• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

26 Şubat 2021, Cuma 13:38
26 Şubat 2021, Cuma 13:38
Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor

Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler bankaların müşteri kazanma ve hizmet sunma şeklini de etkiledi. Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanımı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle uygulanan sosyal mesafe ve dışarı çıkma kısıtlaması şartlarında daha da önem kazandı.

BDDK, söz konusu ihtiyaçları değerlendirerek hazırladığı bankalarca kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin düzenleme taslağına nihai halini verdi.

Gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak.

Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.

Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak.

UZAKTAN MÜŞTERİ KABULÜ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE MİHENK TAŞI OLACAK

Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklikle açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.

Öte yandan, 24 Şubat 2021 tarihli ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te gerçek kişilerde uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesine ilişkin hükümler yer aldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri 1 Mayıs 2021'de yürürlüğe girecek.

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK'nın yürüttüğü düzenlemede sona gelindi. BDDK’nın hazırladığı düzenleme çalışmasının da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mayıs ayından itibaren uzaktan müşteri olma dönemi başlayacak. Düzenlemenin mayıs ayında hayata geçmesi ile ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek. Müşterinin uzaktan kimlik tespiti yapılarak banka şubesine gitmesine gerek kalmadan müşteri kaydı oluşturulabilecek. İlave olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.

Uzaktan müşteri kabulünün bankaların yarınlara hazırlanmasında mihenk taşı olacağını söyleyen sektör temsilcileri, bankaların hizmet maliyetinin düşeceğini ve müşteri deneyiminin zenginleşeceğini dile getirdi.

Nadir gen hastalığı TBL1XR1 için Türkiye’de ilk adım

Organize suç örgütlerine operasyon: 14 tutuklama

Uluslararası uyuşturucu operasyonu: 289 kilo madde ele geçirildi

Kolombiya'da silahlı çatışma: 30 ölü

Irak: Ayn el-Esad Üssü’nün kontrolü tamamen devralındı

Avrupa liderlerinden Rusya açıklaması: Avrupa’nın artık Rusya ile konuşmasının zamanı geldi

Trump’tan Grönland resti: 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi yaptırımı

Anadolu Tarım İşletmesi 327 ton buğdayı satışa çıkarıyor

Tayvan’da milyonlarca haneye “sivil savunma kitabı” dağıtıldı

Trump'ın gümrük vergisi kararına AB'den tepki

9 ilde "uzlaştırmacı avukat" operasyonu: 15 tutuklama

Gıda işletmelerine katkı maddeleri için 1 Mart’a kadar uyum süresi

Ateşkesi hiçe sayan işgal rejimi yeniden Gazze’ye saldırdı

ABD’nin 3 Ocak’ta Venezuela’ya saldırısında 463 ev zarar gördü

Altın fiyatları hafta sonu da takip ediliyor

15 sosyal medya hesabına erişim engeli

Bakanlıktan Aralık 2025’te 542 firmaya dahilde işleme izni

Ankara'da karşılıksız çek iddiası: 12 tutuklama

Meteoroloji'den denizlerde fırtına uyarısı

Antalya Büyükşehir Belediyesine usulsüzlük operasyonu: 5 tutuklama

İstanbul'da servis minibüsü yan yattı: 11 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, rüzgar ve çığ uyarısı

Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz

Konya-Beyşehir yolunda araç yayaya çarptı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nadir gen hastalığı TBL1XR1 için Türkiye’de ilk adım

Organize suç örgütlerine operasyon: 14 tutuklama

Uluslararası uyuşturucu operasyonu: 289 kilo madde ele geçirildi

Kolombiya'da silahlı çatışma: 30 ölü

Irak: Ayn el-Esad Üssü’nün kontrolü tamamen devralındı

Avrupa liderlerinden Rusya açıklaması: Avrupa’nın artık Rusya ile konuşmasının zamanı geldi

Trump’tan Grönland resti: 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi yaptırımı