• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Bakan Yardımcısı Macit: Mesleki eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur

GÜNDEM 26.11.2024 10:45:36 0
Bakan Yardımcısı Macit: Mesleki eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit, Yusuf Tekin'in Bakanlığa başladıktan sonra önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Macit, ziyaretinin ilk durağında Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, bu ziyaretin ardından "Meslekî ve Teknik Eğitim Buluşması" kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileriyle bir araya geldi.

Meslekî ve Teknik Eğitimde Yenilikler’e dair bir sunumun da gerçekleştirildiği programda, MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, sektördeki gelişmeler ve eğitimdeki yenilikçi yaklaşımlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 Macit, buluşmanın ardından Bursa'da 133 yıllık geçmişe sahip ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891'de "Hamidiye Ziraat Mektebi" adıyla kurulan Hamidiye Meslekî ve Teknik Anadolu lisesini ziyaret ederek okulda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Macit, ziyaretin ardından METEK III Projesi kapsamında Türkiye’de kurulan 15 mükemmeliyet merkezinden biri olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti. Burada, Meslekî ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında Bursa’da yürütülecek çalışmaların değerlendirildiği "Meslekî ve Teknik Eğitim Yöneticileri" buluşmasına katıldı.

Programa MEB Meslekî Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü idarecileri, yönetici ve öğretmenler de katıldı.

Programda konuşan Macit, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Bakanlığa başladıktan sonra önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olduğunu söyledi.

Bu modelin geçen yıl hazırlandığını ve bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandığını belirtten Macit, değişen teknoloji çağında bilgiyle çıktı üretmeye odaklanan, millî ve manevi değerleri merkeze alan bu modelin uygulanmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı. Ayrıca meslekî ve teknik eğitimin Bakanlığın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu ifade etti.

"Ara eleman değil aranan eleman yetiştiriyoruz"
Kırktan fazla şehirde yapılan görüşmeler ve sanayi, sektör talepleri doğrultusunda hazırlanan politika belgesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla kamuoyuna sunulduğunu aktaran Macit, "Ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz. Bu bireyler sektörün öncüsü, girişimci, sanayici olacaklar." dedi.

Macit, bu okullara olan algıyı değiştirme çağrısı yaparak, sürecin yalnızca öğrenci ve öğretmenlerle değil, sanayi, STK'lar, diğer bakanlıklar ve velilerle yürütülmesi gerektiğini belirtti. Macit, hazırlanan politika belgesinin raflarda kalmaması, tüm paydaşlarca sahiplenilmesi ve sürecin takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Herkesin bir mesleği olmalı"

Meslekî ve Teknik Eğitim Politikası Belgesi ile "Herkesin bir mesleği olmalı" hedefiyle, sektör iş birliği içinde meslekî eğitim erişimi ve kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirten MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, "Bu kapsamda zanaat atölyeleri, meslek ortaokulları, bölge okulları, ihtisas okulları, sektöre entegre okullar gibi yeni eğitim modelleriyle öğrencilerimizin meslekî gelişimlerini destekliyoruz. Aynı zamanda genç girişimci ahiler projesiyle de ahilik kültürünü yaşatarak öğrencilerimizi girişimci olmaya teşvik ediyoruz. Bu politikayla, öğrencilerimizi hayata ve istihdama hazırlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmayı hedefliyoruz." diye belirtti.

"Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda"

Bursa’da meslekî eğitim, güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirten Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, "Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda. Bu tablo, meslekî eğitimin Bursa’daki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Meslek lisesi mezunu olup kendi alanlarında veya farklı alanlarda istihdam edilenler ile yükseköğretime devam edenler birlikte değerlendirildiğinde toplam istihdam oranı yüzde altmışa ulaşıyor. Bu başarı, eğitim yöneticilerimiz ile sektör temsilcilerimiz arasındaki güçlü iletişim ve iş birliğinin sonucudur." dedi.

"Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur"

Bu başarının altında yatan temel etken, eğitim yöneticiler ile sektör temsilcilerinin arasındaki güçlü iletişim ve iş birliği olduğunu söyleyen Alireisoğlu, "Sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantıda belirlenen çalışma başlıkları doğrultusunda, bu oranları daha da artırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak ve bu alandaki en iyi örnekleri Bursa’da üretmek için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız." diye konuştu.
Programın ardından Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, okulun Ar-Ge merkezini ziyaret ederek yerli ve millî üretim odaklı yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi aldı.

Program, uluslararası yarışmalarda derece elde eden öğrencilere hediye takdimi ile sona erdi. (İLKHA)

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ