• BIST 100

    9732,38%-0,15
  • DOLAR

    38,77% 0,00
  • EURO

    43,34% 0,74
  • GRAM ALTIN

    4045,82% 0,27
  • Ç. ALTIN

    6535,31% -0,12

Bin Selman, ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmaların imzalandığını duyurdu

DÜNYA 13.05.2025 20:37:05 0
Bin Selman, ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmaların imzalandığını duyurdu

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD ile Suudi Arabistan arasında "derin bir ekonomik ilişki" bulunduğunu belirterek, ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmaların imzalandığını duyurdu.

Bin Selman, ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, 2013-2024 yılları arasında ABD ile ticaretin 500 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Ülkesinin ekonomisinin halihazırda bölgenin "en büyük ekonomisi" olduğunu ifade eden Bin Selman, "ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmalara imza attık." diye ekledi.

Trump ise ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin bugün her zamankinden daha güçlü olduğunu ve öyle kalmaya devam edeceğini belirterek, "Krallığa dönmek ve bu şekilde karşılanmak benim için büyük bir onur." dedi.

Trump, "Tarihi İbrahim Anlaşmaları'ndan gurur duyduğunu ve Suudi Arabistan'ın da bunlara katılmasını umduğunu" belirterek, "Bölgede yaşananların Arap dünyasında modern bir mucize" olduğunu savundu ve Dubai, Doha ve Maskat'taki "dönüşüm sürecini" "şaşırtıcı" olarak niteledi.

ABD Başkanı, "Suudi Arabistan'a ilk ziyaretimle bu ziyaretim arasında çok büyük bir fark var. Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz ve Prens Muhammed bin Selman'ın liderliğinde bölgede büyük ve harika bir dönüşüm yaşanıyor . Riyad ayrıca gelişmiş küresel iş ve teknoloji merkezi haline geldi." diye konuştu.

Trump ile bin Selman, Riyad'daki El-Yamamah Sarayı'nda düzenlediği zirve kapsamında iki ülke arasında, enerji ve savunma da dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsayan bir dizi ikili anlaşma imzalamıştı.

 

142 milyar dolarlık savunma anlaşması

Beyaz Saray, ABD ve Suudi Arabistan'ın "tarihteki en büyük silah satış anlaşmasını" imzaladığı duyurarak, anlaşmanın değerinin yaklaşık 142 milyar dolar olduğunu, Suudi Arabistan'a Amerikan savunma şirketlerinden son teknoloji savaş ekipmanları ve hizmetlerinin sağlanacağını aktarmıştı.

Suudi Veliaht Prensi ile ABD Başkanı bugün iki ülke arasında Stratejik Ekonomik Ortaklık Belgesi'ni imzalarken, Beyaz Saray da Suudi Arabistan'ın ABD'ye 600 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünü teyit etti. (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

Malatya'da kırsal konutlar betonarme yapılar istişare toplantısı düzenlendi

Mardin’de silahla oynayan 14 yaşındaki çocuk kazara kendini vurdu

Boğaziçi'nde İslami etkinliği engellemek isteyen grup olay çıkardı: 97 gözaltı

Refüje çarpan otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Umut Kervanı Siirt, Somali için kurban hazırlıklarını tamamladı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Malatya Havalimanı'nda son 4 ayda 258 bin yolcuya hizmet verildi

Ensarullah, işgal rejimi havalimanını hedef almaya devam ediyor

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde önemli projeler karara bağlandı

Gazze'deki Avrupa Hastanesi çevresine yoğun saldırı: 24 şehit, onlarca yaralı ve kayıp!

Kelebeklerin benzersiz havada "asılı kalışı" mikrodronlar için ilham oldu

Trump, ABD’nin Suriye’ye yönelik tüm yaptırımları kaldıracağını söyledi

Bin Selman, ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmaların imzalandığını duyurdu

Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Suudi'de görüşebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müttefiklerimizden terörizmle mücadelede iş birliği bekliyoruz

BOTAŞ envanterindeki gemi ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacak

Mardin-Şırnak Eczacı Odası: İlaç tedarik sıkıntısı hem halk sağlığını hem de mesleğimizi olumsuz etkiliyor

Adıyaman'da araması bulunan onlarca kişi yakalandı

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Batman’a Ulaştırma atağı

Bakan Kurum'dan belediyelere müsilaj uyarısı

Mısır ve Türkiye, Gazze'de ateşkes çabalarını ve yeniden imar planlarını görüştü

Diyarbakır'da kamyonet, belediye otobüsüne arkadan çarptı

Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı

Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 115 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 tutuklama

Rekabet Kurumu, Apple ve 9 şirket hakkında soruşturma başlattı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan cari açık değerlendirmesi

Hırsızlık suçundan aranma kaydı bulunan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

NATO Genel Sekreteri Rutte, Beştepe'de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ