• BIST 100

    9330,3%0,20
  • DOLAR

    39,39% 0,46
  • EURO

    45,72% 1,01
  • GRAM ALTIN

    4325,53% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6972,78% -0,60
BES’teki birikim 300 milyar liraya doğru koşuyor
EKONOMİ
Tarih: 17.04.2022 02:10
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
BES’teki birikim 300 milyar liraya doğru koşuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

BES’teki birikim 300 milyar liraya doğru koşuyor

Emeklilik dönemlerinde vatandaşların refah seviyelerinin düşmemesini hedefleyen BES, Türkiye'de 27 Ekim 2003'te başlayarak 19. yılına doğru emin adımlarla ilerliyor.

Katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 258 milyar 125,4 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 18 milyar 103,9 milyon lira dikkate alındığında, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) toplam büyüklüğü 276 milyar 229,3 milyon liraya ulaştı.

BES'te 19. yıl

Bireylerin emeklilik dönemlerinde refah seviyelerinin düşmemesini hedefleyen, aynı zamanda yurt içinde uzun vadeli tasarruf seviyesini yükselterek yarattığı fonlarla ülke ekonomisine katkı sağlayan BES, Türkiye'de 27 Ekim 2003'te başlayarak 19. yılına doğru adım atıyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), BES'e ilişkin istatistiki verileri otomatik katılımın getirilmesinin ardından 'BES istatistikleri' ve 'OKS istatistikleri' şeklinde iki ayrı başlık altında yayımlıyor.

BES'ten emekli sayısı 175 bin 258’e ulaştı

EGM verilerinden derlenen bilgilere göre, 31 Mart itibarıyla sistemdeki katılımcı sayısı 7 milyon 274 bin 272 oldu.

Söz konusu dönemde katılımcıların fon tutarı 232 milyar 513,2 milyon lirayı bulurken, devlet katkısı fon tutarı da 25 milyar 612,2 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylelikle katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü 258 milyar 125,4 milyon lira oldu.

31 Mart itibarıyla BES'ten emekli olan kişi sayısı da 175 bin 258’e ulaştı.

BES ve OKS katılımcılarının 182 milyar 921,7 milyon lirası faizli fonlarda

BES katılımcı fon tutarının 176 milyar 11,3 milyon lirası faizli fonlarda, 56 milyar 501,9 milyon lirası ise faizsiz fonlarda değerlendirilirken, devlet katkısı fon tutarının 22 milyar 729,9 milyon lirası faizli, 2 milyar 882,3 milyon lirası da faizsiz fonlarda bulunuyor.

OKS'deki 6 milyon 194 bin 372 çalışanın biriktirdiği 18 milyar 103,9 milyon liralık fon tutarının ise 6 milyar 910,4 milyon lirası faizli fonlarda, 11 milyar 193,5 milyon lirası faizsiz fonlarda yer alıyor. Böylelikle BES ve OKS katılımcı fonlarının 182 milyar 921,7 milyon lirası faizli, 67 milyar 695,4 milyon lirası faizsiz fonlarda değerlendiriliyor.

İlk çeyrekte toplam fon büyüklüğü 32 milyar 677,7 milyon lira arttı

AA'nın haberine göre 2021 sonunda BES'teki katılımcı sayısı 7 milyon 92 bin 20, katılımcıların fon tutarı da 205 milyar 573,4 milyon lira olarak kaydedilmişti.

Devlet katkısı fon tutarı 22 milyar 238 milyon lira, emekli olanların sayısı da 167 bin 275 olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde OKS'ye bakıldığında, çalışanların biriktirdiği fon tutarı 15 milyar 740,2 milyon lira, devlet katkısı ise 735 milyon 476 bin lira olmuştu.

Böylelikle 2021 sonundan 31 Mart’a kadar geçen sürede yani bu yılın ilk çeyreğinde, katılımcı fon tutarı 26 milyar 939,8 milyon lira artış gösterirken, söz konusu dönemde devlet katkısı fon tutarı 3 milyar 374,2 milyon lira arttı.

OKS'de ise bu yılın ilk çeyreğinde çalışanların biriktirdiği fon tutarı 2 milyar 363,7 milyon lira arttı.

Böylelikle katılımcıların fon tutarı, devlet katkısı fon tutarı ve OKS'deki birikimler dikkate alındığında 2021 yıl sonundan 31 Mart’a kadar toplam fon büyüklüğünde 32 milyar 677,7 milyon liralık yükseliş görüldü. Aynı dönemde 7 bin 983 kişi de emekliler arasına katıldı.

Bu arada, katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 258 milyar 125,4 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 18 milyar 103,9 milyon lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 31 Mart itibarıyla 276 milyar 229,3 milyon liraya ulaştı.

Her geçen gün birikimlerdeki artışla 300 milyar lira büyüklüğüne doğru emin adımlarla ilerleyen BES’in bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık 500 milyar TL fon büyüklüğüne bursa otele gelen escort ulaşması hedefleniyor.

Öte yandan, BES ve OKS katılımcılarının toplam sayısı 13 milyon 468 bin 644’ü buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Prof. Dr. Vasfi Aşur: Gazze için uluslararası yardım girişimleri ümmet bilincini yeniden canlandırmakta

Wutip Tayfunu'nun yol açtığı selde 6 ölü, 1 kayıp

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu