• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,33% 0,09
  • EURO

    51,35% -0,20
  • GRAM ALTIN

    6179,33% -1,55
  • Ç. ALTIN

    10757,95% 0,00

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyardı

20 Ocak 2025, Pazartesi 16:39
20 Ocak 2025, Pazartesi 16:39
Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyardı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Süleyman Kılınç, motosiklet kazalarına karşı ailelere ve gençlere uyarılarda bulundu.

 Kılınç, Adıyaman başta olmak üzere özellikle çok sayıda kentte motosiklet kazaları sonucu insanların sakat kaldığını hatta hayatını kaybettiğini ifade etti.

Motosiklet kazalarının çok ciddi kazalar olduğunu dile getiren Kılınç, "Maalesef motosiklet kazaları çok sık olmakta ve dolayısıyla yoğun bakımlarımıza her gittiğimizde gençleri gördüğümüz zaman hakikaten ayrı bir hüzünleniyoruz. Çünkü motosiklet kazaları çok ciddi kazalar.  Başta kafa travmaları olmak üzere genel vücut travmasına maruz kalabiliyor gençlerimiz." dedi.

Gençlerin heyecanı nedeniyle hız konusu başta olmak üzere trafik kurallarına çok fazla uyulmadığını ifade eden Kılınç, bu nedenle meydana gelen kazaların ağır sonuçlar doğurduğunu kaydetti

"Gerekli korunma sağlanırsa kaza az hasarlı atlatılır"

Yaşanan motosiklet kazalarında vücudun direk darbelerle karşı karşıya kaldığını belirten Kılınç, "Yaşanan kazalarda özellikle ciddi bir kafa travması varsa maalesef tıp da yetersiz kalabiliyor. O yüzden koruyucu önlemler çok çok önemli. En basit ve en ekonomik tedavi yöntemi önlemdir. Dolayısıyla burada özellikle gençlerimizin kask kullanmaları, koruyucu kullanmaları, omuzluk, eldiven, dizlik, ayakkabı giyme noktasında uyarıyorum. Gerekli koruma sağlanırsa az hasarlı kazalara maruz kalabilirler. Özellikle de hız noktasında ve araçların arasına girme noktasında önlem almak gerekiyor. Burada ailelerimizi de uyarmak gerekiyor. Gençlere bu anlamda telkinde bulunsunlar. Biraz önce bahsettiğim, vücut travmaları nispetten tolere edilebilir ama ciddi bir kafa travması varsa tıp yetersiz kalabiliyor. Hem basit yanıkları önleme noktasında hem de sürtünme yanıklarını ve diğer travmaları önleme noktasında gerekli kask, koruyucu eldiven gibi tedbirlerin alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Ağır yaralanmalarda tıp çaresiz kalıyor"

Basit yaralanmalarda tıbbın gerekeni yaptığını ancak ağır yaralanmalarda tıbbın çaresiz kaldığını ifade eden Kılınç, "Basit yaralanmalara tıp gerekeni yapabiliyor ama ciddi yaralanmalarda gençlerimiz sakat kalmadan tutun ölüme kadar oranlar çok çok yüksek. Birkaç gün önce daha 16 yaşındaki çocuğumuzu kaybettik. Maalesef motosiklet kazası, yapacak hiç bir şey yoktu geldiğinde vefat etmişti. Her ölüm acıdır ama gencecik gençler bizim için daha hüzün vericidir. O yüzden aileleri ve gençlerimizi buradan özellikle uyarmak gerekiyor. Hayat sadece onların değil, ailelerini de düşünmeleri lazım." şeklinde konuştu.

"Son 6 ayda bin 500'den fazla hasta trafik kazası nedeniyle acil servisimize başvurdu"

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Kasım Turgut ise Adıyaman'da son 6 ayda  bin 528 hastanın trafik kazası nedeniyle acil servise başvurduğunu açıkladı.

Yetkili mercilerin genel olarak kişilerin de bireysel önlemlerini almaları gerektiğinin altını çizen Başhekim Doç. Dr. Kasım Turgut, "Travma, ülkelerin genç, dinamik ve üretken nüfusunun ölümündeki en sık sebeptir. Dünya genelinde ve bizim ülkemiz verilerine bakıldığında bu travmaların çoğunlukla trafik kazası nedenli olduğu görülür. Son dönemde ilimizde ulusal basına da yansıyan onlarca ölümcül trafik kazası meydana geldi ve bu durum ne yazık ki bizleri çok üzmektedir. Hastanemiz kayıtlarına göre Adıyaman'da son 6 ayda bin 528 hasta trafik kazası nedeniyle acil servisimize başvurdu. Ne yazık ki bu hastaların onlarcasını hastanede, daha yüksek sayıda kişiyi de olay yerinde kaybettik.  Yaralanma olduktan sonra ve özellikle kafa travması varsa hastanın yaşama şansı ve yaşasa da sağlıklı bir hayat sürdürme şansı kalmamaktadır.  Bu nedenle kişileri genç yaşta hayattan koparan trafik kazalarına karşı yetkili mercilerin genel olarak kişilerinde bireysel önlemlerini almaları gerekmektedir." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Altın fiyatları dibi gördü mü?

Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı

"Çamaşırhane yangını" dediler, USS Gerald R. Ford aylarca sürecek bakıma alındı

HAMAS: Yerleşimcilerin saldırıları açık savaşa dönüştü

İran'dan geniş çaplı misilleme: Eilat, Dimona ve Tel Aviv'de patlamalar

Siyonistler, iki yaşındaki çocuğun bacağına çivi ve iğne soktu, vücudunda sigara söndürerek işkence etti

Dimona ve Arad'da cehennem: İran işgalcilerin hava savunmasını aştı

Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı

Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı

Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı

Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü

Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı

Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi

Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı

Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü

Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım

Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek

Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü

Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın fiyatları dibi gördü mü?

Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı

"Çamaşırhane yangını" dediler, USS Gerald R. Ford aylarca sürecek bakıma alındı

HAMAS: Yerleşimcilerin saldırıları açık savaşa dönüştü

İran'dan geniş çaplı misilleme: Eilat, Dimona ve Tel Aviv'de patlamalar

Siyonistler, iki yaşındaki çocuğun bacağına çivi ve iğne soktu, vücudunda sigara söndürerek işkence etti

Dimona ve Arad'da cehennem: İran işgalcilerin hava savunmasını aştı