-
BIST 100
15977,01%-0,92
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,42% 0,24
-
GRAM ALTIN
6337,81% -1,33
-
Ç. ALTIN
10612,00% -3,04
Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bankalarda yeni dönem! Mayısta başlıyor
Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler bankaların müşteri kazanma ve hizmet sunma şeklini de etkiledi. Pek çok ülkede uygulanan uzaktan kimlik tespiti ile dijital müşteri kazanımı, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle uygulanan sosyal mesafe ve dışarı çıkma kısıtlaması şartlarında daha da önem kazandı.
BDDK, söz konusu ihtiyaçları değerlendirerek hazırladığı bankalarca kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin düzenleme taslağına nihai halini verdi.
Gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespiti, banka çalışanı ile kişinin; fiziksel olarak aynı ortamda bulunmasına gerek olmadan, çevrim içi olarak görüntülü görüşmesi ve birbiriyle iletişim kurması ile gerçekleşecek. Yapılan görüntülü görüşmede olası riskler dikkate alınarak yeterli güvenlik ve gizlilik seviyesi oluşturulması zorunlu olacak.
Görüntülü görüşme şifrelenmiş güvenli iletişim ile gerçekleştirilecek. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.
Uygulamanın hayata geçmesiyle bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci en fazla 10 dakikalık bir sürede tamamlanabilecek. Bankalar açısından kağıt ve doküman kullanımının azaltılıp hizmet maliyetinin düşürülmesi sağlanacak.
UZAKTAN MÜŞTERİ KABULÜ BANKACILIK SEKTÖRÜNDE MİHENK TAŞI OLACAK
Türkiye'de tamamen dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesinin önü 26 Haziran 2020 tarihinde 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yapılan değişiklikle açıldı. Söz konusu değişiklik kapsamında, bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile düzenlenebilmesinin önü açıldı.
Öte yandan, 24 Şubat 2021 tarihli ve 31405 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te gerçek kişilerde uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesine ilişkin hükümler yer aldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri 1 Mayıs 2021'de yürürlüğe girecek.
Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BDDK'nın yürüttüğü düzenlemede sona gelindi. BDDK’nın hazırladığı düzenleme çalışmasının da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından mayıs ayından itibaren uzaktan müşteri olma dönemi başlayacak. Düzenlemenin mayıs ayında hayata geçmesi ile ıslak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilecek. Müşterinin uzaktan kimlik tespiti yapılarak banka şubesine gitmesine gerek kalmadan müşteri kaydı oluşturulabilecek. İlave olarak mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek.
Uzaktan müşteri kabulünün bankaların yarınlara hazırlanmasında mihenk taşı olacağını söyleyen sektör temsilcileri, bankaların hizmet maliyetinin düşeceğini ve müşteri deneyiminin zenginleşeceğini dile getirdi.
Almanya, ABD’nin tedarik zincirlerindeki zayıf noktalarını tespit ederek baskı kurmayı hedefliyor
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde
Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?
İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar
İhraç edilen ortopedi doktorları için adli süreç başladı
Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı
Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü
Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli
Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi
Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi
Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek
Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu
İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek
Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi
Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği
Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta
İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte
Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak
Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası
Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi
Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor
Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı
Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem
Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda
Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’
Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi
Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi
Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında
Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı
Yükleniyor







