Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde depremzedeler için afet polikliniği

Tarih: 14.02.2023 18:20 Güncelleme: 14.02.2023 18:20
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde depremzedeler için afet polikliniği
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde depremzedeler için afet polikliniği

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin yıkıcı psikolojik etkilerine karşı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde 'afet polikliniği' hizmet veriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “İlk olay anından sonra belki ilk bir ay, belki kişilere göre daha uzun süreler, belli tepkiler aslında olağan. Zaman içerisinde kişinin hayatına devam ettirmesine engel olan şikayetler ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, psikolojik bir desteği gerektirecektir. Bu anlamda bizim hastanemizde ilk günden itibaren afetzedelere hizmet vermek üzere bir afet polikliniği hizmete girdi” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkımlara neden olurken 30 binin üzerinde can kaybı yaşanmıştı. Binlerce vatandaş yaralanırken uzmanlar, yıkıcı depremin insan psikolojisi üzerinde oluşturduğu etkilere yönelik açıklamalarda bulundu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin ve psikolog Çetin Daşlı, hastanede oluşturulan afet polikliniğinin vatandaşlara yönelik hizmet sunduğunu ifade ederken, sürecin etkilerine ilişkin uyarılarda bulundu. Hastanenin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bloğunda sunulan hizmet çerçevesinde depremzedeler randevu almadan uzmanlar ile görüşebiliyor.

'Zorlayıcı olaylarla birlikte destek alma ihtiyacı hissedebilirler”
Depremin insanlar üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Furkan Bahadır Alptekin, “Kötü bir afet yaşadık, bu ister bölgedeki insanlar olsun ister uzaktan olaylara şahit olan insanlar olsun hepimizi bir şekilde etkiledi. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere de sabır diliyorum. Tabi böyle zamanlarda psikolojik destek kısmını belki iki türlü düşünmek gerekebilir, bir; hali hazırda bir psikolojik destek alan, psikiyatrinin takibinde olan kişilerin bu yoğun stresle birlikte var olan şikayetleri daha artabilir, tetiklenebilir. Bir de daha önce hiç psikiyatrik destek alma ihtiyacı hissetmemiş kişiler bu yaşanan zorlayıcı olaylarla birlikte bir destek alma ihtiyacı hissedebilirler. İlk olay anından sonra belki ilk bir ay, belki kişilere göre daha uzun süreler, belli tepkiler ruhsal olarak verdiğimiz aslında olağan tepkiler. Olay anını tekrar tekrar yaşama, bazı durumlardan kaçınma, sanki her an tekrar deprem oluyormuş hissini yaşama, kapalı alanlara girmekten korkma, kaçınma gibi ya da bir yakınını kaybeden kişinin yoğun bir mutsuzluk, hayattan keyif alamama, hayatın amacını sorgulama gibi şeyler aslında böyle bir olaydan sonra yaşadığımız olağan ve yerinde tepkiler. Yani bir hastalık bir bozukluk belirtisi değil ancak süreç uzadıkça bu şikayetler geçmiyor, artıyor, kişinin olan hayatına dönmesine ve hayatını tekrar yaşamasına engel oluyorsa burada ekstra bir psikolojik, psikiyatrik bir destek alma ihtiyacı gündeme gelebilir” şeklinde konuştu.

“Afet polikliniklerinden hizmet alabilirler'
Depremzedelerde oluşan etkilerin geçmemesi durumunda profesyonel destek alınabileceğine yönelik konuşan Dr. Alptekin, “Zaman içerisinde de kişinin yine de başa çıkmakta çok zorlandığı ve olağan dışı sayabileceğimiz hayatına devam ettirmesine engel olan bazı şikayetler ortaya çıkarsa bu psikiyatrik, psikolojik bir desteği gerektirecektir. Bu anlamda bizim hastanemizde de ilk günden itibaren afetzedelere hizmet vermek üzere bir afet polikliniği hizmete girdi. Ayrıca bizim hastanemiz afet bölgesinden, göçük altından çıkan ya da başka türlü bir şekilde travmaya maruz kalmış kişilerin destek almak üzere getirildiği bir hastane. Bu servislerimizde, diğer servislerimizde yatan hastalarımızın da ihtiyaç halinde oluşturduğumuz psikososyal destek birimimizle beraber onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlk etapta yaptığımız şey; daha çok destek olmakla alakalı, kişinin acısını görmek. Onu anladığımızı iddia edemeyiz çünkü o acı kişinin yaşadığı biricik bir şey, kendine ait bir şey, o acıyı gördüğümüzü, onu önemsediğimizi ve ona yardımcı olmak istediğimizi gösteren bir tavır ve tutum içerisinde olmayı öneririz. Bazen yoğun strese karşı vücudun gösterdiği tepkiler aslında kendi devamını sağlamakla alakalı, gerçekten korkma sanki burada değilmişsin gibi, sinir krizi geçirmek gibi tepkiler ortaya çıkabilir. Eğer bu şekilde başa çıkmak da zorlandıkları tepkiler olursa ya da depremzedelerimizin yakınları bunun psikolojik, psikiyatrik koşuluyla bağlantılı olarak hayatıyla ilgili bir endişe hissederlerse ya da çok yoğun uykusuzluk ve diğer semptomların başa çıkmakta zorlanacak düzeyde olduğunu hissederlerse bizim başlamış olduğumuz ya da aslında sadece bizim hastanemizde değil tüm Türkiye’de açılmış olan bu afet polikliniklerinden hizmet alabilirler' ifadelerini kullandı.

“Eğer azalmazsa yeniden psikiyatriye başvurması gerektiğini iletiyoruz”
Sürece ilişkin bilgiler veren psikolog Çetin Daşlı, “Öncelikle hepimize çok geçmiş olsun, ülkecek bu acıyı bir şekilde beraber yaşıyoruz. Servislere gidiyoruz, servislerde kişilerle görüşüyoruz, bizim psikolojik ilk yardımda amacımız şu; olası travmatik stresten etkilenecek tepkileri azaltmak. Kişinin deprem travmasından yaşayacağı travmatik stresin düşmesini bekliyoruz ve genel işlevsellik düzeylerine ulaşmalarını bekliyoruz. Kişinin engelli olması, dezavantajlı olması, daha önceki psikiyatrik geçmişinin olması, utanç ve suçluluk gibi duyguları anlamaya çalışıyoruz. Öfke, suçluluk, tahammülsüzlük gibi tepkilerin son derece normal olduğu bu 1 aylık süreç içerisinde azalmasını beklediğimizi söylüyoruz. Eğer azalmazsa psikiyatriye başvurması gerektiğini iletiyoruz. Tabi ki bu süreçte hepimiz bir şekilde etkilendik. Kimimizin yakınları oldu orada kimimiz tanıklık ediyoruz” dedi.
[gallery ids=',117430']

Yüzyılın Konut Projesi başvurularında son günler

Bitlis'te eğitime kar engeli

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

Yükleniyor