• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Bakırcılar, soğuk havaya rağmen işlerinden vazgeçmiyor

GÜNDEM 21.12.2024 16:41:47 0
Bakırcılar, soğuk havaya rağmen işlerinden vazgeçmiyor

Şanlıurfa'da geleneksel bakırcılık mesleğini icra eden ustalar, kışın soğuk hava koşullarına rağmen çalışmalarına devam ediyor.

Şanlıurfa’da etkisini gösteren soğuk hava, bakırcılık gibi geleneksel el sanatlarıyla uğraşan ustaları zorluyor. Ellerinin soğuktan çatladığını belirten ustalar, bu zorlu şartlara rağmen mesleklerini sürdürmek için ateşin başına geçip, işlerine devam ediyor.

Şanlıurfa’da tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılık ve kalaycılık mesleğini sürdürürken ellerinin çatladığını belirten ustalar, soğuk nedeniyle işlerini yapmakta güçlük çektiklerini ifade etti.

Bakırcılar, helal kazanç elde etmek için mücadele ettiklerini ve işlerinin her zaman değerli olduğunu vurguladı.

“Yağmur olsa soğuğun burnu kırılır”

Hacı Mustafa Ozan

Soğuk havanın çetin olmasına rağmen işine devam ettiğini belirten Hacı Mustafa Ozan, “"1939 doğumluyum, Şanlıurfalıyım. 75 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Havalar soğudu, her şey pahalı oldu. 500 liraya aldığımız kalayı şimdi 1.500 liraya alıyoruz. İşimiz zor, kimse gelip çalışmıyor. Zaten bugün varım, yarın yokum. Soğuk havalarda çalışmak çok çetin ama mecburuz, çalışmazsak olmaz. Kalay yaparken elim kaç yerden yanmış. Bakırcılık mesleğinde eskiden 50 tezgâh vardı, şimdi bir ben bir de çırağım kaldı. Çırağı başka yok, hepsi vefat etti. Bu sene gerçekten soğuk. Yağmur da yok. Yağmur olsa soğuğun burnu kırılır, alışverişlerde de biraz hareketlilik olur. Ama şu anda alışveriş yok. Eskiden Urfa bambaşkaydı, burası hep kalaycı ve bakırcılarla doluydu. Helal kazanç cana şifadır. Haram çalışırsan evladın da sana düşman olur, ailen de. Öteki dünyada da ayrı bir hesap var. İnsanlar bilmez ama Allah her şeyi görür." dedi.

“Havalar soğudu, ellerimiz çatlamaya başladı”

Mehmet Nur Demirözlü

Soğuk havada çalışmaktan ellerinin çatladığını ifade eden Mehmet Nur Demirözlü, "Şanlıurfalıyım, 1956 doğumluyum. Babam da bakırcılık mesleğini icra ediyordu. Havalar soğudu, ellerimiz çatlamaya başladı. Çekiç, bakır, demir, her şey soğuk, hava soğuk. Urfa eskiden daha soğuk havalar görmüştü. 1972-1973'te çok kar yağmıştı. O zamanlar Bahçelievler, Karaköprü yoktu. Mahallelerde kar yığınlarından damlara çıkılırdı. Kar senesi olmuştu. Soğuk havada çalışmak zorundayız, evde mi oturalım? Gençler yalnız okulla yetinmesin, okulla birlikte sanata yönelsin. Ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Hem okula gider hem de babamın yanında çalışırdım. Babam 1978’de vefat edince sanata döndüm. Sanat olmazsa ne yapacaktım? Emeğimizin karşılığını tam alamasak da bereket versin diyoruz." şeklinde konuştu.

“Allah, soğuk yerlerde yaşayanlara yardım etsin”

Ali Çalışır

Ali Çalışır ise "Bizim memleketimiz diğer memleketlere göre çok daha iyi. Türkiye'nin en sıcak vilayeti. Allah, soğuk yerlerde yaşayanlara yardım etsin. Soğuk hava beni etkilemiyor, etkileseydi zaten çalışamazdım. Çalışıyoruz, Allah yardım ediyor. Elhamdülillah, bir sıkıntımız yok. Çok şükür." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ