• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Belçika'da uyuşturucuyla mücadele semineri

DÜNYA 28.02.2025 12:07:35 0
Belçika

Uyuşturucu ile mücadele ve gençlerin uyuşturucuya karşı korunması, ailelerin bilinçlendirilmesi adına Belçika'da seminer düzenlendi.

El Gazali Gençlik Merkezi tarafından Antwerpen'de gerçekleştirilen programda, uyuşturucu ile mücadele alanında uzman kişiler tarafından bağımlılığın fiziksel ve psikolojik etkileri, korunma yollarını ve tedavi süreçleri anlatıldı.

Psikolojik Danışman Hüseyin Cemal Ekinci'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Klinik Psikolog Yusuf Özgüneş, Aile Hekimi Dr. Abdurrahman Alpsoy ve El Gazali Gençlik Merkezi Başkanı Psikolojik Danışman Bünyamin Ortaç katıldı.

Programın açılışında konuşan Hüseyin Cemal Ekinci, "İçinde bulunduğumuz Antwerpen şehrinin atık sularında Avrupa'nın en yüksek kokain seviyesinin tespit edildiğini biliyor muydunuz? Bu, içinde yaşadığımız toplumda bağımlılığın ne denli büyük bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor. Uyuşturucu kullanımının sadece bireysel bir sorun değil, toplumun her kesimini ilgilendiren bir meseledir. Bugün burada, bağımlılık gibi ciddi bir meseleye karşı bilinçlenmek ve farkındalık oluşturmak için bir araya geldik. Çünkü bu sorun yalnızca maddeyi kullanan bireyi değil, ailesini, arkadaş çevresini ve tüm toplumu etkiliyor." dedi.

"Birçok bağımlılığın hayatı aşırı doz veya intihar ile son buluyor"

Bağımlılığın tıbbi ve sosyal boyutları ile ilgili konuşan Dr. Abdurrahman Alpsoy, "Madde kullanımı beyin kimyasını bozar, kişinin muhakeme yeteneğini zayıflatır ve onu bağımlı hale getirir. Bir süre sonra kullanılan madde yetmemeye başlar ve doz artar. Kişi, maddeden uzak kaldığında ise şiddetli yoksunluk belirtileri yaşar. Bu durum, maddeyi temin etmek için suç işlemeye, sosyal çevreden kopmaya ve giderek kontrol edilemez bir bağımlılığa dönüşür." diye konuştu.

Alkol, esrar, kokain ve eroin gibi maddelerin etkilerine de değine Alpsoy, "Uyuşturucu yalnızca psikolojik değil, fiziksel tahribata da yol açıyor. Bağımlılığın uzun vadede vücuda verdiği zararlar ölümcül olabilir. Karaciğer yetmezliği, kalp rahatsızlıkları, beyin kanamaları, hafıza kaybı ve ruhsal bozukluklar bunlardan sadece birkaçı. Maalesef, birçok bağımlı genç için bu sürecin sonu intihar ya da aşırı dozdan ölümle sonuçlanıyor." şeklinde konuştu.

"Bağımlılığın temelinde özgüven eksikliği ve sağlıksız arkadaş çevresi var"

Bağımlılığın psikolojik etkileri üzerine bir değerlendirme yapan Klinik Psikolog Yusuf Özgüneş, "Beynimizin ön kısmında, karar alma ve kendini kontrol etme mekanizması olan prefrontal korteks, 25-30 yaşına kadar tam gelişmiyor. Bu da gençlerin, kısa vadeli zevkleri uzun vadeli zararlarla kıyaslayamamalarına neden oluyor. Bu yüzden ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle maddeyi deneyen gençler, bir süre sonra geri dönüşü olmayan bir sürecin içine giriyor. Beyinde dopamin sistemini bozan uyuşturucular, normal aktivitelerden alınan zevki engelliyor ve bireyleri daha fazla madde kullanmaya itiyor. Özellikle gençler, sosyal baskıya ve merak duygusuna daha açık oldukları için bağımlılık riski daha yüksek." dedi.

"Çocukların sosyal çevreleri çok önemli"

Özgüneş, "Özellikle özgüven eksikliği olan, aile içinde yeterli ilgi görmeyen ve stresle baş etme mekanizması zayıf olan bireylerin risk grubunda olduğunu vurguladı: "Özgüven eksikliği olan bireyler, grup içinde kabul görmek için maddeye daha yatkın oluyor. Arkadaş çevresi de burada büyük bir faktör. Eğer çevresindeki herkes sigara, alkol ya da esrar kullanıyorsa, kişi de ait olduğu gruba uyum sağlamak için bu alışkanlıkları ediniyor. O yüzden çocuklarımızın kiminle arkadaşlık ettiğini bilmek ve onları sağlıklı sosyal çevrelere yönlendirmek çok önemli." diye konuştu.

"Sevgi, sınır ve sabır ekseninde bir yaklaşım benimsemek gerekiyor"

Ailelerin bağımlı bireylere yaklaş tarzının önemine de değine Özgüneş, "En büyük hata yargılamak ve cezalandırmaktır. Bağımlı bireyler, genellikle kötü hislerden kaçmak için maddeye yöneliyor. Eğer siz de ona kötü hisler yaşatırsanız, çözüm yerine bağımlılığın daha da artmasına sebep olursunuz. Sevgi, sınır ve sabır ekseninde bir yaklaşım benimsemek gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Gençlere alternatif alanlar sunmalıyız"

El Gazali Gençlik Merkezi Başkanı Bünyamin Ortaç ise bağımlılıkla mücadelede gençlere alternatif alanlar sunulması gerektiğini vurguladı.

Ortaç, "Gençlerimize ‘o ortama gitme’ demek yetmez. ‘Şu ortama gel’ diyerek, onlara kaliteli vakit geçirebilecekleri alanlar sunmalıyız. Gençlik merkezleri, bu anlamda büyük bir boşluğu dolduruyor. Burada spor, sanat, eğitim ve sosyal aktivitelerle gençlerin hayatına dokunuyoruz. Çünkü dopamin ihtiyacını sağlıklı yollarla karşılamayan gençler, onu uyuşturucu ile karşılamaya çalışıyor." dedi.

Kötü alışkanlıkların genellikle küçük denemelerle başladığını söyleyen Ortaç, "Sigara ile başlayıp esrara, sonra da daha ağır maddelere geçen gençler görüyoruz. Birçoğu ‘ben kontrol edebilirim’ diyerek başlıyor ama bağımlılık, kontrolü kaybettiğin anda başlamış oluyor. Bu yüzden, en büyük mücadele maddeye hiç başlamamak. Ve bunun yolu, doğru çevreyi seçmekten geçiyor." diye konuştu.

"Tehlikeye karşı bilinçlendirmek hepimizin görevi"

Madde bağımlılığıyla mücadelenin yalnızca bireylerin değil, ailelerin, eğitim kurumlarının ve toplumun ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Cemal Ekinci ise şunları söyledi:

 "Bizler bugün burada bu farkındalığı artırmak için toplandık. Ancak bu bilinci hayatımızın her alanına taşımamız gerekiyor. Çocuklarımızı, arkadaşlarımızı ve sevdiklerimizi bu tehlikeye karşı bilinçlendirmek hepimizin görevi." (İLKHA)

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ