• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Bayram alışverişi rekor getirdi

17 Haziran 2020, Çarşamba 20:07
17 Haziran 2020, Çarşamba 20:07
Bayram alışverişi rekor getirdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bayram alışverişi rekor getirdi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) mayıs ayı verilerine göre, Ramazan Bayramı öncesi 26,6 milyon adet işlemle kartlı ödeme ve 7 milyon adetlik işlemle temassız ödeme alanında rekor kırıldı.

BKM, kartlı ödemelere ilişkin mayıs ayı verilerini açıkladı. Buna göre, mayıs sonunda Türkiye'de toplam 242,7 milyon kart bulunurken, bunların 71,4 milyon adedi kredi kartı, 171,3 milyon adedi ise banka kartından oluştu. Mayıs 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yıllık yüzde 5, banka kartı adedinde ise yıllık yüzde 11 artış görüldü.

Mayıs ayında toplam 76,2 milyar TL'lik kartlı ödeme yapıldı. Bu tutarın 63,3 milyar TL'si kredi kartları ile yapılan ödemelerden, 12,9 milyar TL'si ise banka kartları ile yapılan ödemelerden oluştu. Buna göre, kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalırken, banka kartı ile yapılan ödeme tutarı yıllık yüzde 19 artış kaydetti.

İŞLEM ADEDİ VE TEMASSIZ ÖDEMEDE REKOR

Her yıl genellikle bayram arifelerinde kartlı ödeme adedinde rekor yenilenirken, bu yıl da bu trend bozulmadı. Ramazan Bayramı öncesine denk gelen 22 Mayıs Cuma gününde 26,6 milyon adet işlemle kartlı ödeme adedinde yeni rekor kırıldı. Cuma günü en fazla kartlı ödemenin gerçekleştiği saat aralığı 17.00-18.00 olurken, en fazla ödeme ise saat 16.59'da gerçekleşti.

Aynı gün bir başka rekor ise temassız ödemelerde gerçekleşti. 22 Mayıs'ta, 7 milyon temassız ödeme ile bugüne kadar bir günde en fazla gerçekleşen temassız ödeme adedine ulaşıldı. Söz konusu günde mağaza içi gerçekleşen ödemelerin yüzde 30'u temassız gerçekleşti.

KARTLI ÖDEMELERİN 4'TE BİRİ İNTERNETTEN ÖDEMELER

Son yıllarda yükselişte olan internetten kartlı ödemeler, olağanüstü günler yaşanılan bu dönemde daha da yaygınlaşarak en önemli ödeme araçlarından biri haline geldi.

Mayıs ayında internetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 19 milyar TL'ye ulaştı. Böylece mayıs ayında internetten kartlı ödemelerde rekor seviyeye ulaşılmış oldu. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payı da rekor kırdı ve yüzde 25'i geçti.

Ödemelerini internetten yapmayı tercih eden kart kullanıcı sayısı da artışını sürdürdü. Mayıs ayında 20 milyon farklı kart ile internetten ödeme yapılırken, 2 milyon kart ise ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı. Mart ve nisan aylarında da 5 milyon adet kart ilk kez internetten kartlı ödemelerde kullanılmıştı. Böylece, pandemi döneminde 7 milyon kart internetten ödemeler ile tanışmış oldu.

İNTERNETTEN KARTLI ÖDEME GERÇEKLEŞEN İŞ YERİ ADEDİ YÜZDE 43 ARTTI

Dijital dönüşümle beraber internetten alışveriş yapılabilen iş yeri sayısı da her geçen gün artarken, pandemi dönemiyle bu dönüşüm daha da hızlandı.

Birçok yeni iş yerinin internet üzerinden hizmet vermeye başladığı görülürken, mayıs ayında internetten kartlı ödeme gerçekleşen iş yeri adedi geçen yıla göre yüzde 43 artarak 54 bini geçti.

ELEKTRONİK EŞYA VE GİYİM SEKTÖRLERİNDE İNTERNETTEN ÖDEMELER HIZ KAZANDI

BKM verilerine göre, mayıs ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı sektör detayında incelendiğinde, internetten alışveriş dönüşümünün en yoğun yaşandığı sektörler elektronik eşya ve giyim olarak öne çıktı.

Geçen yılın aynı döneminde elektronik eşya sektöründe yüzde 43 olan internetten kartlı ödeme payı, Mayıs 2020'de yüzde 70'e, bu oran; giyim ve aksesuar sektöründe yüzde 14'ten yüzde 42'ye, eğitim/kırtasiye sektöründe yüzde 14'ten yüzde 30'a, mobilya ve dekorasyon sektöründe yüzde 11'den yüzde 24'e ve yemek sektöründe yüzde 4'ten yüzde 12'ye çıktı.

Pandemi dönemiyle beraber ödeme alışkanlıkları hızla değişirken, söz konusu 5 sektör, internetten ödemelerin geçen yıla göre en fazla tercih edildiği sektörler arasında yer aldı.

AB'den nadir toprak elementleri kararı

Trump'ın Asya turundaki ilk durağı Kuala Lumpur

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya'da bir dizi programlara katıldı

Muğla’da 74 düzensiz göçmen yakalandı

Cami tuvaleti önündeki çanta ve benzin paniğe neden oldu

Muslu: Sosyal medya ve internet oyun bağımlılığı insanların yaşamlarını ciddi anlamda tehdit ediyor

Malatya'da uyuşturucudan 1 tutuklama

Siyonist rejim ordusu ateşkes dinlemiyor: Gazze'de sivil araca saldırı

Eurofighter sürecinde Ankara'ya iki kritik ziyaret

Sinir krizi geçiren şahıs çevredekilere saldırdı: 1 yaralı

Muğla açıklarında 46 düzensiz göçmen kurtarıldı

Almanya'dan nükleer santral kararı

İrlanda cumhurbaşkanlığı seçimlerini Connolly kazandı

Pakistan ile Afganistan ateşkes müzakereleri İstanbul'da

Artvin'de zincirleme kaza: 4 yaralı

ENKS Temsilcisi Muhammed: Kürtler haklarını elde etmezlerse Orta Doğu'da barış ve istikrar olmaz

Gürcistan'da uranyum kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

Dr. Qedir Ali: Türkiye'deki sürecin Irak Kürdistanı'na da birçok olumlu etkisi var

Yahudi çeteler Filistinlilere saldırmaya ve mülklerini ateşe vermeye devam ediyor

Kamuoyu araştırmacısı Kulat: HÜDA PAR Meclis'te bu sürecin bir yere kadar sigortası durumunda

UAEA’nın İran nükleer anlaşması hakkında rapor verme yetkisi sona erdi

e-YDS 2025/11 sonuçları açıklandı

Adana’da ulaşım ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Ana dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalı

Esenyurt’ta başlayan kan davası, Siirtli alimin girişimiyle barışla sonuçlandı

Yazar Tan: Eski Meclis zabıtlarında Kürtlerin haklarına dair hiçbir talep yok

Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

Mardin'de lise öğrencilerinden Gazze yararına kermes ve sergi

Batman'da seyir halindeki minibüste yangın paniği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AB'den nadir toprak elementleri kararı

Trump'ın Asya turundaki ilk durağı Kuala Lumpur

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Malatya'da bir dizi programlara katıldı

Muğla’da 74 düzensiz göçmen yakalandı

Cami tuvaleti önündeki çanta ve benzin paniğe neden oldu

Muslu: Sosyal medya ve internet oyun bağımlılığı insanların yaşamlarını ciddi anlamda tehdit ediyor

Malatya'da uyuşturucudan 1 tutuklama