• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Bakan Kurum: 7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil

GÜNDEM 24.04.2025 14:26:12 0
Bakan Kurum: 7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Silivri merkezli depreme ilişkin, "7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk bir bina yıkıldı. Saha çalışmalarına devam ediyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Hasdal’daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, dün deprem haberini alır almaz hemen afet bölgesine harekete geçtiklerini söyledi.

Bakanlarla birlikte AFAD Merkezine geçerek toplantı yaptıklarını ifade eden Bakan Kurum, "Şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye gayret ettik. 39 ilçemizde kaymakamlıklarımız nezdinde AFAD koordinasyonları hizmete geçti. 1399 yapı ihbarı aldık. Ekipler incelemelerini yaptılar. 7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk bir bina yıkıldı. Saha çalışmalarına devam ediyoruz. 3 bin hasar tespit ekibi tüm İstanbul'da yerine gitmek ve tespitleri yapmak suretiyle bu incelemeleri gerçekleştireceğiz. 28 bin 500 kamu binasına ilişkin incelemeleri başlattık. Tedbir amacıyla yapıyoruz." dedi.

Türkiye'nin en büyük gerçeğinin deprem olduğunu ve nüfusun yüzde 70'inin deprem bölgelerinde yaşadığını aktaran Kurum, "6 Şubat'taki acıyı hep birlikte yaşadık. Biz bu yaşadığımız depremlerde bir olmayı biliyoruz. Deprem geçtikten 3-5 gün sonra maalesef deprem gerçeğini unutuyoruz ve bu gerçek üzerinden hareket etmiyoruz. Riskli bina öldürür, gelin dönüştürelim dedik. Bedeli ne olursa olsun dönüştüreceğiz diyerek kentsel dönüşüm başlattık. İstanbul'da 1 buçuk milyon dönüştürülmesi gereken bina olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu tablo konusunda kaybedecek bir vaktimiz yok. Ertelenecek bir durum değil. İstanbul'un artık tek gündemi deprem olmalıdır." diye konuştu.

Bir yandan kentsel dönüşüm yaparken bir taraftan sosyal konut projesi yaptıklarını anlatan Kurum, "Söz verdiğimiz evi olmayan vatandaşlara teslim edeceğiz dediğimiz 44 bin 610 konutumuzun inşasına devam ediyoruz. Biz bu konuyu önemsiyoruz. Depremde TOKİ binaları yıkılmadı. Aynı anlayışla bilim insanlarının görüşleriyle bu süreci yönetiyor olacağız. Daha kararlı olacağız. Daha sağlam projeleri hep birlikte atmak mecburiyetindeyiz. 2023 Mayısında İstanbullulara dönüşü için tarihi kampanyamız Yarısı Bizden kampanyasını başlattık. 21 bin konut bu kapsamda dönüşmektedir. Özet olarak söylemek gerekirse devletimi tüm gücüyle İstanbul'u depreme hazırlamak için, İstanbul'u kurtarmak için tüm birimleriyle bakanlıklarıyla çalışmaktadır." diye ekledi.

Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"Deprem dönüşümünden doğrudan sorumlu olan belediyelerimize şunu ifade etmek istiyoruz; İstanbul için vakit değerli. İstanbul depremi milli güvenlik sorunu. Siyaseti bir yana bırakmayı, acilen bu konuya odaklanmayı beklemektedir. Burada siyaset olmaz, burada politika yapılmaz. El ele verme zamanıdır. Bugünün ihmali yarının felaketi olur. Geç kalırsak kaybımız çok büyük olur. Bu şehri korumak kıymetli bir vazifedir. Bugün hep birlikte el ele verelim, siyaseti polemiği bir yana bırakalım. İstanbul'u kurtarma seferberliğini hep birlikte başlatalım. İstanbul'u hep birlikte kurtaralım." (İLKHA)

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ