-
BIST 100
15954,59%-0,83
-
DOLAR
44,17% 0,04
-
EURO
50,84% 0,03
-
GRAM ALTIN
7105,79% -0,04
-
Ç. ALTIN
11534,35% 0,00
Bankacılıkta büyük değişim başlıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bankacılıkta büyük değişim başlıyor
Koronavirüs salgını Türkiye’de görülmeye başladığı andan itibaren son derece süratli bir şekilde önlem alan sektörlerden biri de bankacılık sektörü oldu. Bankalar, genel müdürlük çalışanlarını hızlıca evden çalışmaya yönelttiler, şubeler de ise dönüşümlü çalışmaya ve uzaktan çalışmaya geçildi. Toplantılar dijital ortama taşındı.
Çalışanların moral ve motivasyonları için online eğitimler, seminerler, sohbetler düzenlendi, psikolog desteği verildi. 1 Haziran’dan itibaren yavaş yavaş yeni normale geçen ve dönüşümlü olarak ofislere dönen bankalar, iş yapış şekillerini nasıl değiştireceklerini planlıyorlar.
Evden çalışma modelleri pek çok sektör için gelecekte çok daha yaygınlaşacak, bankacılık sektörü de bu değişim ve dönüşümden etkilenecek.
Şu anda pek çok banka, daha da dijitalleşmek ve evden çalışma modellerini geliştirmek için çalışıyor.
Bankalara, iş yapış modellerini nasıl değiştireceklerini sorduk.
‘LİDERLERE İŞ DÜŞECEK’
Pandemi başlar başlamaz hızlıca aksiyon alan ve evden çalışma sistemine geçen Garanti BBVA, saha ekiplerinde dönüşümlü çalışma modeli uygulalarken, çağrı merkezinde ve uzaktan bankacılık hizmeti sunan ekiplerde de uzaktan çalışmayı başlattı. En başta işe alım ve eğitim uygulamaları olmak üzere insan kaynakları profesyonellerinin de çalışanlarına tüm hizmetleri dijitalleştirerek sunması gerektiği görüşünde olduklarını söyleyen Garanti BBVA İnsan Kaynakları Direktörü Sibel Kaya, “Pek çok kurum gibi biz de Garanti BBVA olarak evden çalışmayı bu dönemde deneyimledik. Bundan sonraki süreçte en başta liderlerimize çok iş düşecek. Liderlerimiz, daha yüreklendiren, delegasyona önem veren bir yaklaşım benimseyecekler. Tüm kurumların da odağına esnek çalışma saatlerini ve uzaktan çalışma ritüellerini hızla alacağına inanıyoruz” dedi.
‘JEST’ İLE EVDEN ÇALIŞMA KALICI OLDU
Türkiye Finans Katılım Bankası, dört seçenekli esnek çalışma modeli JEST’i başlattı. 1 Haziran itibarıyla uygulamaya alınan model sayesinde genel müdürlük bünyesinde hizmet veren banka çalışanları, kendi seçecekleri esnek çalışma saatleriyle ister ofiste ister uzaktan çalışma fırsatına sahip olacaklar. Türkiye Finans İK Genel Müdür Yardımcısı Züleyha Büyükyıldırım, “Esnek çalışma modelimiz JEST ile yeni normal düzene en hızlı şekilde uyum sağlayarak çalışanlarımızın ofise geliş ve iş çıkış saatlerini esnetiyoruz. Genel müdürlük çalışanlarımız seçtikleri saat dilimlerinde ister evlerinden ister ofisten çalışabilecekler” dedi.
DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜK
Covid-19’un gündem olmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’de evden çalışma düzenine geçen ilk kurumlardan biri olduklarını, mart/nisan döneminde genel ortalamada yüzde 83’lere yakın evden çalışma oranına geldiklerini söyleyen QNB Finansbank İK Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Şu an halen yüzde 65’e yakın çalışanımız evden çalışmalarına devam ediyor.
Diğer taraftan evden çalışma süreçlerinin geleceğe dönük nasıl şekilleneceğine de bakıyoruz. Son yıllarda iş dünyasını etkisi altına alan dijitalleşme ve teknolojik dönüşümün bugün ne kadar kıymetli ve gerekli olduğunu yaşadığımız pandemiyle birlikte bir kez daha çok net bir şekilde gördük. Biz de dijital çağ ile birlikte insan davranışlarında yaşanan değişimi, kurumun ihtiyacı olan değişim ve toplum beklentileri ile birleştirerek verimliliği artırmayı planlıyoruz” dedi.
EVDEN ÇALIŞMA VERİMLİLİĞİ ARTTIRIYOR
ING Türkiye’de ilk etapta uzaktan çalışması mümkün olan İstanbul’daki genel müdürlük ve Kahramanmaraş operasyon merkezindeki ekipler tam zamanlı evden çalışma modeline geçti. 15 Haziran itibarıyla ise her birimden/her kattan yüzde 10’u aşmamak koşuluyla gönüllü olanlar genel müdürlükte çalışmaya başladı. Sene sonuna kadar kademeli dönüş modeli uygulanacak. Bu süreçte “Flexi Yaz” adı verilen uygulama da devreye alındı. Buna göre genel müdürlük ve operasyon merkezi çalışanları, yaz döneminde diledikleri şehirden çalışabilecekler
ING Türkiye İK Genel Müdür Yardımcısı Meltem Kalender Öztürk, “Uzaktan çalışma pandemi nedeniyle bu dönemde gündeme geldi ancak biz ING Türkiye’de 2015 yılından bu yana haftada iki gün uzaktan çalışıyor, çalışanlarımıza her gün esnek çalışma saatleri sunuyoruz. Araştırmalar doğru organize olunduğu takdirde evden çalışmanın verimliliği yüzde 40’lara kadar artırdığını gösteriyor. Biz de bunu yakından gözlemliyoruz. ING Türkiye olarak her zaman, işin ihtiyaçları karşılandığı, regülasyonların ve altyapının uzaktan çalışmaya izin verdiği sürece herkesin uzaktan çalışabileceğine inanıyoruz. Bundan sonrası için farklı çalışma modelleri daha çok konuşulacak. Biz de ING Türkiye olarak hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz” dedi.
FAZ 2: YENİ ÇALIŞMA DÜZENİ
Yeni normal ile ilgili hazırlıklarını mayıs ayında tamamladıklarını söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, “Çalışmalarımızı 3 fazda değerlendirdik. Faz 0 yeni normale hazırlık, Faz 1 kontrollü geri dönüş, Faz 2 ise yeni çalışma düzeni şeklinde. Şu anda Faz 2’nin içindeyiz. Bu kapsamda 1 Haziran’dan itibaren sosyal izolasyonu ve çalışan sağlığını koruyarak ofise kademeli olarak dönüş sürecini başlattık. Çalışma arkadaşlarımızın her hafta maksimum yüzde 30’unun dönüşümlü olarak geldiği bir plan hayata geçirdik. Uzaktan çalışmanın getirdiği dijital ortamda toplantılar, değişen iş süreçlerinin yanı sıra, insan kaynakları uygulamalarında da ciddi çalışmalar yapılmalı. Eğitimlerin hangi ortamda nasıl verileceği, işe alım süreçlerinin veya yönetici adaylarını belirlemeye yönelik değerlendirme merkezi uygulamalarının nasıl yapılacağı, ekiplerin ofiste dönüşümlü olarak çalıştığı bir ortamda ekip ruhunun nasıl korunacağı, hangi yetkinliklerin önem kazandığı, üzerinde çalıştığımız konular” dedi.
Umut Kervanından Ceylanpınar'da çocuklara bayram öncesi giyim yardımı
Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nden seyahat uyarısı
Kadir Gecesi tüm yurtta dualarla idrak edildi
Pakistan, Afganistan’da bağımlıların tedavi edildiği hastaneyi vurdu: 200 kişi hayatını kaybetti
Avrupa Yetim Eli Hatay'da bayram öncesi çocukların yüzünü güldürdü
Konya’da sazan ve sazangiller için av yasağı başladı
Adana'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Kadir Gecesi Cizre'de dualarla idrak edildi
Konya’da Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Kadri Gecesi Ayasofya'da dua ve zikirlerle ihya edildi
Kadir Gecesi’ni camilerde ihya eden Mardinliler: Bu mübarek gecede özellikle Gazze unutulmamalı
Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a başlattığı kara harekatını en güçlü şekilde kınıyoruz
Gazze'de siyonistlerin saldırıları devam ediyor: Can kaybı 72 bini aştı
Siirt’te Kadir Gecesi’nde camiler doldu taştı
Kuşadası Belediye Başkanı rüşvet soruşturması kapsamında tutuklandı
Diyarbakır'da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı tutuklandı
HÜDA PAR İzmir Hür Gençlik Kolları’ndan Kadir Gecesi’nde camilerde ikram
Yapıcıoğlu: Siyonist işgal rejimi bölge barışının önündeki en büyük engeldir
Almanya, Hürmüz Boğazı'nda askeri saldırılara katılmayacak
Kadir Gecesi'nde Malatya'da camiler doldu taştı
Kadir Gecesi’nde Bursalılar camilere akın etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kadir Gecesi mesajı
Pakistan'dan Afganistan'ın başkenti Kabil'e hava saldırısı
Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi
ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi
ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı
Kanada Dışişleri Bakanı Anand, yarın Ankara’ya geliyor
AB'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı
Bingöl'de yayaya çarpmamak için manevra yapan araç boşluğa düştü: 2 yaralı
Yükleniyor






