Batman'da ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısının artırılması hedeflenmekte

GÜNDEM 20.01.2025 12:26:32 0
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, son yıllarda hayvancılığın yaygınlaştırılması ve verimliliğin artırılması için yürütülen ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Batman'da hayvancılığın yaygınlaştırılmasıyla ilgili 4 yıldan beridir yürütmekte oldukları projelerine yenilerini eklemeye devam ettiklerini belirten Gündüz, "Geçen sene Sason ilçemize Güney Anadolu Kırmızısı hayvanlarımızın ırk ıslahı projesi kapsamında 25 köyde 209 çitçiye bin 200 hayvanla destek sağladık. Bu sene ise Kozluk ilçemize ilave olarak destek sağlanması için bakanlığımıza başvurduğumuz müracaatımız kabul edilerek onaylandı ve Kozluk ilçemizin 25 köyüne bin 163 tane yerli GAK ırkı hayvanımızı destekleme kapsamına aldık. Burada her bir GAK ırkı anneye 6 bin lira ve yavruya ise 5 bin lira destek verilecek ve bu proje 5 yıl boyunca sürecektir." dedi.

"Kültür ırkı hayvancılık yerine yerli ırkları tavsiye ediyoruz"

Yerli GAK ırkı hayvanların en büyük özelliğinin bölgedeki coğrafik şartlara daha dayanıklı olması ve ağırlıklarının daha fazla artması olduğuna dikkat çeken Gündüz, "Bu şekilde bölgede var olan hayvan sayımızı artırmayı ve ırk ıslahı çalışmalarımız devam edecektir. Tavsiyemiz kültür ırkı hayvancılık yerine yerli ırkların ıslah edilerek, verimlerinin artırılmasını daha faydalı buluyoruz. Çünkü kültür türü bir hayvan coğrafyamıza uymamaktadır. Kültür ırkı olan bir hayvanın bir yaşam boyu süresinde 2 veya 3 yavru verim alınırken, yerli ırk hayvanlarda ise bir yaşam süresi boyunca 8-9 tane yavru verimi alınabilmektedir ve bunlara suni tohumlama bile gerekmemektedir." ifadelerini kullandı.

"Çiftçiler, yerli ırklara önem vermeli"

Yerli ırk hayvanlarda üreme sayısının daha fazla olduğunu söyleyen Gündüz, "Yerli ırk hayvanları kombine ırkıdır. Hem et için hem de süt içindir. Özellikle üreme yönlerinden faydalanıyoruz. Bölgeye ve hastalığa dayanıklı hayvanlardır. Bu projemizle kısa sürede 3 hayvanı olanlar 5'e, 5 olan 8'e, 8 olan ise 10'a tamamladı. Diğer ilçelerimizde hayvan sayısı az olduğu için bu iki ilçemizde desteklerimize devam edeceğiz. Çiftçilerimize tavsiyemiz ırk ıslahı yönünde yerli ırklara sahip çıkmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Siyonistler işgal topraklarından kaçıyor: Deniz yoluyla Rum Kesimi’ne akın

Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Yükleniyor