• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Bakan Tekin: CHP kendi tarihini ya bilmiyor ya inkar ediyor

GÜNDEM 17.11.2024 17:30:32 0
Bakan Tekin: CHP kendi tarihini ya bilmiyor ya inkar ediyor

Dün Batman'da laiklikle ilgili sözlerine CHP cenahından gelen tepkilere işaret eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "CHP'nin mevcut yönetimi kendi tarihleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar. Ya da inkar ediyorlar." dedi.

Bakan Tekin, Rize'nin Güneysu ilçesindeki Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 8. Olağan İlçe Kongresi'ne katılarak bir konuşma yaptı.

Dün Batman'da laiklikle ilgili sözlerine CHP cenahından gelen tepkilere işaret eden Tekin, "Ben diyorum ki onlara o zaman sizin hizmetten anladığınız şeyle, temel hak ve hürriyetlerden anladığınız şeyle benimki farklı. Dün de Batman'da bu anlamda bazı açıklamalar yaptım. Yani bu bütçe görüşmesinin hemen sonrasında olduğu için yine bütçe görüşmelerinde özellikle dini inanç ve ibadet hürriyeti bağlamında Adalet ve Kalkınma Partisi uygulamalarının evrensel laiklik uygulamasıyla bağdaştığını, örtüştüğünü ama bunu eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin, laiklik algısının Türkiye'ye özgü, kendine has özgürlükçü olmayan bir laiklik anlayışı olduğunu iddia ettim. Bunu da örnekleriyle söyledim. Şimdi o günden beri sosyal medyada CHP sözcülerinin tamamı çıkmış açıklama yapıyorlar. Ben bu açıklamalardan şunu anlıyorum, CHP'nin mevcut yönetimi kendi tarihleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar. Ya da inkar ediyorlar." dedi.

Başörtüsü maddesine karşı dava açtılar

2008 yılında, AK Parti'nin çok önemli bir anayasa değişikliği yaptığını belirten Tekin, "Anayasanın 42. maddesinde 'Başörtüsüne özgürlük' diye bilinen bir maddeyi bugün Cumhur İttifakı olarak birlikte hareket ettiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi'yle beraber bir anayasa değişikliği gündeme geldi. Anayasanın 42. maddesine evrensel laiklikle bağdaşan ve dini inanç ve ibadetleri sebebiyle eğitim öğretim hakkı engellenen başörtülü kardeşlerimizin eğitim öğretim alabilmesini, özgürce alabilmesini sağlayacak bir düzenleme yaptık. Şimdi bize siyasalda, üniversitelerde okutulurken dendi ki anayasa değişiklikleri, anayasada değişiklik yapan değişiklikler, esas açısından Anayasa Mahkemesi'nin iptal davasına konu olamaz ama 2008 Şubat ayındaki bu değişikliği Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı iptal istemiyle. Buralar teknik bilgi. İfade etmek istediğim şey şu, şimdi eski 1940'lı yılları hatırlamıyorlar. Hatırlamak istemiyorlar. Oraları hatırlattığım için çok rahatsız oluyorlar. Huzurları bozuluyor adeta." diye konuştu.

CHP'nin 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başörtüsüyle ilgili iptal başvurusuna gerekçe olarak "anayasaya aykırı" olarak savunduğunu hatırlatan Tekin, şunları söyledi:

"Başörtüsünün, başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu niye iddia etmişler? 3 tane ana gerekçeleri var. Bir, diyorlar ki toplumun huzuru ve milli dayanışma, yani anayasanın ilk 3 maddesindeki kavramsallaştırmalara başvuruyorlar. 'Başörtüsüne özgürlük getirmek, toplumun huzurunu bozar.' diyorlar. İki, diyorlar ki 'Başörtüsüne özgürlük getirmek anayasanın başlangıç kısmında ifade edilen genel ruha aykırıdır. Üçüncüsü de diyorlar ki anayasada tanımlanan, anayasanın ilk 3 maddesinde yer verilen laiklik ilkesine aykırıdır.'

Şimdi ben merak ediyorum. Gerçekten merak ediyorum. 2008 yılında başörtüsünün anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışıyla benimkinin örtüşmesi mümkün mü? Ya da Anadolu insanının laiklik anlayışının örtüşmesi mümkün mü?"

Tekin, "Peki üniter devleti tartışmaya açan bir siyasi partiyle koalisyon yapmak anayasanın ilk 3 maddesine aykırı mıdır, değil midir mantık olarak? Anayasanın başlangıç kısmında vurgu yapılan Türk toplumsal geleneklerin ve Anayasa Mahkemesine açtıkları iptal davasında referans gösterdikleri, toplumun huzuru ifadesi madem çok önemsiyorsunuz, LGBT'yi savunmak buralara aykırı değil mi acaba? LGBT'yle beraber hareket etmek buralara aykırı değil mi acaba? Şimdi buradan hareketle bir sürü eleştiri yapıyorlar." diye ekledi. (İLKHA)

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Bingöllü öğrenci, matematik olimpiyatlarında bronz madalya kazandı

İşgal çetesi Beyt Lahiya’da katliam yaptı: Çok sayıda şehid ve yaralı var

Türkiye'nin ham çelik üretimi geriledi

İslami Cihad: Özgürlük Gemisi’ne yapılan saldırı insanlığın aşağılanmasının yeni göstergesi

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ