• BIST 100

    9277,01%2,98
  • DOLAR

    39,12% -0,18
  • EURO

    44,55% -0,71
  • GRAM ALTIN

    4218,82% -1,02
  • Ç. ALTIN

    6703,26% -0,16

Bayram yolculuğu öncesinde sürücülere uzman tavsiyesi: "Mola Hayat Kurtarır"

GÜNDEM 2.06.2025 19:36:37 0
Bayram yolculuğu öncesinde sürücülere uzman tavsiyesi:

Bayramda uzun yola çıkmak isteyen sürücülere tavsiyelerde bulunan Mesut Tulukçu, uzun yolda düzenli mola vermenin zaman kaybı değil, hayati bir alışkanlık olduğunu vurgulayarak, sürücüleri hız yerine dikkate öncelik vermeye çağırdı.

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar, yollara düşmeye hazırlanıyor. Ancak artan trafik yoğunluğu, yorgunluk ve dikkatsizlik beraberinde kazaları getiriyor.

Uzmanlar ise sürücülerin yola çıkmadan önce güzel bir uyku uyuması, 2-3 saatte bir mola vermesi ve hız limitlerine uyması gerektiğini vurgularken, araç bakımının önemine de dikkat çekerek, lastik, fren, yağ, far ve sileceklerin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

“Emniyet kemeri hem sürücü hem de yolcular için hayati önem taşır”

Yola çıkmadan önce iyi bir uyku alınması gerektiğine dikkat çeken Sürücü Kursu Eğitim Uzmanı Mesut Tulukçu, “Bayram yoğunluğu nedeniyle yollarda trafik artar. Bu yüzden yola çıkmadan önce araç bakımı mutlaka yapılmalı: lastik basınçları, frenler, yağ seviyesi, farlar ve silecekler kontrol edilmeli. Navigasyon ve trafik uygulamaları kullanılarak yoğun saatlerde yola çıkmamaya özen gösterilmeli. Yola çıkmadan önce iyi bir uyku alınmalı, yorgun şekilde direksiyon başına geçilmemeli. Emniyet kemeri hem sürücü hem de yolcular için hayati önem taşır. Aşırı hızdan ve ani manevralardan kaçınılmalı, özellikle şehir geçişlerinde hız limitlerine dikkat edilmelidir. Trafik kurallarına ve diğer sürücülere saygılı olmak, kazaların önüne geçmenin temel yollarındandır.” ifadelerine yer verdi.

Uzun yolculuklarda sürücülerin mola vermeleri gerektiğini ifade eden Tulukçu, “Her 2-3 saatte bir mola verilerek vücut dinlendirilmeli, en az 15-20 dakika araçtan inip yürümek faydalıdır. Mola yerlerinde biraz egzersiz yapmak kan dolaşımını artırır, dikkati tazeler. Direksiyon başında ağır yemeklerden kaçınılmalı, sindirimi kolay, hafif yiyecekler tercih edilmeli. Yanında sürekli müzik ya da sohbet edecek bir yol arkadaşının olması dikkat dağınıklığını önleyebilir. Araç içi çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı; klima ve havalandırma iyi ayarlanmalı. Gözler zamanla yorulacağı için arada bir uzağa bakarak göz kaslarını dinlendirmek önemlidir.” şeklinde konuştu.

Uzun süreli yolculuklarda yorgun araç kullanmanın ve mikro uykunun oluşturabileceği tehlikelere dikkat çeken Tulukçu, sürücüleri düzenli mola vermeleri ve iyice dinlenmeleri gerektiği vurgulayarak, “Mikro uyku, birkaç saniyelik fark edilmeden gerçekleşen uyku halidir ve yüksek hızda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yorgun şekilde kesinlikle yola çıkılmamalı. Kafeinli içecekler geçici çözüm sağlayabilir ama asıl çözüm uygun mola ve uykudur. Eğer gözler yanmaya başlıyor, odaklanma zorlaşıyorsa hemen bir mola verilmelidir. Yolda camı biraz aralamak, soğuk hava almak da geçici uyarıcı olabilir ama bu da uzun süre işe yaramaz. Araç içi fazla sessizse uyku riski artar, dikkat çekici müzikler çalmak ya da birisiyle konuşmak da uyanıklığı artırabilir. Mola vermek zaman kaybı değil, can kurtaran bir alışkanlıktır.” sözlerine yer verdi.

Son olarak sürücülere dikkatli olmaları çağrısında bulunan Tulukçu, “Hız bizim için bir zaman kazanımı değil, hayat tehlikesi doğurabilir. Yolculuk esnasında telefonlarla fazla uğraşmayalım. Emniyet kemerlerimizi takalım ve trafik kurallarına uyalım. Hayatımız her şeyden önemlidir. Sevdiklerimize varmak için lütfen dikkatli olalım. Bayram yolunda aceleye gerek yok, sevdikleriniz sizi bekliyor. Hız değil, dikkat hayat kurtarır. Unutmayalım; sevdiklerimize ulaşmanın en güzel yolu, kurallara uyarak güvenli sürmektir. Hep birlikte sağlıklı, huzurlu ve kazasız bir bayram geçirelim. Bayram, hepimizin olsun.” dedi. (İLKHA)

İç ve doğu bölgelerde yağış etkili olacak

Gazze'de soykırım sürüyor: Yardım noktaları ve sığınmacı çadırları bombalandı

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze için oylama yapılacak

Filistin direnişi işgalcileri vurmaya devam ediyor

Siyonist rejimden Suriye'ye hava saldırısı

10. Yargı Paketi Meclis'te kabul edildi: Yeni düzenlemeler neler getiriyor?

Yemen'den balistik füze: Lod Havalimanı hedef alındı

CHP’li belediyelerde yolsuzluk soruşturması: 5'i belediye başkanı 22 tutuklama

Minibüs saman yüklü traktör römorkuna çarptı: Sürücü ağır yaralandı

Polonya'da cumhurbaşkanlığı sonuçları, hükümeti güven oylamasına sevk etti

Lee, Güney Kore'de sıkıyönetim kargaşasının ardından devlet başkanı seçildi

Büyükçekmece Belediye Başkanı tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş’u kabul etti

Uluslararası havayolları Tel Aviv'e uçuşların askıya alınmasını uzattı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Katar ziyaretinde bir dizi mutabakata vardık

Numan Kurtulmuş, TBMM başkanlığına yeniden seçildi

İşgal askeri Şucaiye'deki direniş pususunda öldü

Adana'da zincirleme kaza: 2 yaralı

Trafo merkezinde aşırı yüklenmeden yangın çıktı: 150 kırsal mahalle elektriksiz kaldı

Balıkesir'de orman yangını

Gazze Şeridi'nde yardım almak isteyenlere yönelik yeni katliamda 27 kişi şehit oldu

BM Güvenlik Konseyi'nde beş ülke seçildi

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'de yaşanan felaketten uluslararası toplumu ve ABD'yi sorumlu tuttu

Öğretmenlerin yer değiştirme sonuçları açıklandı

Sınır Tanımayan Doktorlar: Sudanlı mülteciler Çad'da "zor koşullarla" karşı karşıya

Ukrayna, Kırım Köprüsü'nü su altı patlayıcılarıyla vurduğunu açıkladı

Bingöl’de hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Bingöl’de trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'nu kabul etti

Battalgazi'ye yeni millet bahçesi yapılacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ