bakımı başlatıldı

Diyarbakırlılar: Gündüz kuşağı programları aile ve toplumda hasara yol açıyor

TÜİK açıkladı: Karlıova’nın nüfusu 2025’te geriledi

Prof. Dr. Dilaver Taş: Sigara alışkanlık değil, tedavi edilmesi gereken bir bağımlılık

Bolat: Türkmenistan ile ticaret hacmi 2,2 milyar dolara ulaştı

Gazze'de 2 bin 842'den fazla şehidin naaşı uluslararası yasaklı silahlar nedeniyle buharlaştı

Siirt’in kadim lezzeti "Pırtike Çorbası" coğrafi işaretle tescillendi

Batman Havalimanı'nda Ocak ayında 404 uçuş gerçekleşti

PKK/SDG cami hoparlörlerinden şarkı çaldı: Erbil'de İslam'a hakarete karşı sokaklar doldu

İran, ABD'yi dış politika kararlarında "israile bağımlı kalmamaya" çağırdı

Bakan Tunç: Yeni anayasa millet iradesinin teminatı olacaktır

3’üncü kattan düşen kadın hayatını kaybetti

Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli eğitim personeli başvuruları başladı

Risale-i Nur Müzesi Ankara'da kültür hizmeti veriyor

Japonya, Ukrayna'ya ölümcül olmayan ekipman tedarikine katılmayı planlıyor

Bilecik’te 3 bin 586 haneye 51 milyon lirayı aşkın sosyal yardım

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya, Iraklı mevkidaşıyla Riyad’da görüştü

İran’ın İstanbul Başkonsolosu Mohammadi’den Vali Gül’e ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Op. Dr. Özkaya'dan çocuklarda yabancı cisim ve kimyasal madde uyarısı

Konya Büyükşehir’den gençlere eğitim ve askerlik desteği

Nepal'de otobüs nehre düştü: 10 ölü

Batı Akdeniz’in batısında kısa süreli fırtına uyarısı

Olumsuz hava koşullarından dolayı Doğu'da 5 ile bağlı 420 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Tarsus’ta motosiklet kazası can aldı

İşgal rejiminin Gazze’de ateşkes ihlalleri sürüyor