EKONOMİ 13.06.2025 10:23:03 0

Batman'da buğday ve arpa hasadı başladı: Kuraklık çiftçiyi vurdu

Batman
Haberi Sesli Oku

Batman'da kuru tarım arazilerinde buğday ve arpa hasadı başladı. Ancak bölgede ekim döneminde yeterli yağış alınamaması nedeniyle verim ciddi oranda düştü.

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama verim kaybının yüzde 30, bazı bölgelerde ise yüzde 60-70'e ulaştığını belirtti.

Doğan, ekim döneminde yeterli yağış alınamaması sebebiyle ciddi verim düşüşlerinin yaşandığını ve bunun çiftçiyi ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini söyledi.

Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı buğday alım fiyatının kuraklık nedeniyle kalite kaybı yaşayan ürünler için yetersiz kaldığını vurgulayan Doğan, acil destek gerektiğini ifade etti.

Ebubekir Doğan

"Verimde büyük bir kayıp var"

Doğan, "Kuru tarım arazileri için bölgede hem buğday hem de arpa hasadımız başladı. Şu anda da arpa hasadı yapılmaktadır. Küresel ısınmadan kaynaklı, ekim döneminde yeterince yağış almamamız nedeniyle verimde büyük bir kaybımız var. Ortalama yüzde 30 ama bazı yerlerde yüzde 60-70'e varan verim kaybımız var. Bu da ciddi anlamda çiftçilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir." dedi.

"Fiyat yeterli değil"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın buğday için açıkladığı 13 bin 500 TL'lik fiyatın yeterli olmadığını belirten Doğan, "Tarım Bakanlığı buğday ile ilgili fiyat açıklaması yaptı. 13 bin 500 TL. Tabi bu üst seviyedir. Bu, birinci sınıf ürün için verilen bir fiyattır. Bu yeterli bir fiyat değildir. Çünkü ürünlerimizin birçoğu kuraklıktan dolayı alıma giremeyecektir. Kalite düşüklüğü söz konusudur. Rekoltenin yanında kalitede de bir büyük bir kaybımız söz konusudur." diye konuştu.

"Çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor"

Açıklamasının devamında çiftçilere destek çağrısında bulunan Doğan, "Çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşamaktadır. Yetkililerden çiftçilerimize destek talep ediyoruz. Rekoltenin, kalitenin düşük olması çiftçilerimize ciddi mağduriyet yaşatacaktır." ifadelerini kullandı.

Hamdullah Yargın

Çiftçiden destek çağrısı

Batman'ın Demirlipınar köyünde çiftçilik yapan Hamdullah Yargın ise, bu yıl 450 dönümlük alanda hem buğday hem de arpa ektiğini, ancak neredeyse hiç verim alamadığını belirtti.

Yargın, "Hem buğday hem de arpa hasadını yapıyoruz. Toplam 450 dönüm bir ekim yaptık. Bu sene verim yok. Sebebi de kuraklıktır. Kışın yağmur yağmadı. Mağduriyet yaşadık. Yetkililer bize yardım etse iyidir." diyerek destek çağrısında bulundu. (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Kış sofraların vazgeçilmezlerinden kurutmalık mevsimi başladı

Siirt'te LGS için ücretsiz ulaşım ve sessizlik çağrısı

Pazar günü nüfus müdürlükleri açık olacak

Siyonist rejimin İran'a saldırılarında 3 nükleer bilim insanı daha şehit oldu

Molla Osman Teyfur: Müslümanlar birleşmeli, siyonist zulme karşı ayağa kalkmalıdır

Ben Gurion havalimanı süresiz olarak uçuşlara kapatıldı

Pakistan Savunma Bakanı Asif: “İslam Dünyası Birleşmezse Bu Herkesin Başına Gelecek”

İzmir'de orman yangını: Hava ve kara ekipleri müdahale ediyor

Van'da "Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatlar" yaşatılıyor

Gazze'de son 48 saatte 90 şehit, 605 yaralı

Yükleniyor