• BIST 100

    15525,63%-1,13
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,02% -0,33
  • GRAM ALTIN

    7236,43% -0,89
  • Ç. ALTIN

    11764,73% -1,49

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:25
Batman
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da 'yetişmez' denildi! Üreticiler sıraya girdi

GAP İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle 400 bin TL'lik projeyle Batman'ın 5 ilçesindeki 14 bölgede lavanta ekimi yapıldı. Beşiri ilçesi İkiköprü beldesinde çiftçi Yekdal Duman'ın ektiği lavantalar, Antalya'daki bir firma aracılığıyla Hollanda'ya ihraç edildi.

Batman Valisi Hulusi Şahin, çok sayıda üreticinin lavanta yetiştiriciliğe yöneldiğini belirterek, lavanta ekim alanlarını genişleteceklerini söyledi. Vali Şahin, 'Batman çiftçisi artık katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Bu ürünlerden biri de fıstık yetiştiriciliğidir. Batman ovasında fıstık alanımız 60 bin dekarı buldu. Kıraç alanların çoğu fıstık yetiştiriciliğine dönüştü. Şimdi de çiftçimizi lavanta bitkisiyle buluşturduk. İlçelerimizin de dahil olduğu 14 yerde deneme amaçlı ektiğimiz lavantada başarılı sonuç aldık. Önce bu ürüne karşı ön yargısı olan bazı üreticilerimiz vardı. Şimdi çok sayıda üreticimiz bu ürünü ekmenin hazırlığında. Çiftçimiz gülerse, herkes gülecek' dedi.

'ONLARCA ÇİFTÇİ MÜRACAATTA BULUNDU'

Yurt dışına yapılan ilk ihracatın ardından onlarca çiftçinin lavanta ekimi için müracaatta bulunduğunu belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de 'İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanına deneme amaçlı lavanta bitkisi ekimi yapan çiftçi Yekdal Duman, 10 bin TL'lik kazanç elde edince diğer çiftçiler de bu ürün için müracaatta bulundu. Son zamanlarda Batman çiftçisinin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi sevindirici bir gelişme. Vali Hulusi Şahin, geçen yıl Ziraat Odası, Batman Üniversitesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden oluşan 6 kişilik heyeti, lavanta bitkisi ekimi için Isparta’ya gönderdi' diye konuştu.

'HOLLANDA’YA GÖNDERDİĞİMİZ LAVANTA BEĞENİLDİ'

Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde 4 dekarlık alanda yetiştirdiği lavantanın Hollanda'da beğenildiğini söyleyen üretici Yekdal Duman, 'Vali Hulusi Şahin ve Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş'in önerisiyle ilk kez ektiğimiz lavanta bitkisi ürününde başarılı olduk. İkinci ürün döneminde de tarladan 1400 lavanta bitkisi topladık. Antalya'da bir firma aracılığıyla Hollanda'ya gönderdiğimiz lavanta beğenildi ve ilk etapta 10 bin TL'lik bir kazanç elde ettik. Daha önce arpa, buğday, mercimek ve nohut gibi ürünler ekiyorduk. Şimdi de lavantaya yöneldik. İyi ki bu ürünle tanıştık. Önümüzdeki yıl daha fazla lavanta ekmeyi planlıyoruz. Ayrıca Batman-Siirt karayoluna yakın olan lavanta bahçemizi turizm amaçlı da kullanmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

autocad lisans
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bağımlılıkla mücadelede 'Batman modeli': AMATEM'in temeli atıldı

Diyarbakır'a kaynağı bilinmeyen bir cisim düştü: Uzman ekipler incelemede

Gaziantep Osmanlı Camii'nde imece usulü iftar hazırlanıyor

Umut Kervanı’nın hazırladığı yardım tırı Van’dan Suriye’ye doğru yola çıktı

Mardin halkı: Kentte 10 gündür su yok, perişan olduk

Boğazına şeker kaçan öğrenci öğretmenin Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

7 Yaşındaki Zeynep'ten Gazze'deki yetimlere anlamlı bağış

TİGEM’in 13,5 bin tonluk mısır satışı GTB’de gerçekleştirildi

MSB: İran'dan ateşlenen füze imha edildi

Miniklerin Kur'an-ı Kerim tilaveti duygulandırdı

Endonezya'nın en aktif yanardağı Marapi patladı

İzmir'de hırsızların açtığı ateş sonucu ev sahibi öldü

Batman'da 250 yetim aileye Ramazan desteği

İzmir’de bir haftada yaklaşık 30 bin sürücüye trafik cezası

Ortadoğu’daki Savaşların Batman Ekonomisine Etkisi

Yetimler Vakfı Malatya'daki yetimleri sevindirdi

Yetimler Vakfı Van’da hayırseverler ile yetimleri aynı sofrada buluşturdu

Aileleri parçalayan kumar bağımlılığı: Romanya’da yerel yönetimler yasak yetirebilecek

Alevlerin sardığı evde mahsur kalan 2 çocuk kurtarıldı

Vaiz Gökalp: Ramazan'ın son 10 gününü İtikâfla geçirelim

Bursa Ulu Cami’de "Zekât Berekettir" yazılı mahya asıldı

Türkiye’de doğal gaz ulaştırılan yerleşim yeri sayısı 982’ye ulaştı

İnmede erken müdahale hayat kurtarıyor

FETÖ hükümlüsü, yurt dışına kaçmaya çalışırken Edirne'de yakalandı

Okul müdüründen elektrik kesintilerine tepki: Sesimizi duyan var mı?

Petrol 100 doları aştı: G7’de panik Toplantısı

Savaş enerji hatlarına sıçradı: Bölgesel ekonomi alarmda

İzmir'de bir evden 12 kamyon atık çıkarıldı

Rengârenk bayram şekerleri tezgâhlarda yerini aldı

Şanlıurfa’da IHO Ebrar’dan yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere yardım

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bağımlılıkla mücadelede 'Batman modeli': AMATEM'in temeli atıldı

Diyarbakır'a kaynağı bilinmeyen bir cisim düştü: Uzman ekipler incelemede

Gaziantep Osmanlı Camii'nde imece usulü iftar hazırlanıyor

Umut Kervanı’nın hazırladığı yardım tırı Van’dan Suriye’ye doğru yola çıktı

Mardin halkı: Kentte 10 gündür su yok, perişan olduk

Boğazına şeker kaçan öğrenci öğretmenin Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

7 Yaşındaki Zeynep'ten Gazze'deki yetimlere anlamlı bağış