• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Bakan Yardımcısı Macit: Mesleki eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur

GÜNDEM 26.11.2024 10:45:36 0
Bakan Yardımcısı Macit: Mesleki eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit, Yusuf Tekin'in Bakanlığa başladıktan sonra önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olduğunu söyledi.

Bakan Yardımcısı Macit, ziyaretinin ilk durağında Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret etti. Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, bu ziyaretin ardından "Meslekî ve Teknik Eğitim Buluşması" kapsamında Bursa Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileriyle bir araya geldi.

Meslekî ve Teknik Eğitimde Yenilikler’e dair bir sunumun da gerçekleştirildiği programda, MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, sektördeki gelişmeler ve eğitimdeki yenilikçi yaklaşımlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 Macit, buluşmanın ardından Bursa'da 133 yıllık geçmişe sahip ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891'de "Hamidiye Ziraat Mektebi" adıyla kurulan Hamidiye Meslekî ve Teknik Anadolu lisesini ziyaret ederek okulda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Macit, ziyaretin ardından METEK III Projesi kapsamında Türkiye’de kurulan 15 mükemmeliyet merkezinden biri olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret etti. Burada, Meslekî ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında Bursa’da yürütülecek çalışmaların değerlendirildiği "Meslekî ve Teknik Eğitim Yöneticileri" buluşmasına katıldı.

Programa MEB Meslekî Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü idarecileri, yönetici ve öğretmenler de katıldı.

Programda konuşan Macit, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Bakanlığa başladıktan sonra önemli gündem maddelerinden birinin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olduğunu söyledi.

Bu modelin geçen yıl hazırlandığını ve bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandığını belirtten Macit, değişen teknoloji çağında bilgiyle çıktı üretmeye odaklanan, millî ve manevi değerleri merkeze alan bu modelin uygulanmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı. Ayrıca meslekî ve teknik eğitimin Bakanlığın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu ifade etti.

"Ara eleman değil aranan eleman yetiştiriyoruz"
Kırktan fazla şehirde yapılan görüşmeler ve sanayi, sektör talepleri doğrultusunda hazırlanan politika belgesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla kamuoyuna sunulduğunu aktaran Macit, "Ara eleman değil, aranan eleman yetiştiriyoruz. Bu bireyler sektörün öncüsü, girişimci, sanayici olacaklar." dedi.

Macit, bu okullara olan algıyı değiştirme çağrısı yaparak, sürecin yalnızca öğrenci ve öğretmenlerle değil, sanayi, STK'lar, diğer bakanlıklar ve velilerle yürütülmesi gerektiğini belirtti. Macit, hazırlanan politika belgesinin raflarda kalmaması, tüm paydaşlarca sahiplenilmesi ve sürecin takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Herkesin bir mesleği olmalı"

Meslekî ve Teknik Eğitim Politikası Belgesi ile "Herkesin bir mesleği olmalı" hedefiyle, sektör iş birliği içinde meslekî eğitim erişimi ve kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirten MEB Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, "Bu kapsamda zanaat atölyeleri, meslek ortaokulları, bölge okulları, ihtisas okulları, sektöre entegre okullar gibi yeni eğitim modelleriyle öğrencilerimizin meslekî gelişimlerini destekliyoruz. Aynı zamanda genç girişimci ahiler projesiyle de ahilik kültürünü yaşatarak öğrencilerimizi girişimci olmaya teşvik ediyoruz. Bu politikayla, öğrencilerimizi hayata ve istihdama hazırlayarak ülkemizin kalkınmasına katkı sunmayı hedefliyoruz." diye belirtti.

"Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda"

Bursa’da meslekî eğitim, güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirten Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, "Son üç yılda, Bursa’da meslekî eğitime kayıt yaptırma oranı artmış durumda. Bu tablo, meslekî eğitimin Bursa’daki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Meslek lisesi mezunu olup kendi alanlarında veya farklı alanlarda istihdam edilenler ile yükseköğretime devam edenler birlikte değerlendirildiğinde toplam istihdam oranı yüzde altmışa ulaşıyor. Bu başarı, eğitim yöneticilerimiz ile sektör temsilcilerimiz arasındaki güçlü iletişim ve iş birliğinin sonucudur." dedi.

"Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak hepimizin sorumluluğudur"

Bu başarının altında yatan temel etken, eğitim yöneticiler ile sektör temsilcilerinin arasındaki güçlü iletişim ve iş birliği olduğunu söyleyen Alireisoğlu, "Sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantıda belirlenen çalışma başlıkları doğrultusunda, bu oranları daha da artırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Meslekî eğitimi daha iyi noktalara taşımak ve bu alandaki en iyi örnekleri Bursa’da üretmek için hepimiz üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız." diye konuştu.
Programın ardından Bakan Yardımcısı Macit ve beraberindeki heyet, okulun Ar-Ge merkezini ziyaret ederek yerli ve millî üretim odaklı yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi aldı.

Program, uluslararası yarışmalarda derece elde eden öğrencilere hediye takdimi ile sona erdi. (İLKHA)

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ