• BIST 100

    9330,3%0,20
  • DOLAR

    39,39% 0,46
  • EURO

    45,72% 1,01
  • GRAM ALTIN

    4325,53% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6972,78% -0,60
Balıkçılar bereket için yağmur ve soğuk hava bekliyor
RÖPORTAJ
Tarih: 23.10.2024 14:53
Güncelleme: 23.10.2024 14:53
Kaynak: ILKHA
Balıkçılar bereket için yağmur ve soğuk hava bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Balıkçılar, yağmur ve soğuk havanın gelmesini dört gözle bekliyor. Mevsim palamut mevsimi olsa da, soğuk havaların gelmesiyle birlikte hamsi ve çinekop avında da hareketlilik bekleniyor.

Karadeniz’de hava koşulları balık avını olumsuz etkiliyor; palamut fiyatları 100 TL'den 200 TL'ye yükseldi. Balıkçılar, deniz suyunun sıcak olmasının av miktarını azalttığını ve bunun da fiyatları artırdığını belirtiyor.

Yağmurun yağması ve havanın soğuması ile birlikte çinekop ve hamsi avında hareketlilik bekleniyor. Vatandaşlar, bol balık için umutla bekliyor.

Mevsim palamut mevsimi olsa da soğuk su balıkların yağlanmasını sağlayacak ve hamsi ile çinekop avında büyük bir hareketlilik getirecek. Şu an denizde az bulunan balıklar, ilerleyen günlerde yerini berekete bırakacak.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Tuzpazarı balıkçı esnafı, umutlarını yağmur ve soğuk havaya bağlıyor. 

"Hava estiğinden dolayı balık az geliyor"

Havalar çok soğumadı diyen Ramazan Deniz, "İklim sıcak gittiğinden dolayı deniz suyu sıcak olduğu zaman balık az çıkıyor; balık dipte kalıyor. Birkaç gündür hava estiğinden dolayı balık az geliyor. Palamutları 180-200 TL'den satıyoruz. 100 TL'ye sattığımız palamut, 200 TL'ye çıktı. Vatandaş, bugün 200 TL'ye satılan palamutu almakta zorlanıyor. Ama 100 TL olsa, talep çok oluyor. Talep artınca bu durum işimize de yansıyor. Vatandaşa yansıması bu şekilde. Palamut ağır gidiyor." dedi.

"Vatandaş bol bol çinekop yiyecek"

Bu mevsimde yağmur yağması ve denizin biraz soğumasıyla beraber balıklarda artış olacağını kaydeden Deniz, "Deniz suyu sıcak olduğundan dolayı balık az geliyor; az geldiğinden dolayı fiyatlar yükseliyor. Bu nedenle pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş da pahalı almak zorunda kalıyor. Piyasaya da olumsuz yansıyor. İnşallah çinekop bol olacak. Yağmurun yağmasını bekliyoruz. Vatandaş bol bol çinekop yiyecek." şeklinde konuştu.

"Balık az tutulduğu zaman fiyatlar yüksek oluyor"

Karadeniz'de kayıkların hava estiğinden dolayı çıkamadığını ifade eden Deniz, "Denizde dalga oluyor. Kayıklar çıkamadığı için bu sefer balık az tutuluyor. Balık az tutulduğundan dolayı da balık fiyatları pahalı oluyor. Beş kasa hamsi tutmak başka, on kasa hamsi tutmak başka. Bol balık tutulduğu zaman fiyatlara yansıyor; ucuz oluyor. Ama şimdi balık az tutulduğu zaman fiyatlar yüksek oluyor. Bu sefer ne oluyor? Balık pahalı, vatandaş alamıyor. Bol bol yağmur yağmasını ve havanın soğumasını bekliyoruz. Balık işi soğuk havayı seven bir iştir; sıcak havada balık az olur." diye belirtti.

"Mevsim palamut zamanıdır"

Şu anda mevsim palamut mevsimi olduğunu vurgulayan Deniz, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda en güzel yağlı zamanı palamut zamanıdır. Bundan sonra havalar biraz soğursa, kasım ayı gibi hamsi yağlanır. Yağ oranı daha güzel olur ve hamsi yenir. Palamut bittikten sonra çinekop başlıyor." diye konuştu. (İLKHA)

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Prof. Dr. Vasfi Aşur: Gazze için uluslararası yardım girişimleri ümmet bilincini yeniden canlandırmakta

Wutip Tayfunu'nun yol açtığı selde 6 ölü, 1 kayıp

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor