• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Batman İl Sağlık Müdürü Canpolat, artrit hastalığında erken tedavinin önemine değindi

11 Ekim 2024, Cuma 02:21
11 Ekim 2024, Cuma 02:21
Batman İl Sağlık Müdürü Canpolat, artrit hastalığında erken tedavinin önemine değindi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, "Dünya Artrit Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaparak önemli tavsiyelerde bulundu.

Canpolat, eklemlerde iltihaplanma ile karakterize olan ve sıklıkla eklemlerde ağrı, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren artritlerin, dünya genelinde 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yaygın grubunu temsil ettiğini söyledi.

Yaygınlığına rağmen bireylerin çoğu halen doğru tanı almadan söz konusu hastalıkların belirtileriyle mücadele etmeye çalıştığını ifade eden Canpolat, "Halbuki koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması, erken dönemde yapılacak doğru teşhis ve etkin tedavi ile bahsi geçen bireylerin aktif ve üretken bir hayat sürdürebilmeleri mümkündür. Buna binaen, her yıl düzenlenecek etkinliklerle kas ve iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalığı artırmanın faydalı olacağı değerlendirilmiş ve 12 Ekim tarihi 'Dünya Artrit Günü' olarak kabul edilmiştir." dedi.

"2050 yılında bu hastalık 1 milyara ulaşabilir"

Artritin en yaygın görülen tipini ise osteoartritlerin oluşturduğunu kaydeden Canpolat, "Küresel Hastalık Yükü Çalışmasına göre, bu hastalıktan etkilenen kişi sayısı yaklaşık 600 milyon olup bu sayının, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte 2050 yılında bir milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kadınlarda daha sık görülen ve yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artan osteoartritin oluşmasına yol açan önemli risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, eklem travmaları, tedavi edilmeyen eklem hastalıkları, obezite ve diyabet yer almaktadır." diye konuştu.

"Zaman içerisinde kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları oluşur"

Osteoartritten en fazla dirsek, kalça, omurga ve eldeki küçük eklemlerin etkilendiğini ifade eden Canpolat, "Bu etkilenmeler yavaş yavaş olabileceği gibi yaralanma veya incinmeyi takiben birden ortaya çıkabilmektedir. Oluşan fiziksel aktivite kısıtlılığı, zaman içerisinde kalp damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi farklı sağlık sorunlarına ya da mevcut olan bu hastalıkların ilerlemesine neden olabilmektedir. Osteoartritin meydana gelmesini önlemek ya da mevcut olan hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilmek mümkündür. Sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ve eklemlere aşırı yük binmesinin önlenmesi bu mücadelede önemli bir yer tutmaktadır." dedi.

"Sağlıklı beslenin, düzenli fiziksel aktivite yapın ve sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun"

Açıklamasının devamında Canpolat, "Bu bağlamda; Sağlıklı yaşam tarzını benimseyin. Sağlıklı beslenin. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Eklemlerinize aşırı yük binmesini engelleyin. Büyük ve geniş eklemlerinizi kaldıraç olarak kullanın (örneğin, ağır bir kapıyı açarken basıncı elinize değil omzunuza yönlendirin). Herhangi bir objeyi taşırken ağırlığını birden fazla ekleme yayın (örneğin, alışveriş poşetlerini tek elde değil her iki elinizde hatta buna ilaveten sırtınızda taşıyın). Elinizdekileri çok sıkı kavramayın mümkün olduğunca gevşek tutun. Uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının, belirli aralıklarla mola verin ve hareket edin. Aile hekiminizden ve en yakınınızdaki sağlıklı hayat merkezlerinden danışmanlık alın ve yapılan önerilere uyun. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları, belirtilen şekilde ve düzenli olarak kullanın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Balıkesir'de 5 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Temmuzda Mescid-i Aksa’ya 27 baskın düzenlendi: Harem-i İbrahim’de 51 kez ezan engellendi

Gaziantep'te ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Gazze'de can kaybı 60 bin 839’a yükseldi

ABD'de devam eden orman yangınlarında 12 bin hektardan fazla alan yandı

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 299 ölü

Van’da farklı suçlardan gözaltına alınan 11 kişi tutuklandı

Van’da bir haftada kaçakçılıktan 60 şüpheli gözaltına alındı

Şırnak’ta orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor

Kastamonu’da havai fişek ve meşale kullanımı 15 Ekim'e kadar yasaklandı

Avustralya’da on binlerce kişi Gazze’ye destek için yürüdü

Almanya'da siyonist saldırılarına karşı kitlesel yürüyüş

Tekirdağ’da fabrika kazanında patlama: 2 işçi öldü

Denizli’de yıldırım çarpan kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da araç su kanalına düştü: 11 ölü

Trump'ın Gazze'ye yardım yalanı ifşa oldu

Bakan Uraloğlu: İstanbul ve Antalya havalimanları rekor kırdı

Bakan Yerlikaya: 2,8 milyondan fazla araç denetlendi

Diyarbakır'da sıcaklıklar döner ustalarının işini zorlaştırıyor

Batman'da hobi bahçeleri mağdurları süreci basınla paylaştı

LGS yerleştirme sonuçları yarın erişime açılacak

Gazze’de açlık felaketi büyüyor: 6 kişi daha şehit oldu

Kanada'dan işgal rejimine silah ihracatı açıklaması

Malatya'da "Parkistan Park Buluşmaları" gerçekleştiriliyor

Şırnak’ta bazı bölgeler geçici "özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM: Gazze'de açlık çeken kadın ve çocukların durumu kabul edilemez

Malatya'da aracın çarptığı yaya yaralandı

Brezilya: ABD'ye yanıt vermek için çalışma yürütüyoruz

Dr. Cansever Dokuz: Tarihte dinin olmadığı toplumlar vardır ama ailenin olmadığı toplum yoktur

Balıkesir'de 5 kilogram esrar ele geçirildi: 1 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile görüştü

Temmuzda Mescid-i Aksa’ya 27 baskın düzenlendi: Harem-i İbrahim’de 51 kez ezan engellendi