• BIST 100

    15681,45%0,89
  • DOLAR

    43,28% 0,07
  • EURO

    50,80% 0,79
  • GRAM ALTIN

    6576,88% 1,25
  • Ç. ALTIN

    10647,16% 1,18

Bankacılıkta büyük değişim başlıyor

05 Temmuz 2020, Pazar 10:25
05 Temmuz 2020, Pazar 10:25
Bankacılıkta büyük değişim başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bankacılıkta büyük değişim başlıyor

Koronavirüs salgını Türkiye’de görülmeye başladığı andan itibaren son derece süratli bir şekilde önlem alan sektörlerden biri de bankacılık sektörü oldu. Bankalar, genel müdürlük çalışanlarını hızlıca evden çalışmaya yönelttiler, şubeler de ise dönüşümlü çalışmaya ve uzaktan çalışmaya geçildi. Toplantılar dijital ortama taşındı.

Çalışanların moral ve motivasyonları için online eğitimler, seminerler, sohbetler düzenlendi, psikolog desteği verildi. 1 Haziran’dan itibaren yavaş yavaş yeni normale geçen ve dönüşümlü olarak ofislere dönen bankalar, iş yapış şekillerini nasıl değiştireceklerini planlıyorlar.

Evden çalışma modelleri pek çok sektör için gelecekte çok daha yaygınlaşacak, bankacılık sektörü de bu değişim ve dönüşümden etkilenecek.

Şu anda pek çok banka, daha da dijitalleşmek ve evden çalışma modellerini geliştirmek için çalışıyor.

Bankalara, iş yapış modellerini nasıl değiştireceklerini sorduk.

‘LİDERLERE İŞ DÜŞECEK’

Pandemi başlar başlamaz hızlıca aksiyon alan ve evden çalışma sistemine geçen Garanti BBVA, saha ekiplerinde dönüşümlü çalışma modeli uygulalarken, çağrı merkezinde ve uzaktan bankacılık hizmeti sunan ekiplerde de uzaktan çalışmayı başlattı. En başta işe alım ve eğitim uygulamaları olmak üzere insan kaynakları profesyonellerinin de çalışanlarına tüm hizmetleri dijitalleştirerek sunması gerektiği görüşünde olduklarını söyleyen Garanti BBVA İnsan Kaynakları Direktörü Sibel Kaya, “Pek çok kurum gibi biz de Garanti BBVA olarak evden çalışmayı bu dönemde deneyimledik. Bundan sonraki süreçte en başta liderlerimize çok iş düşecek. Liderlerimiz, daha yüreklendiren, delegasyona önem veren bir yaklaşım benimseyecekler. Tüm kurumların da odağına esnek çalışma saatlerini ve uzaktan çalışma ritüellerini hızla alacağına inanıyoruz” dedi.

‘JEST’ İLE EVDEN ÇALIŞMA KALICI OLDU

Türkiye Finans Katılım Bankası, dört seçenekli esnek çalışma modeli JEST’i başlattı. 1 Haziran itibarıyla uygulamaya alınan model sayesinde genel müdürlük bünyesinde hizmet veren banka çalışanları, kendi seçecekleri esnek çalışma saatleriyle ister ofiste ister uzaktan çalışma fırsatına sahip olacaklar. Türkiye Finans İK Genel Müdür Yardımcısı Züleyha Büyükyıldırım, “Esnek çalışma modelimiz JEST ile yeni normal düzene en hızlı şekilde uyum sağlayarak çalışanlarımızın ofise geliş ve iş çıkış saatlerini esnetiyoruz. Genel müdürlük çalışanlarımız seçtikleri saat dilimlerinde ister evlerinden ister ofisten çalışabilecekler” dedi.

DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜK

Covid-19’un gündem olmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’de evden çalışma düzenine geçen ilk kurumlardan biri olduklarını, mart/nisan döneminde genel ortalamada yüzde 83’lere yakın evden çalışma oranına geldiklerini söyleyen QNB Finansbank İK Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Şu an halen yüzde 65’e yakın çalışanımız evden çalışmalarına devam ediyor.

Diğer taraftan evden çalışma süreçlerinin geleceğe dönük nasıl şekilleneceğine de bakıyoruz. Son yıllarda iş dünyasını etkisi altına alan dijitalleşme ve teknolojik dönüşümün bugün ne kadar kıymetli ve gerekli olduğunu yaşadığımız pandemiyle birlikte bir kez daha çok net bir şekilde gördük. Biz de dijital çağ ile birlikte insan davranışlarında yaşanan değişimi, kurumun ihtiyacı olan değişim ve toplum beklentileri ile birleştirerek verimliliği artırmayı planlıyoruz” dedi.

EVDEN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARTTIRIYOR

ING Türkiye’de ilk etapta uzaktan çalışması mümkün olan İstanbul’daki genel müdürlük ve Kahramanmaraş operasyon merkezindeki ekipler tam zamanlı evden çalışma modeline geçti. 15 Haziran itibarıyla ise her birimden/her kattan yüzde 10’u aşmamak koşuluyla gönüllü olanlar genel müdürlükte çalışmaya başladı. Sene sonuna kadar kademeli dönüş modeli uygulanacak. Bu süreçte “Flexi Yaz” adı verilen uygulama da devreye alındı. Buna göre genel müdürlük ve operasyon merkezi çalışanları, yaz döneminde diledikleri şehirden çalışabilecekler

ING Türkiye İK Genel Müdür Yardımcısı Meltem Kalender Öztürk, “Uzaktan çalışma pandemi nedeniyle bu dönemde gündeme geldi ancak biz ING Türkiye’de 2015 yılından bu yana haftada iki gün uzaktan çalışıyor, çalışanlarımıza her gün esnek çalışma saatleri sunuyoruz. Araştırmalar doğru organize olunduğu takdirde evden çalışmanın verimliliği yüzde 40’lara kadar artırdığını gösteriyor. Biz de bunu yakından gözlemliyoruz. ING Türkiye olarak her zaman, işin ihtiyaçları karşılandığı, regülasyonların ve altyapının uzaktan çalışmaya izin verdiği sürece herkesin uzaktan çalışabileceğine inanıyoruz. Bundan sonrası için farklı çalışma modelleri daha çok konuşulacak. Biz de ING Türkiye olarak hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz” dedi.

FAZ 2: YENİ ÇALIŞMA DÜZENİ

Yeni normal ile ilgili hazırlıklarını mayıs ayında tamamladıklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, “Çalışmalarımızı 3 fazda değerlendirdik. Faz 0 yeni normale hazırlık, Faz 1 kontrollü geri dönüş, Faz 2 ise yeni çalışma düzeni şeklinde. Şu anda Faz 2’nin içindeyiz. Bu kapsamda 1 Haziran’dan itibaren sosyal izolasyonu ve çalışan sağlığını koruyarak ofise kademeli olarak dönüş sürecini başlattık. Çalışma arkadaşlarımızın her hafta maksimum yüzde 30’unun dönüşümlü olarak geldiği bir plan hayata geçirdik. Uzaktan çalışmanın getirdiği dijital ortamda toplantılar, değişen iş süreçlerinin yanı sıra, insan kaynakları uygulamalarında da ciddi çalışmalar yapılmalı. Eğitimlerin hangi ortamda nasıl verileceği, işe alım süreçlerinin veya yönetici adaylarını belirlemeye yönelik değerlendirme merkezi uygulamalarının nasıl yapılacağı, ekiplerin ofiste dönüşümlü olarak çalıştığı bir ortamda ekip ruhunun nasıl korunacağı, hangi yetkinliklerin önem kazandığı, üzerinde çalıştığımız konular” dedi.

6'ncı Dünya Kudüs Haftası sonuç bildirgesi açıklandı

Gaziantep'te Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi

UNRWA: israilin saldırısı, BM'ye bağlı bir kuruluşa karşı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Aktan: Mübarek üç aylardan Şaban ayı rahmet ve mağfiretin merkezinde yer alıyor

Batı Şeria'daki seçmenler için 423 saha kayıt merkezi açıldı

Gazze için kurulan barış mekanizmasına Çin daveti

Kardan kapanan köy yolunda zamanla yarış

Kurtulmuş: Filistin’i tanımak ortak bir insanlık sorumluluğudur

Trump'ın "büyük aptallık" nitelemesinin ardından İngiltere, Chagos anlaşmasını savundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel miras kaydında ikinciyiz

Ukrayna'da nükleer santrallerde tehlike alarmı

Avustralya, sıkı silah kontrolü yasalarını onayladı

ABD'de 100 araçlık zincirleme kaza: Çok sayıda yaralı

Konya’da köpek saldırısında ölen çocuk için soruşturma

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi için başvurular başladı

Peygamber Sevdalıları'ndan siyer yarışması için son çağrı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı istifasını sundu

Denizler için kuvvetli fırtına geliyor

Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesinde inşaat hızla ilerliyor

Bakan Güler, Türkiye-Özbekistan ortak stratejik toplantısına katıldı

Kar yağışı bot satışlarını artırdı, yüksek fiyatlar alım gücünü zorladı

Diyarbakır–Batman Yolu Diktepe Geçişi projesinde çalışmalar sürüyor

Bakan Göktaş: Roman vatandaşlarımızın hayatını iyileştiren hizmetleri büyüteceğiz

Rus saldırıları Kiev'de elektrik ve su tedarikini aksattı

Vali Canalp: Batman, projecilikte Türkiye'ye model oluyor

Gazze Şeridi’nde aşırı soğuk sebebiyle bir bebek daha şehit oldu

Batman Havalimanı'nda aralıkta 62 bin 812 yolcuya hizmet verildi

UNRWA: Gazze'de önlenebilir hastalıklar rekor seviyede

Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı kapılarını açtı

Kıbrıs Caddesi esnafları “Bir günlük kazancımız Gazze’ye” dedi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


6'ncı Dünya Kudüs Haftası sonuç bildirgesi açıklandı

Gaziantep'te Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi

UNRWA: israilin saldırısı, BM'ye bağlı bir kuruluşa karşı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Aktan: Mübarek üç aylardan Şaban ayı rahmet ve mağfiretin merkezinde yer alıyor

Batı Şeria'daki seçmenler için 423 saha kayıt merkezi açıldı

Gazze için kurulan barış mekanizmasına Çin daveti

Kardan kapanan köy yolunda zamanla yarış