• BIST 100

    10933,50%5,41
  • DOLAR

    41,29% -0,16
  • EURO

    48,60% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4844,75% -0,01
  • Ç. ALTIN

    7877,36% -0,17

Bakan Nebati: Faiz kesin çözümdür diyenlere tokat gibi cevap oldu

23 Aralık 2021, Perşembe 23:02
23 Aralık 2021, Perşembe 23:02
Bakan Nebati: Faiz kesin çözümdür diyenlere tokat gibi cevap oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakan Nebati: Faiz kesin çözümdür diyenlere tokat gibi cevap oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV canlı yayınında 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' başta olmak üzere gündeme ilişkin soruları cevaplandırıyor.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları;

(Yeni ekonomi modeli tartışması) Herkes kendi tuttuğu yolda ilerliyor, bazen değişim gerek. Altyapı, üstyapıyı belirliyor, çok net. Siz bir ekonomi teorisini, ekolünü ya da yolunu alıp uygulamaya başladığınız zaman birilerinin sizi yönlendirmesi konusunda maalesef bir baskı var. Çünkü dünyada egemen güçler var. Biz bize öğretilmiş şeyleri yapmaktan vazgeçmenin zamanının geldiğine inanıyoruz.

2013 yılında Gezi olayları öncesinde faizin düştüğü, enflasyonun düştüğü bir ortamda bir sorunla karşı karşıya kaldığımız görüyoruz. Yüksek büyüme için yüksek cari açık. 2013’te 400 milyar dolara yakın borçlanmışız. 2013’ten bugüne kadar borçlanma oranı 445 milyar dolar seviyesinde. 8 yıldır bununla ilgili bir mücadele sürüyor. Geçmişteki saldırılar bir takım değişiklikleri engelledi. 

Biz diyoruz ki yeni bir ekonomik model önerelim. Bu model Türkiye’yi kapsasın, iç dinamikleriyle bir bütünlük arz etsin. Ancak ortak söylemin gerçekleştirildiği bütüncül bir bakış açısıyla herkesin anlayabildiği, toplumun ve tüm kurum kuruluşların da içinde olduğu bir şey söyleyelim dedik.

'BİZ GÜNEY KORE MODELİ DEĞİLİZ'

Türkiye modeli denmesinin sebebi şu. Biz Güney Kore modeli değiliz, çünkü seçilmiş bir ülke. Çin değiliz, devasa nüfusuyla, aldığı tedbirlerle gelen bir ülke. Biz demokratik gelenekleri olan, serbest piyasaya inanan, kambiyo rejimine sıkı sıkı bağlı olan ve bu geleneği de sürdüren bir modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü altyapımız dolu. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz. 

Türkiye modelinde 150 dolarlardan 200 dolarlardan 1000 dolarlardan yola çıkan bir ülke değil. 8500-9000 dolarlarda kişi başı geliri olan, tüm altyapısını tamamlamış bir ülke olarak geliyor.

Salgında Türkiye sağlık konusunda, sağlık sektöründe inanılmaz bir başarı ortaya koydu, hepimizin malumu. Biz bugüne kadar aldığımız tedbirlerle öyle bir noktaya getirdik ki, Türkiye’nin bundan sonra karşı karşıya kalabileceği olaylarla yüz yüze geldiğinde çok hızlı bir şekilde uyum sağlayıp yakın pazarlara da yakın yerlere de bir üretim merkezi oluşturabileceği imkanları ortaya koydu.

MODELİMİZ, YÜKSEK İHRACATA DAYALI CARİ AÇIĞI AZALTICI

Modelimiz; yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah sisteminin toplumun tamamına yansıtıldığı bir modeldir. Bu model içerisinde biz yüksek teknoloji üssü olmak istiyoruz. Biz büyük endüstri bölgeleriyle her türlü ihtiyacın yalnızca Türkiye değil yakın çevresine sağlandığı bir üs haline gelmek istiyoruz. Orta gelir tuzağını aşmanın tek yolunun da bu olduğunu biliyoruz.

20 yıldır geliştirilen bir yapı var. Bu yapı Türkiye’nin sanayide bir tık daha üste çıkabileceği altyapıyı hazırladı. İnsanlar girişimciler bu yapının nasıl işlediğini gördü. Üçüncüsü dünyaya açılmayla diğer pazarlarla Türkiye’yi karşılaştırabilecek yapıya sahip oldu. Türkiye’nin vazgeçilmez bir ülke olduğu anlaşılmış oldu.

Sıcak para özellikle gelişmekte olan ülkelerin temel problemlerinden bir tanesi. Ne zaman geldiği ne zaman gittiği belli değil. Ülkelerin ekonomisini sarsacak noktaya dönüşebiliyor. Sıcak paradan ziyade doğudan yatırımın gelmesini istiyoruz. 2018, 2019’daki saldırılarda kullanılan temel araç sıcak paraydı. Sıcak parayla dilediğiniz şekilde manipüle edebiliyorsunuz, ülke iktidarlarını tehdit edebilecek boyuta gelebiliyor. Biz bu yolu kapatıyoruz.

'FAİZ KESİN ÇÖZÜMDÜR DİYENLERE TOKAT GİBİ YANIT OLDU'

(Dolarda yaşanan düşüş) Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Son üç ayda yaşadığımız bir türbülans vardı, başından beri bu bir köpüktür, yapmayın etmeyi, eylemeyin dememiş olmamıza rağmen. Dövizin 18 liralara kadar gelmiş olmasından bir gecede sayın Cumhurbaşkanımızın adeta bir ekonomik manifestoyla ortaya koymuş olduğu çözüm önerileri ve tedbirler paketiyle üç günde Türkiye’nin bütün ortamını sıcak parayla değil, yüksek faizle de gerçekleştirmedik, kendi imkanlarımızla bu hale getirdik. Düne kadar yüksek faiz kesin çözümüdür diyenlere de tokat gibi bir cevap oldu. Yüksek faiz söylemi de aslında öğretilmiş bir yanlıştır.

Düşük cari açıkla yüksek büyüme gerçekleştirebiliriz. Üç günde finansal istikrarı sağladık. Bu, sıcak paraya karşı doğrudan yatırımı çekecek özel bir model. Sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım için gelinmesini istiyoruz.

90’lı yıllarda büyüme düşük, cari açık düşük. 90’lar böyle gitti. 2002 ile 2020 döneminde yeterli ancak riskli bir şey yaptık. Cari açık yüksek, büyüme yüksek. 2013’lere geldiğimizde cari açık tavan yapmıştı. Türk lirası çok güçlü hale gelmişti, borçluluğumuz artmıştı, biz büyümeyi öyle gerçekleştirdik. İşte öğretilmiş ikinci şey; cari açık olmadan büyüme olmaz. Biz de diyoruz ki hayır, düşük cari açık ve yüksek büyümeyle yeterli ve risksiz bir yapıyı gerçekleştirmiş olacağız.

Peki nasıl yapacağız bunu? Bunu yaparken bizim 19 yıldır inşa ettiğimiz bir Türkiye’nin temelleri, altyapısı bitti. Sanayiye biz yüksek teknoloji ürünleri olmak kaydıyla destek vereceğiz. İki, proje bankacılığına giriyoruz. Bankacılıkta yeni bir enstrüman geliyor, proje kredileri.

Bunu yaparken de rekabet gücü yüksek olan sektörleri seçeceğiz. 

Finansal istikrarı üç günde, Cumhurbaşkanımızın manifestosuyla sağladık. Bundan yapılacak olan şey, Türkiye’nin bu imkanlarına kısa sürede uyum sağlayacak sektörleri öne çıkarmak.

Rekabeti çok güçlü olan eserlerle çıkacağız. Peki böyle bir örnek var mı, var. Savunma sanayiinde yüzde 80’lere kadar bağımlılıkla hareket eden sektör, bugün yüzde 20 bağımlılığa dönüşmüş durumda. İmkanları bahşettiğiniz zaman Türkiye’deki girişimcilerin çok hızlı bir şekilde o sektöre akın ettiğini görebiliyorsunuz.

Turizm ve tarım buradaki temel yolculuğumuzun en önemli yapı taşları. Yüksek teknoloji, tarım ve avantajlı olduğumuz turizmde hızlı bir şekilde toparlanmanın gerçekleştirilmesi.

Biz ülkenin altyapısını gerçekleştirdik. Bu model, özgün bir model. Özgür, özgün, eklektik olması hiç sorun değil. Bunları yaparken de bir farkımız var. Türkiye birilerinin anlattığı Türkiye değil.

Her alanda bir bitiş var. Neyin bitişi, ihtiyacın bitişi. İhtiyaçlar bitmiş. Şimdi diyoruz ki her şey hazır. Artık endüstri bölgeleri düşünüyoruz. Hangi hakla bize betona gömdünüz diyorlar?

Bütün bu altyapıyla beraber Türkiye’nin bir şeye ihtiyacı yok. Bundan sonra ihtiyaç olan şey bu paradigma değişikliğine tüm aktörlerin uyması. Bankacılığın özellikle uyması, bizi anlaması. Proje bankacılığını, selektif yatırımları seçmesi.

Pazartesi akşamına kadar olan bir köpüktü, köpük gidiyor.

 

Malatya'dan Gazze'ye ve Küresel Sumud Filosu'na anlamlı destek

Adanalı babalar: Namaz toplumu kötülüklerden alıkoyar

İspanyol aktör Javier Bardem, ödül töreninde Filistin halkına destek istedi

Şırnak’ta narkotik, asayiş ve kaçakçılık operasyonları: 31 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar'daki zirvede işgale karşı "caydırıcı savunma" vurgusu

Venezuela: ABD'nin Venezuela'ya yönelik operasyonları üç katına çıktı

AKOM’dan Konya için yağış uyarısı

Gölköy Barajı alarm veriyor: Su seviyesi yüzde 22’ye geriledi

Gazze Sağlık Bakanlığından "acil yardım" çağrısı

Soykırıma akademik boykot: Üniversiteler birer birer ilişkileri kesiyor

Diyarbakır'da son bir haftada 52 firari şahıs yakalandı

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 8 yaralı

Adana’da Mavi Marmara gazisine yönelik müdahaleye ilişkin Valilikten açıklama

Yaprakbaşı Mahallesi sakinleri: Elektrik ve su sorunları tarımı bitirdi

Hakan Okay: Tek tip kıyafetle eşitlik sağlandı

Gümrük kapısında tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Emlak sektörü durgun: Faizler düşmeden piyasa canlanmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'da

Adana’da firari hükümlü yakalandı

Mersin’de trafik denetimleri: 1,9 milyon araç incelendi

Adanalı çocuklar: Kurtuluşumuz namazdadır

Umut Kervanı Hatay’dan öğrencilere kırtasiye desteği

İLKHA'nın haberi Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi

Yazar Türkmen: Medeniyet değerlerimizden kopmayan bir anayasa yapılmalı

İşgal rejimi, İbrahim Camii’nin iç avlu tavanına el koyma kararı aldı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 64 bin 905'e ulaştı

Cezayir cumhurbaşkanı yeni hükümeti atadı

Adana'da "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin final programı yapıldı

Pakistan'da askerlere saldırı: 5 ölü

Malatya'da 12 kilo 800 gram esrar ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'dan Gazze'ye ve Küresel Sumud Filosu'na anlamlı destek

Adanalı babalar: Namaz toplumu kötülüklerden alıkoyar

İspanyol aktör Javier Bardem, ödül töreninde Filistin halkına destek istedi

Şırnak’ta narkotik, asayiş ve kaçakçılık operasyonları: 31 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar'daki zirvede işgale karşı "caydırıcı savunma" vurgusu

Venezuela: ABD'nin Venezuela'ya yönelik operasyonları üç katına çıktı

AKOM’dan Konya için yağış uyarısı