GÜNDEM 20.01.2025 12:26:32 0

Batman'da ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısının artırılması hedeflenmekte

Batman
Haberi Sesli Oku

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, son yıllarda hayvancılığın yaygınlaştırılması ve verimliliğin artırılması için yürütülen ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Batman'da hayvancılığın yaygınlaştırılmasıyla ilgili 4 yıldan beridir yürütmekte oldukları projelerine yenilerini eklemeye devam ettiklerini belirten Gündüz, "Geçen sene Sason ilçemize Güney Anadolu Kırmızısı hayvanlarımızın ırk ıslahı projesi kapsamında 25 köyde 209 çitçiye bin 200 hayvanla destek sağladık. Bu sene ise Kozluk ilçemize ilave olarak destek sağlanması için bakanlığımıza başvurduğumuz müracaatımız kabul edilerek onaylandı ve Kozluk ilçemizin 25 köyüne bin 163 tane yerli GAK ırkı hayvanımızı destekleme kapsamına aldık. Burada her bir GAK ırkı anneye 6 bin lira ve yavruya ise 5 bin lira destek verilecek ve bu proje 5 yıl boyunca sürecektir." dedi.

"Kültür ırkı hayvancılık yerine yerli ırkları tavsiye ediyoruz"

Yerli GAK ırkı hayvanların en büyük özelliğinin bölgedeki coğrafik şartlara daha dayanıklı olması ve ağırlıklarının daha fazla artması olduğuna dikkat çeken Gündüz, "Bu şekilde bölgede var olan hayvan sayımızı artırmayı ve ırk ıslahı çalışmalarımız devam edecektir. Tavsiyemiz kültür ırkı hayvancılık yerine yerli ırkların ıslah edilerek, verimlerinin artırılmasını daha faydalı buluyoruz. Çünkü kültür türü bir hayvan coğrafyamıza uymamaktadır. Kültür ırkı olan bir hayvanın bir yaşam boyu süresinde 2 veya 3 yavru verim alınırken, yerli ırk hayvanlarda ise bir yaşam süresi boyunca 8-9 tane yavru verimi alınabilmektedir ve bunlara suni tohumlama bile gerekmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Çiftçiler, yerli ırklara önem vermeli"

Yerli ırk hayvanlarda üreme sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Gündüz, "Yerli ırk hayvanları kombine ırkıdır. Hem et için hem de süt içindir. Özellikle üreme yönlerinden faydalanıyoruz. Bölgeye ve hastalığa dayanıklı hayvanlardır. Bu projemizle kısa sürede 3 hayvanı olanlar 5'e, 5 olan 8'e, 8 olan ise 10'a tamamladı. Diğer ilçelerimizde hayvan sayısı az olduğu için bu iki ilçemizde desteklerimize devam edeceğiz. Çiftçilerimize tavsiyemiz ırk ıslahı yönünde yerli ırklara sahip çıkmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Yükleniyor