EKONOMİ 16.05.2025 14:37:53 0

Batman'da fıstık ağaçları zarar gördü: Çiftçi hasar tespiti bekliyor

Batman
Haberi Sesli Oku

Batman'da fıstık üretimi doğal afetlerin hedefi olurken, çiftçiler kayıplarının tespiti ve çözüm için yetkililere çağrıda bulundu.

Batman'da son haftalarda etkili olan aşırı yağış, dolu ve soğuk hava koşulları, kentte hızla gelişen fıstık üretimini olumsuz etkiledi.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, özellikle Kozluk ve Beşiri ilçelerinde fıstık ağaçlarının doludan büyük zarar gördüğünü belirterek, yetkililerden acil hasar tespiti yapılmasını talep etti.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş

Akdağ, Batman'da yaklaşık 160 bin dönüm alanda fıstık ekimi yapıldığını, ancak bunun sadece yüzde 35-40'ının verim aşamasında olduğunu söyledi.

Her yıl bu oranın yüzde 10 arttığını belirten Akdaş, fıstığın il ekonomisine katkısının büyük olduğunu ancak çiftçilerin artan girdi maliyetleriyle başa çıkamadığını da vurguladı.

"Hasar tespiti yapılmalı"

Akdağ, "Son bir aydır Batman'da aşırı yağıştan, doludan ve soğuk havadan etkilenen fıstık ağaçlarımız oldu. Son bir hafta içerisinde ise özellikle Kozluk ve Beşiri ilçesindeki fıstık ağaçlarımız doludan zarar gördü. Bununla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çalışma başlatıp hasar tespiti yapmalarını istiyoruz. Çiftçilerimizin talebi bu yöndedir." dedi.

"Birinci sınıf tarım arazilerine fıstık ekilmemeli"

"Zarar gören fıstık ağaçlarıyla ilgili şu anda net bir rakam elimizde mevcut değil." diyen Akdağ, "Bu zarar tespiti yapılacak çalışmayla ortaya çıkacaktır. Fıstıkçılık özellikle Batman'da çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bir kez daha dile getirmek istiyorum. Özellikle birinci sınıf tarım arazilerimize fıstık ekilmesini istemiyoruz. Bunun için çiftçilerimizi önemle uyarıyoruz. Yarın öbür gün buğday ekemeyecek duruma geleceğiz. Kıraç ve orman bölgelerinde fıstık ekilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Fıstığın ekonomiye katkısı büyük"

Fıstık üretiminin sürdürülebilir şekilde desteklenmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini belirten Akdağ, şöyle devam etti:

"Fıstığın hasat dönemine 3-3 buçuk ay gibi bir süre var. Fıstık çok hassas bir üründür. Her türlü doğa şartlarından çabuk etkileniyor. Bu yüzden şu an verim ile ilgili bir şey söylemek mümkün değil. Fıstığın ilimize, ülkemizin ekonomisine katkısı çok büyük. Girdi maliyetleri çok olduğu için çiftçiler kendilerini besleyemiyor. Çiftçilerin desteklenmesini ve fıstığın kayıt altına alınmasını istiyoruz." (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

İkametinde ruhsatsız silah bulunduran şahıs yakalandı

Kamu personeli depremzedelerden konteyner kent tahliye kararına tepki

Bilecik'te ormanlara giriş yasağı

Bakan Şimşek'ten Londra'daki konutuna ilişkin iddialara yanıt

HÜDA PAR 'dan engellilere ziyaret

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Meteorolojiden 7 il için sağanak uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tiran'daki Avrupalı liderlere Gazze çağrısı

Vietnam ve Tayland'dan stratejik ortaklık anlaşması

İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmeleri sona erdi

Yükleniyor