Batman'da fıstık ağaçları zarar gördü: Çiftçi hasar tespiti bekliyor

Tarih: 16.05.2025 14:37 Güncelleme: 16.05.2025 14:37
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.

Batman'da son haftalarda etkili olan aşırı yağış, dolu ve soğuk hava koşulları, kentte hızla gelişen fıstık üretimini olumsuz etkiledi.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, özellikle Kozluk ve Beşiri ilçelerinde fıstık ağaçlarının doludan büyük zarar gördüğünü belirterek, yetkililerden acil hasar tespiti yapılmasını talep etti.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş

Akdağ, Batman'da yaklaşık 160 bin dönüm alanda fıstık ekimi yapıldığını, ancak bunun sadece yüzde 35-40'ının verim aşamasında olduğunu söyledi.

Her yıl bu oranın yüzde 10 arttığını belirten Akdaş, fıstığın il ekonomisine katkısının büyük olduğunu ancak çiftçilerin artan girdi maliyetleriyle başa çıkamadığını da vurguladı.

"Hasar tespiti yapılmalı"

Akdağ, "Son bir aydır Batman'da aşırı yağıştan, doludan ve soğuk havadan etkilenen fıstık ağaçlarımız oldu. Son bir hafta içerisinde ise özellikle Kozluk ve Beşiri ilçesindeki fıstık ağaçlarımız doludan zarar gördü. Bununla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çalışma başlatıp hasar tespiti yapmalarını istiyoruz. Çiftçilerimizin talebi bu yöndedir." dedi.

"Birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekilmemeli"

"Zarar gören fıstık ağaçlarıyla ilgili şu anda net bir rakam elimizde mevcut değil." diyen Akdağ, "Bu zarar tespiti yapılacak çalışmayla ortaya çıkacaktır. Fıstıkçılık özellikle Batman'da çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bir kez daha dile getirmek istiyorum. Özellikle birinci sınıf tarım arazilerimize fıstık ekilmesini istemiyoruz. Bunun için çiftçilerimizi önemle uyarıyoruz. Yarın öbür gün buğday ekemeyecek duruma geleceğiz. Kıraç ve orman bölgelerinde fıstık ekilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Fıstığın ekonomiye katkısı büyük"

Fıstık üretiminin sürdürülebilir şekilde desteklenmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini belirten Akdağ, şöyle devam etti:

"Fıstığın hasat dönemine 3-3 buçuk ay gibi bir süre var. Fıstık çok hassas bir üründür. Her türlü doğa şartlarından çabuk etkileniyor. Bu yüzden şu an verim ile ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Fıstığın ilimize, ülkemizin ekonomisine katkısı çok büyük. Girdi maliyetleri çok olduğu için çiftçiler kendilerini besleyemiyor. Çiftçilerin desteklenmesini ve fıstığın kayıt altına alınmasını istiyoruz." (İLKHA)

Gazze'de şehit sayısı 120 kişi artarak 58 bin 386'ya yükseldi

"253 Şehit 253 Portre" sergisi açıldı

Bakan Güler, İranlı mevkidaşıyla görüştü

Siirt’te 2025 Yılı 3. dönem il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

Gazze'de direniş operasyonu sonucunda 3 işgal askeri öldü

Londra'daki uçak kazasında 4 kişi öldü

Gaziantep'te trafik kazası: Bir yaralı

Dicle Nehri’nde kaybolan gencin arama çalışmaları sürüyor

İSKİ'ye ait tesiste yangın

Cizre’de elektrik panosu yandı mahalle elektriksiz kaldı

Bakan Uraloğlu: Bu millet, tankların gücüne değil, imanının gücüne inandı!

Adıyaman'da maddi hasarlı ev yangını meydana geldi

Gaziantep'te LGS'de tam puan alan öğrenciler ödüllendirildi

Prof. Dr. Tarhan: Sosyal medya sosyal fobiyi destekliyor

Pakistan Âlimi Abdürrauf Muhammedi: Keşmir halkının İslâm ümmetine ihtiyacı var

Mardin ÖNDER: İmam Hatip okullarında başarı grafiği gün geçtikçe yükseliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Milletimiz, karanlığa karşı imanla ayağa kalktı

Türkiye ve Umman, enerji alanında mutabakat zaptı imzaladı

MTB Başkanı Özcan: Canını hiçe sayan bir millete kimsenin gücü yetmez

Toplum, aile yapısındaki bozulmadan endişeli!

Bursa’da barajlar alarm veriyor: 50 günlük su kaldı

Batman'da hazır ambalajlı ürünlerde net miktar denetimi gerçekleştirildi

Samsun'da aynı yemekten yiyen 17 kişi zehirlendi

Psikiyatrist Uzm. Dr. Erdinç: Anoreksiya nervosa (yeme bozukluğu) hayati tehlike oluşturuyor

Diyanet-Sen: Algı operasyonlarıyla mütedeyyin camiayı hedef aldılar

Diyarbakır’da çocuk kavgasına silah karıştı: Baba gözaltında

Dicle Elektrik hizmet bölgesinde sürdürülebilir geleceğe katkı sağlıyor

Batman'da kansere karşı bilinçlendirme etkinliği

Malatya'da 4 kişinin darp ettiği şahıs hayatını kaybetti

İstanbul’da organize suç örgütüne operasyon: 89 gözaltı

Yükleniyor