• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,44% 0,21
  • EURO

    45,49% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4289,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09
BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı
GÜNDEM
Tarih: 21.02.2023 15:45
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) 5 öğretim elemanı depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlara ulaşarak sağlık durumlarını değerlendirmek için bölgeye gitti.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen’in yürütücüsü olduğu “Deprem Yaşayan Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Sağlık Durumunun Tespiti” adlı proje kabul edildi. TÜBİTAK’ın “1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi” dahilinde Dilcen ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Koçak, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger, Arş. Gör. Güleser Ada ve Arş. Gör. Feyza Demir Bozkurt Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerinde incelemelerde bulunuyor.
Anne ve bebeklerin ihtiyaçları da karşılanıyor
Çadır kentlerde bulunan gebe ve lohusa kadınlarda depremin ruh sağlığı üzerine etkilerini araştıran ekip, yüz yüze görüşmeler yaparak ileriye dönük planlamaları hazırlıyor. Bartın’dan hareket eden ekip aynı zamanda anne ve bebeklerin ihtiyaçlarını gidermek için hazırlanan yardımları ulaştırıyor. Akademisyenlerden oluşan 5 kişilik ekibe 2 destek personeli de koordinasyon süreçlerinde yardımcı oluyor. Ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Ebru Cirban Ekrem de “Deprem Öncesi ve Sonrası Engeli Olan Depremzedelerin Durum Tespiti ve Sağlık Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi: Malatya İli Örneği” başlıklı projede araştırmacı olarak saha çalışmalarına katılacak.
Anne ve bebek sağlığı konusuna odaklanılacak
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dilcen, “Deprem gibi doğal afetlerden sonra toplumsal nüfusun devamlılığı ve epigenetik aktarım süreçleri açısından tüm toplum için özel bir yeri olan gebe ve lohusa kadınların sağlığını korumak çok önemlidir. Gebelik ve lohusalık sürecindeki kadınların psikolojik anlamda iyi olması hem anneyi hem bebeği etkileyerek toplumun da kalkınmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan deprem gibi doğal afetlerin bireyleri aşırı strese maruz bırakarak fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Fakat depremlerin gebe ve lohusa kadınlar üzerine etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’de peş peşe meydana gelen ve geniş çaplı yıkıcı etkisi olan şiddetli depremlerden etkilenen gebe ve lohusa kadınların bu proje ile ruhsal sağlık durumları tespit edilecektir” dedi.
BARÜ tüm imkânlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor
Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan büyük yıkımın ardından devletimizin tüm kurumları gibi Bartın Üniversitesi ailesi olarak bizler de seferber olduk. Depremden etkilenen illerde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız arama, kurtarma ve lojistik konularında destek verirken Bartın’da da bölgenin ihtiyacı olan yardımları karşılamak için yoğun gayret sarf ediyoruz. El birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu sürece bilimsel çalışmalarımızla da destek vermek için sahadayız. Yapı ve zemin hasarları, yapı dinamiği, deprem davranışı konularında yapılan 3 projede yer alan bilim insanlarımızın ardından şimdi de, 2 ayrı projede sağlık alanında yapılabilecekleri değerlendiriyorlar. TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmalarımızda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

İran medyası: Tahran'ın füze harekatında siyonist istihbarat subayları öldü

Siyonist Katz: ABD, savunmamızda bize destek veriyor, bugün Tahran’a saldırılar düzenleyeceğiz

HÜDA PAR'dan valiliğe çağrı: Siyonist katilin İstanbul'umuzda konser vermesi büyük bir züldür

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı