• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

26 Şubat 2021, Cuma 13:38
26 Şubat 2021, Cuma 13:38
Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler bankaların müşteri kazanma ve hizmet sunma şeklini de etkiledi. Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanımı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle uygulanan sosyal mesafe ve dışarı çıkma kısıtlaması şartlarında daha da önem kazandı.

BDDK, söz konusu ihtiyaçları değerlendirerek hazırladığı bankalarca kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin düzenleme taslağına nihai halini verdi.

Gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak.

Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak.

UZAKTAN MÜŞTERİ KABULÜ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE MİHENK TAŞI OLACAK

Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklikle açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.

Öte yandan, 24 Şubat 2021 tarihli ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te gerçek kişilerde uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesine ilişkin hükümler yer aldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri 1 Mayıs 2021'de yürürlüğe girecek.

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK'nın yürüttüğü düzenlemede sona gelindi. BDDK’nın hazırladığı düzenleme çalışmasının da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mayıs ayından itibaren uzaktan müşteri olma dönemi başlayacak. Düzenlemenin mayıs ayında hayata geçmesi ile ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek. Müşterinin uzaktan kimlik tespiti yapılarak banka şubesine gitmesine gerek kalmadan müşteri kaydı oluşturulabilecek. İlave olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.

Uzaktan müşteri kabulünün bankaların yarınlara hazırlanmasında mihenk taşı olacağını söyleyen sektör temsilcileri, bankaların hizmet maliyetinin düşeceğini ve müşteri deneyiminin zenginleşeceğini dile getirdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı

Kuveyt petrol üretimini durdurdu

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan bazı ülkelerin "arabuluculuk" girişimlerine tepki!

FAO: Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra yeniden yükselişte

Reuters: İran'daki okul saldırısında ABD'nin rolü var

Brent petrolün varil fiyatı 90 doları aştı

Mersin Peygamber Sevdalılarından İran halkına destek

Yenilenebilir enerjide hızlı büyüme

Rusya ve Ukrayna arasında esir takası

Malatya'da semt pazarlarında zabıta denetimi

Bakan Gürlek’ten adaletin güçlendirilmesi mesajı

Psikolog Aşan: Okullarda artan şiddet olayları bireysel değil toplumsal bir sorunudur

İzmir’de av sezonu kapandı

Adana'da siyonist-ABD saldırılarına tepki: "Her üs işgal için adımdır ve hepiniz tehlikedesiniz"

Peygamber Sevdalıları Vakfı Bölge Koordinatörü Ödemiş: Müslümanlar izzetli şekilde ayağa kalkmalı

Dinlenmek için camiye girdi Müslüman oldu

OSTİM Teknik Üniversitesi: ABD-israil-İran çatışmasının ekonomik maliyeti günde 1 milyar doları aşabilir

'Bilim Kafe'de bağımlılıkla mücadele konuşuldu

Ankara’da ABD Büyükelçiliği önünde 'Gazze Nöbeti' devam ediyor

Karaman il eğitim değerlendirme toplantısı, Bakan Tekin'in başkanlığında yapıldı

Gazze'de iftar sofralarına Yetimler Vakfı desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Devrim Muhafızları: Operasyonun 22. dalgasında füze atışlarında tam başarı sağlandı

Bakan Bolat: Sırbistan ile iş birliğimizi ileri taşımayı kararlılıkla sürdüreceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı