• BIST 100

    16611,99%1,04
  • DOLAR

    43,49% 0,05
  • EURO

    51,39% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6842,98% 5,23
  • Ç. ALTIN

    11700,41% 2,86

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?

28 Mayıs 2020, Perşembe 22:17
28 Mayıs 2020, Perşembe 22:17
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Böceklerden koronavirüs bulaşır mı?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, son dönemlerde tartışma konusu olan sivrisinek ve karasineklerin korona virüs bulaştırabileceği iddialarına yönelik açıklama yaptı. Prof. Dr. Okyay, bulaşıcı hastalıklarla ilgili her zaman enfeksiyon zincirinden bahsettiklerini hatırlatarak, “Bu enfeksiyon etkeni taşıyan bir kaynak, bu bir insan, hayvan ya da herhangi bir ölü bir yüzey, eşya da olabilir. Buradan etkenin alınma yolu, bulaşma yolu, bu hastalığa açık olan kişi, yani bu hastalık açısından sağlıklı, buna duyarlı olan kişi” diye konuştu.

DSÖ MÜMKÜN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Enfeksiyonların bulaşma yollarına değinen Okyay, kan ile bulaş, zoonatik hastalıklar, hayvanlarla bulaş, gıdalarla bulaş, su ile bulaş gibi birçok seçenek olduğunu belirterek, “Ama Covid-19’a özel biz şunu biliyoruz. Covid-19 esasen damlacık enfeksiyonuyla bulaşıyor. Bir de özellikle enfekte olan yüzeylerden başta elimiz olmak üzere elimizle yine aynı şekilde solunum yolumuza, gözümüz, burnumuz ya da mukozalarımıza, ağzımıza taşınmasıyla oluyor. O yüzden sivrisinekler ve evdeki sinekler çok konuşuldu ama DSÖ çok açık bir şekilde bugüne kadar böyle bir bulaşmanın mümkün olmadığını, gösterilmediğini, asıl bulaşma yolunun damlacık enfeksiyonu ve bu kirli yüzeylerden temas şeklinde olduğunu bir kez daha söyledi” şeklinde konuştu.

Karasinekler ile ilgili çok yakın bir zamanda önemli bir dergide yayınlanan çalışmayı anımsatan Okyay, “Aslında dışkıda bu virüsün RNA’sı dediğimiz bazı genetik materyalin izleri saptanmıştı. O yüzden özellikle karasinekler bazı dışkılara konuyor ve oradan bizlere ulaşabilir mi diye hep tartışıldı. Ama bilinen şey şu; zaten böyle bir bulaş yolu yok, damlacık enfeksiyonu değil bu yol. Bu bahsedilen yayında da belirtildiği gibi aslında dışkıda kalan canlı virüs değil, sadece orada virüsün bir parçası. Aslında canlı virüs bile olsa birçok şey bulaşmayı çok etkiliyor. Canlı virüsün miktarı, hastalığa açık olan kişinin direnci gibi birçok şey etkileyebiliyor. O yüzden pek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

ÖZEL BİR ŞEY YAPMAK GEREKMİYOR

Bununla ilgili Covid-19’a özel bir şey yapmak gerekmediğini vurgulayan Okyay, “Ama tabii bizim bütün yaz boyunca sivrisinekler, karasinekler ve diğer özellikle böceklerle ilgili başta bariyer dediğimiz, yani onlarla aramıza bir bariyer çekme, cibinlik gibi, evlerin penceresindeki teller gibi uygulamaları öncelikle yapmak durumundayız. Bu bariyer önlemlerinin olamadığı durumlarda özellikle açık alanda olanlardaysa, yaz dönemi de olsa uzun kollu, ince, serin tutabilecek, ama sineklerin bize ulaşmasını engelleyebilecek uzun pantolonlar, uzun kollu kıyafetler, gerekirse eldivenler, botlar gibi, doğa yürüyüşleri için bunlar söylenebilir. Bu tip önlemlerin alınması gerekiyor. Çok gerekmedikçe üzerimize sıkılan böcek ve bunları öldürücüler ya da evlerimizdeki öldürücüleri hem kendi sağlığımız hem de çevre sağlığı açısından çok kullanmamalıyız” dedi.

Sivrisinekler ve karasineklerle Covid-19’un bulaştığının şu ana kadar gösterilmediğinin altını çizen Okyay, “Covid-19 ile ilgili ana korunma unsurumuz her zaman söylediğimiz gibi damlacık enfeksiyonuna yönelik önlemlerdir. Bunun için mutlaka gerekli olan el hijyenini sağlamalıyız, el yıkama ve el antiseptiği uygulama gibi. Sosyal mesafemizi korumaya çalışmalıyız ve de mutlaka maske takmalıyız” uyarısında bulundu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR’dan Ağrı'daki kar temizleme çalışmalarının yetersizliğine "sembolik karneyle" tepki

Şanlıurfa’da park halindeki araçta bir kişi ölü bulundu

Şanlıurfa’da şiddetli dolu yağışı etkili oldu

Doktor Aslan: Sigara bırakmada profesyonel destek hayat kurtarıyor

Marcos’a yolsuzluk ve anayasayı ihlal suçlaması: Meclis kritik karar aşamasında

HAMAS'tan Gazze Şeridi'ne dönmek isteyenlere yönelik uygulamalara tepki

Gribe karşı doğal destek: Ihlamur ve bitki çayları

Sentetik medya dönemi kitapla masaya yatırıldı

Bursa’da yaklaşık bir ton balığa el konuldu

Mahalle sakinlerinden belediyeye tepki: Çamur içinde yaşam mücadelesi veriyoruz

Batman'da yetişkinler için Kur'an'ı Kerim kursu

Pezeşkiyan: Ulusal çıkarlar çerçevesinde müzakere zemininin hazırlanması talimatını verdim

Albanese: israilin Gazze üzerinde yetkisi yok, yaşam koşulları bilinçli olarak yok ediliyor

Cizre'de asfalt yüklü tanker devrildi: Bir yaralı

HAMAS'tan dünya halklarına 3 günlük eylem çağrısı

E-Hacizler esnafın elini kolunu bağlıyor

Ocakta 1872 saldırı: Siyonist rejim ve Yahudi çeteler Batı Şeria'yı terörle kuşattı

Molla Altun: Ramazan, günahlarımızdan arınmak için eşsiz bir fırsattır

Şiveluç Yanardağı, 11,5 km yüksekliğe ulaşan kül püskürttü

13 gündür kayıp olan kadın dere yatağında ölü bulundu

Malatya'da kadınlar üretiyor, emeğe değer katılıyor!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, karla mücadele ekipleriyle bir araya geldi

Adıyaman’da 6 Şubat depremi dolayısıyla okullar tatil edildi

İslam karşıtı laikliğin sembolüydü: Şeyh Hasina'ya bir hapis cezası daha

Malatya'da okul servislerine ve okul çevrelerine sıkı denetim

İspanya’dan sosyal medyaya yaş sınırı: 16 Yaş altına yasak geliyor

Akkuyu NGS'nin 1. ünitesinin bağlantı çalışmalarının önemli aşamalarından biri tamamlandı

Çin’in ilk hibrit motorlu insansız kargo uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz’dan yeni anayasa mesajı

Gültekin: Hedefler kâğıt üzerinde kaldı, faturayı halk ödüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR’dan Ağrı'daki kar temizleme çalışmalarının yetersizliğine "sembolik karneyle" tepki

Şanlıurfa’da park halindeki araçta bir kişi ölü bulundu

Şanlıurfa’da şiddetli dolu yağışı etkili oldu

Doktor Aslan: Sigara bırakmada profesyonel destek hayat kurtarıyor

Marcos’a yolsuzluk ve anayasayı ihlal suçlaması: Meclis kritik karar aşamasında

HAMAS'tan Gazze Şeridi'ne dönmek isteyenlere yönelik uygulamalara tepki

Gribe karşı doğal destek: Ihlamur ve bitki çayları