• BIST 100

    9330,3%0,20
  • DOLAR

    39,39% 0,46
  • EURO

    45,72% 1,01
  • GRAM ALTIN

    4325,53% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6972,78% -0,60
Beynimiz ve ağzımız, psikolojik ve nörolojik düzeyde güçlü bir bağa sahip!
SAĞLIK
Tarih: 19.03.2025 15:43
Güncelleme: 19.03.2025 15:43
Kaynak: ILKHA
Beynimiz ve ağzımız, psikolojik ve nörolojik düzeyde güçlü bir bağa sahip!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ağız ve diş sağlığının, yalnızca fiziksel sağlık değil, zihinsel iyilik hali için de büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, her iki durumun da birbirini tetikleyebildiğini söylüyor.

Bu yıl, kötü ağız sağlığının yaşam kalitesini nasıl olumsuz etkileyebileceği konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı bir ağzın ruhsal sağlık açısından önemini vurgulamak amacıyla 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü teması ‘Mutlu Bir Ağız, Mutlu Bir Zihin’ olarak belirlenmişti.

Bu kapsamda Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran ile Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, psikolojik sorunların ağız ve diş sağlığını, kötü ağız sağlığının da zihin sağlığını nasıl etkilediğine açıklık getirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran ile Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, bu yıl ki teması ‘Mutlu Bir Ağız, Mutlu Bir Zihin’ olan 20 Mart Dünya Diş Sağlığı Günü kapsamında ağız ve diş sağlığı ile zihin sağlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Stres ve anksiyetesi yüksek bireylerde birçok ağız sağlığı sorunu görülebiliyor

Stres ve anksiyetesi yüksek bireylerde, ağız sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkiler görülebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, “Bu durumlar, diş gıcırdatma (bruksizm), ağız kuruluğu ve diş eti hastalıkları gibi problemlere yol açabilir.” dedi.

Stres ve anksiyetenin, özellikle gece uykuda diş gıcırdatmaya neden olarak dişlerin aşınmasına, çene ağrılarına ve baş ağrılarına neden olabileceğine vurgu yapan Karaduran, “Bruksizmi azaltmak için, günlük stres yönetimi tekniklerini uygulamak faydalı olabilir. Ayrıca bruksizmi engellemek için bir diş hekimi tarafından önerilen gece plağı veya koruyucu diş aparatı kullanmak da etkili olabilir.” şeklinde konuştu.

Stres, bağışıklığı ve yeme alışkanlıklarını etkileyerek ağız ve diş sağlığını tehdit edebiliyor

Stresin, bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini ve bunun da diş eti iltihaplarına, diş eti kanamalarına ve periodontitis gibi daha ciddi sorunlara yol açabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Stresin bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisini dengelemek için ağız hijyenine çok dikkat edilmesi gerekir. Günde en az iki kez diş fırçalamak ve günlük diş ipi kullanmak büyük önem taşır. Ayrıca, düzenli diş hekimi kontrolleri ve profesyonel temizlikler de gerekir.

Stresli dönemlerde yemek alışkanlıkları değişebilir. Stres altındaki bireyler genellikle asidik, şekerli ve işlenmiş gıdalara yönelebilir, bu da diş çürüklerine neden olabilir. Stresli bireyler, diş sağlığını koruyabilmek için dengeli, lifli ve taze meyve-sebze bakımından zengin bir diyet tercih etmelidir. Ayrıca, diş sağlığını destekleyen kalsiyum ve D vitamini içeren gıdalar ile çinko ve fosfor açısından zengin besinler tüketilmelidir.”

Ağız sağlığı sorunlarının yarattığı sürekli rahatsızlık, günlük yaşamı kısıtlayabiliyor!

Psikolojik sağlık ve ağız sağlığı arasındaki ilişkinin, çoğu zaman göz ardı edilen ancak bilimsel araştırmalarla giderek daha fazla ortaya konan önemli bir konu olduğunun altını çizen Demir ise “Beynimiz ve ağzımız, yalnızca fiziksel olarak değil, psikolojik ve nörolojik düzeyde de güçlü bir bağa sahiptir.” dedi.

Ağız sağlığının, bireyin genel sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Demir, “Diş ve diş eti hastalıkları sadece fiziksel rahatsızlıklara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda ruh halimizi, özgüvenimizi ve hatta sosyal yaşantımızı da doğrudan etkileyebilir. Yapılan çalışmalar, kötü ağız sağlığına sahip bireylerde depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun temel nedenlerinden biri, kronik ağız sağlığı sorunlarının yarattığı sürekli rahatsızlık hissi ve bu durumun günlük yaşama getirdiği kısıtlamalardır.” şeklinde konuştu.

Diş sağlığı problemleri depresyon ve anksiyete bozukluklarının tetikleyicisi olabilir!

Diş kaybı, kötü nefes veya diş eti problemleri gibi durumların, bireylerin kendilerini toplum içinde rahat hissetmelerini zorlaştırabileceğini ifade eden Demir, şöyle uyardı:

“Gülümsemekten kaçınma, konuşurken kendini saklama ve sosyal ortamlardan uzak durma gibi davranışlar, zamanla özgüven kaybına ve sosyal izolasyona neden olabilir. Bu durum, depresyon ve anksiyete bozukluklarının tetikleyicisi haline gelebilir. Ayrıca, estetik kaygılar nedeniyle sosyal etkileşimlerden kaçınan bireyler, iş ve özel hayatlarında da zorluklar yaşayabilir.”

Ağız sağlığını korumak, yalnızca fiziksel rahatlık değil, psikolojik iyi oluş da sağlar…

Bruksizm, yani diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının, ağız sağlığı ve zihinsel sağlık arasındaki güçlü bağlantının en net örneklerinden biri olduğuna işaret eden Demir, “Genellikle stres, anksiyete ve duygusal baskılarla ilişkilendirilen bu durum, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında çene ağrılarına ve baş ağrılarına neden olabilir. Aynı zamanda uyku kalitesini de olumsuz etkileyerek bireyin genel yaşam kalitesini düşürebilir. Bruksizmin kontrol altına alınması için stres yönetimi teknikleri, bilinçli farkındalık çalışmaları ve gerektiğinde psikoterapi desteği önemli bir rol oynar.” dedi.

Ağız sağlığının korunmasının, yalnızca fiziksel rahatlık sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda psikolojik iyi oluşa da katkıda bulunacağının altını çizen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ağız hijyenine özen göstermek, bireyin kendine bakma alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olur ve bu durum psikolojik olarak kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Diş sağlığına yönelik yapılan günlük bakım ritüelleri, bireylerde kontrol duygusunu artırarak stres seviyelerini düşürebilir. Ayrıca, sağlıklı bir ağız, gülümseme konusunda özgüven kazandırarak sosyal kaygıları azaltabilir.” (İLKHA)

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Kabine toplandı

Mardin’de 11’inci kattan düşen üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yoğun stres, "kırık kalp" sendromuna neden oluyor

Son 30 yılın en büyük altyapı hamlesi

Prof. Dr. Vasfi Aşur: Gazze için uluslararası yardım girişimleri ümmet bilincini yeniden canlandırmakta

Wutip Tayfunu'nun yol açtığı selde 6 ölü, 1 kayıp

İran Dışişleri Bakanı, Japon mevkidaşıyla görüştü

Trump’tan kapsamlı sınır dışı talimatı

Kongo'da sel ve toprak kaymaları: 29 ölü

Bingöl'de Gazze için anlamlı etkinlik

Ağrı'da fırıncılar zam talepleri kabul edilmeyince marketlere ekmek satışını durdurdu

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Rusya 6 binden fazla askerin cenazesini Ukrayna'ya teslim etti

TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Bingöl'de tarihi eser operasyonu

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Yeniden Refah Partisi'ne ziyaret

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü