• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,13% -0,04
  • GRAM ALTIN

    5962,35% 1,03
  • Ç. ALTIN

    9485,02% 0,00

Bakan Kurum: "Şu ana kadar 76 bin konutumuzu 11 ilimizde vatandaşlarımıza teslim ettik"

20 Temmuz 2024, Cumartesi 18:35
20 Temmuz 2024, Cumartesi 18:35
Bakan Kurum:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakan Kurum: "Şu ana kadar 76 bin konutumuzu 11 ilimizde vatandaşlarımıza teslim ettik"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Şu ana kadar 76 bin konutumuzu 11 ilimizde vatandaşlarımıza teslim ettik. Yılsonuna kadar bu teslimi 200 bin konuta çıkarmak için azimle ve gayretle çalışıyoruz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentteki programları kapsamında Diyarbakır Valiliğini ziyaret ederek, Vali Murat Zorluoğlu ile görüştükten sonra ilgili kurum amirleriyle basına kapalı toplantı yaptı. Bakan Kurum, daha sonra burada gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce terör örgütünün yakıp yırtığı tarihi Sur içinin Cumhurbaşkanı liderliğinde, kararlılığında Diyarbakır’ın medeniyet birikimine, şanına yaraşır bir şekilde inşa ettiklerini söyledi.
Tahrip edilen Hazreti Süleyman Camii’nin çevre düzenlemesinden oradaki sahabe türbelerine, hanlara, hamamlara, kiliselere yine Gazi ve Melik Ahmet caddelerinde yapmış oldukları 3 bin dükkanla birlikte bu alanın yenilenmesinden tarihi binaların restorasyonuna kadar onlarca alanda muhteşem eseri Diyarbakır’a kazandırdıklarını ifade etti.
“Bu çalışmaları yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bu çalışmaları yapıp bitirip vatandaşımızın o gülen yüzünü görmenin huzurunu yaşıyoruz” diyen Bakan Kurum, "Şimdi, dönemde de aynı anlayışla burada kıymetli valimiz yine komisyon başkanımız, vatandaşlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızla birlikte aynı anlayışla çalışacağız. Ve yeni dönemde de gerek daha önce başlattığımız tarihi surlarımızın restorasyonu, gerekse vatandaşımızın bizden beklentilerini karşılayacak adımlar olmak üzere birçok projeyi gerçekleştireceğiz. Tarihi surlarımızda yıkılan surlarımızın inşası için valiliğimizle ortak bir çalışma başlatmıştık daha önce. Oraya hem teknik hem de maddi desteklerimiz oldu. Bu desteklerimize devam edip yıkılan tarihi surlarımızı yeniden ayağa kaldıracağız" dedi.
"Fiskaya diye vatandaşlarımızın bildiği, Dicle Nehri kenarında koruma altında olan fakat üstünde vatandaşımızın da huzur içerisinde yaşayamadığı alanda önemli bir dönüşüm, doğa koruma projesi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, şunları kaydetti:
“Buradaki vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde o vatandaşlarımızı uygun alanlara taşımak ve akabinde buraya Dicle kenarına Diyarbakır’ımıza yakışacak bir restorasyon projesi, bir çevre düzenleme projesi bir regresyon alanı kazandırmak üzere inşallah çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bu kapsamda arkadaşlarımız vatandaşlarımızla görüşmek ve onların rızası almak suretiyle inşallah bu projeyi gerçekleştireceğiz. Biz, Diyarbakır’ın en güzel yerlerini Diyarbakırlı kardeşlerimize hizmetlerimizle sunduk.”
16 aydır deprem bölgesinde seferberlik şuuruyla çalıştıklarını aktaran Kurum, “Tüm işlerimizin merkezinde insanlarımız ve vatandaşlarımız var. Bu kapsamda 11 ilimizde 283 bin konutumuzun ve işyerimizin yapımı başlamıştır. 4 bin 500 köyümüzde köy konutlarının yapımı ama betonarme ama çelik yapılar olmak suretiyle yapılmaktadır. Evlerimizi de yöresel mimariye uyacak şekilde inşa etmeye çalışıyoruz. Şuana kadar 76 bin konutumuzu 11 ilimizde vatandaşlarımıza teslim ettik. Yılsonuna kadar bu teslimi 200 bin konuta çıkarmak için azimle ve gayretle çalışıyoruz. İnşallah 10 gün sonra 15 bin konutumuz daha ve ağustos ayında 20 bin konutumuzu tamamlayıp bu sayıyı 100 binin üzerine ağustos ayı sonunda çıkarmış olacağız” diye konuştu.
Her ay 25-30 bin konutun teslimiyle birlikte yılsonu 200 bin konut hedefine kavuşmuş olacaklarını kaydeden Bakan Kurum, “2025 yılında depremde hasar görmüş 11 ildeki vatandaşlarımızı inşallah evlerini kavuşturup o sağlam huzurlu yuvalarda dualarını almak için ekibimizle birlikte gece gündüz çalışacağız. Bugün tam 4 bin 415 konut ve işyerimiz bitirildi ve burada hayatlar başladı. Burada depremde o acı günleri hep birlikte yaşadığımız vatandaşlarımızın mutluluğuna şahitlik ettik. Şimdi hızla 17 bin 590 yuva ve işyerimizi de hızlıca tamamlayıp bu projeleri yaparken de Diyarbakır merkezde Oğlaklı bölgesi dediğimiz bir alanda Diyarbakır’a yakışacak yeni modern bir uydu kent yapıyoruz. Yaklaşık 15 bin konutlu projemiz. Altyapısıyla, okullarıyla, camileriyle ve sosyal donatılarıyla tam bir örnek şehircilik modeli olacak. Burada kentsel mimariye uygun vatandaşlarımızın ihtiyacını giderecek tüm birimlerinde içinde yer aldığı alt yapısını yine Karayolları ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzle yukarda AFAD’la ve bakanlığımızın tüm birimleriyle birlikte bu anlayışla yaklaşıyor ve bu anlayışla inşa sürecini yürütüyoruz. Söz verdiğimiz gibi inşallah en kısa zamanda kardeşlerimizi sıcak yuvalarına kavuşturacağız” şeklinde konuştu.
Deprem bölgesinde asla siyasi polemikler olmadığının altını çizen Bakan Kurum, sözlerini şöyle tamamladı:
“Deprem bölgesinde kardeşlik ve dayanışma ön plandadır. Altını çizerek ifade etmek istiyorum. Yarınlar için bir milli mutabakat vardır. Bu milli mutabakat 6 Şubat gününde kurulmuş ve depremzede kardeşlerimiz evlerini girene kadar da bu mutabakat çerçevesinde biz kararlı duruşumuzu son dakikaya kadar inşallah sürdürmeye devam edeceğiz. 11 ilimizi Anadolu’nun en güçlü şehirleri yapana kadar deprem hasarı tamamen bitene kadar bu anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Rabbim bugüne kadar milletimize bizi hiç mahcup etmedi. İnşallah bundan sonra da bizi annelerimize, yavrularımıza ve aziz milletimize mahcup etmesin diyorum.”

Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı

11. Yargı Paketi'nin yılbaşından önce yasalaşması bekleniyor

Rusya'dan NATO'ya tepki

Zelenskiy’den NATO açıklaması: Güvenlik garantileri karşılığında vazgeçilebilir

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Sokak köpekleri sorunu artık cesur adımlarla çözülmeli

Bursa'da deprem ve yangın senaryosuyla tatbikat gerçekleştirildi

BESO Başkanı Çiftçi: Madde bağımlılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlıyor

Bangladeş, Hasina'nın açıklamaları nedeniyle Hindistan'ın Dakka Büyükelçisini çağırdı

Turşuya kış talebi: 30'u aşkın çeşidiyle tezgâhlarda

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Elazığ'da köy halkını ziyaret etti

MI6’nın Başkanı Metreweli: Teknoloji güvenliğin merkezinde olmalı

Çocuklarda otizmin 6 işaretine dikkat!

İşgalciler, Batı Şeria'da bir yerleşimciyi yanlışlıkla vurdu

MASKİ, Arguvan’da 114,6 Milyon TL’lik altyapı yatırımını tamamladı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri hesaplara aktarıldı

Şırnak güne yoğun sisle uyandı

Siyonist rejim destekçisi Jose Antonio Kast Şili'nin yeni başkanı oldu

Çocuklarda içe basmaya karşı etkili önlemler!

Asgari ücret mesaisinde ikinci durak perşembe

Ekim ayında inşaat üretim endeksi arttı

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde akşam polikliniklerinin kapasitesi artırıldı

Brent petrol 61,23 dolardan işlem görüyor

Bursa’nın su kaynağı Uludağ alarm veriyor: Son 10 yılda kar örtüsü yüzde 50 azaldı

Batman'da durdurulan otomobilde 56 kilo toz esrar ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalar değerlendirildi

Havada kaos: ABD ordusu bir yolcu uçağını çarpışmanın eşiğine getirdi

Battalgazi Belediyesi'nden kapsamlı temizlik çalışması

Siirt’te nadir görülen kafa tabanı ameliyatı ilk kez başarıyla yapıldı

Hatay’da 4,2 büyüklüğünde deprem

Avustralya hükümeti, toplu silahlı saldırının ardından silah yasalarını güçlendirme konusunda anlaştı

Diyarbakır’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 89 kişi yakalandı