• BIST 100

    15997,98%-1,78
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,66% -0,53
  • GRAM ALTIN

    7224,79% 0,27
  • Ç. ALTIN

    11622,08% -1,19

Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek

18 Temmuz 2021, Pazar 22:52
18 Temmuz 2021, Pazar 22:52
Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor! İlave 518 TL ödenecek

Resmi tatil de ve bayram da çalışan asgari ücretli için 518 TL hesabına yatırılacakken maaşı daha yüksek olanlar için daha fazla ödeme yapılacak. Bayram da çalışanlar için işte merak edilen soruların cevabı...

Önümüzdeki salı gününden itibaren Kurban Bayramı başlıyor. Öncesinde de pazartesi günü arefe günü olacak. Yasalarımızda dini ve milli bayramlar resmi tatil olarak kabul ediliyor. Böylece arefe günü ile birlikte Kurban Bayramı 4.5 gün resmi tatil olarak kutlanacak. Bu yıl Kurban Bayramı öncesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olarak kutlandı. Böylece birbiri peşi sıra gelen resmi tatil süresi 5.5 günü buldu.

Resmi tatillerde çalışılmaması dışında bir ücretlendirme sistemi de bulunuyor. Birçok sektör resmi tatillerde iş başında olmak zorunda. Böylece işçiler tatil yerine çalışıyorlar. Bu da yasalarımıza göre ücretlendiriliyor. 15 Temmuz ile birlikte toplamda 5.5 günlük süre için ek ücret imkanı doğmuş oldu. Resmi tatil günlerinde çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyor. Bu günlerde çalışan işçilere ise her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

NASIL HESAPLANIYOR?

Aylık maaş alarak çalışan bir kişinin toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor. Yani maaşı 3.000 lira olan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten, ayrıca 100 lira ödeniyor. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil, 200 lira alıyor. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödeniyor. Asgari ücretli bir işçiye 2021 yılı için günlük brüt 119.25 TL, net olarak da 94.20 TL ücret ödenmesi gerekiyor. 15 Temmuz'da ve 4.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışmak zorunda kalan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak 518.10 TL ücret ödenecek.

FAZLA MESAİ DE ÖDENİR

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar.

GAZETECİLERİN ÖDEMESİ FARKLI

Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Bu yüzden de gazetecilerin çalışmaları tatil ücreti olarak değil fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak, yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor. Günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Gazetecide fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor. Dolayısıyla gazeteciler bayram günlerinde ya da resmi tatillerde kaç saat çalışmışlarsa o kadar saat ücretini yüzde 50 fazlasıyla alıyorlar.

İDARİ İZİN ÖZELİ KAPSAMAZ

Bayramlarda kamu çalışanları için verilen idari izinler özel sektörde mesai olarak nitelenmiyor. Eğer işveren kendi inisiyatifiyle tatili uzatırsa bu durumda özel sektör çalışanları da idari izinli sayılıyor.

PARA YERİNE İZİN OLMAZ

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti para olarak ödeniyor. Bu ödemelerin bir sonraki ücret ile birlikte verilmesi gerekiyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, bir de fazla mesai yapmışlarsa, yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti de alıyorlar. Fazla mesailerin bir mali zorluk yoksa ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat alma hakkı da tanıyor. İş Kanunu'nun 24. Maddesi bu hakkı düzenliyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Karapınar’da anaokulu için protokol imzalandı

Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Mersin’de trafik güvenliği denetimi

Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor

Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım

Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur

Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!

Beyaz Saray'da İran savaşı çatlağı: Trump'ın ekibi arasında görüş ayrılığı

Müftü Çiçek: Ramazan fırsat ayıdır, gafletle geçirilmemeli

Diyarbakır'da konut satışları bir ayda yüzde 31 arttı

Batman'da aranan 4 şüpheli operasyonla yakalandı

Gaziantep’te itikaf bereketi: İnsan hem huzur hem de rahatlama buluyor

Ramazanda tandır mesaisinde kadınlar hem çalışıyor hem evine destek oluyor

Gaziantep'te konut satışlarında artış yaşandı

Özer: Müslümanlar, Kudüs'ün hürmetinin ihlal edilmesine karşı mutlaka ses vermeli

İşgal altındaki toprakların kuzeyi füzelerle vuruldu: En az 80 siyonist yaralandı, yüzlerce ev yıkıldı

Şanlıurfa’da ‘Huzur-63’ uygulamasında 78 aranan şahıs yakalandı

Ara tatil ve bayram trafiği için uyarı: Uykusuz ve bakımsız araçla yola çıkmayı!

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 351 kişi yakalandı

Hükümlü ve tutuklulara bayram nedeniyle açık görüş izni

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçak ürün operasyonu: Bir kişi tutuklandı

HAMAS, Hollanda ve İzlanda'nın siyonist rejim aleyhindeki davaya katılımını memnuniyetle karşıladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Kudüs Günü’ne katılım çağrısı

2026 YDUS başvuruları başladı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş’tan TDV’nin 51'inci kuruluş yıl dönümü mesajı

Olayların başlangıcından bu yana Rusya ile ABD arasında ilk kritik görüşme

Öğrenciler için hazırlanan ara tatil etkinlik kitapları erişime açıldı

HÜDA PAR'lı Başkan Özhan, öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu

SGK’dan "650 bin kişinin emekliliği iptal edildi" iddialarına yanıt

Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiye ve maaş ödemeleri yarın başlıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karapınar’da anaokulu için protokol imzalandı

Gaziantep'te halı fabrikası işçilerinden ücret tepkisi: Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz

Mersin’de trafik güvenliği denetimi

Ağrı'da sismik izolatörlerin kullanıldığı 270 yataklı hastanenin inşası sürüyor

Elazığ Umut Kervanından onlarca aileye nakdi yardım

Akademisyen Ceylan: İran-ABD ve israil savaşı başka ülkelere yayılırsa üçüncü dünya savaşı olur

Vergiler konut satışlarını durma noktasına getirdi!