GÜNDEM 23.04.2025 15:37:18 0

Bir hukukçunun çaresizliği: 11 yıldır davaya bakacak mahkeme bulamıyor

Bir hukukçunun çaresizliği: 11 yıldır davaya bakacak mahkeme bulamıyor
Haberi Sesli Oku

Hukuki bir dosyanın 11 yıl boyunca sonuçlandırılamamasına tepki gösteren Avukat Zeki Taşkıran, yetkililere seslenerek, dosyaya bakacak bir mahkemenin bulunmasını talebinde bulundu.

Malatya'lı Avukat Zeki Taşkıran, bir müvekkilinin dosyası ile ilgili 11 yıldır yaşadığı sıkıntıyı, yargı sisteminde yaşanan aksaklıklar ve çözüm önerileri ile ilgili İLKHA Muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Müvekkilinin tapu tescil davasında yaşanan 11 yıllık hukuki çıkmazı dile getiren Avukat Taşkıran, yargı sistemindeki aksaklıklara dikkat çekti. Malatya ve Gaziantep mahkemeleri arasında görev uyuşmazlıkları nedeniyle bir mahkeme tarafından karara bağlanamayan dava, adalet sisteminin işleyişi konusunda ciddi eleştirileri beraberinde getirdi.

Hukuki bir dosyanın 11 yıl boyunca sonuçlandırılamamasına tepki gösteren Taşkıran, görevsizlik kararları ve dosyanın bir mahkemeden diğerine aktarılması sürecinin mağduriyet yarattığını ifade etti.

"2015 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tapu tescil davası açıldı"

2014 yılında bir müvekkilinin kendisine müracaat ederek, bir müteahhitten satın aldığı dairenin tapusunu alamadığını bildirdiğini ifade eden Taşkıran, "Araştırmalar sonucunda müteahhit firmanın iflasın eşiğinde olduğu, daire haklarının arsa sahiplerinde bulunduğu, ancak eksikliklerin bir dairelik bir fark oluşturduğu anlaşıldı. Bunun üzerine 2015 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tapu tescil davası açıldı. İlk aşamada davanın esasına giren mahkeme, keşif yaptı ve tanıkları dinledi. Ancak hakim değişikliği sonrası görevsizlik kararı verilerek dosya Tüketici Mahkemesi'ne gönderildi. Tüketici Mahkemesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca dosyayı inceledikten sonra kendisinin görevli olmadığını belirterek dosyayı yeniden Asliye Hukuk'a yönlendirdi." dedi.

Görevsizlik kararları ve yıllarca süren bekleyiş

Avukat Taşkıran, "Yargıdaki görev sorunlarını çözmek için dosya, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) gönderildi. Ancak burada da süreç uzadı. Dosya sırasıyla Gaziantep BAM 4. Hukuk Dairesi, 16. Hukuk Dairesi ve 17. Hukuk Dairesi arasında görev uyuşmazlığı nedeniyle sürekli el değiştirerek, 3 yıl boyunca sonuçlanamadı. Başkanlar Kurulu devreye girerek, 17. Hukuk Dairesi'nin görevli olduğuna karar verdi. Ancak 17. Hukuk Dairesi, dosyanın Tüketici Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini belirtti." ifadelerine yer verdi.

Tekrar görevsizlik ve çıkmaz

Tüketici Mahkemesinin, dosyayı üç dört sayfalık bir kararla dosya çözeceğine, 13 sayfalık bir görevsizlik kararıyla tekrar Asliye Hukuk'a gönderdiğini kaydeden Taşkıran, "Asliye Hukuk Mahkemesi ise Gaziantep BAM'ın tüketici mahkemesini görevli kıldığına dikkat çekerek yeniden görevsizlik kararı verdi ve dosyayı tekrar Gaziantep BAM'a yolladı." dedi.

"11 yıldır çözüm bekleyen dosya şimdi tekrar Gaziantep'e gidecek ve süreç daha yıllarca devam edecek"

Avukat Taşkıran, 11 yıldır çözüm bekleyen dosyanın şimdi tekrar Gaziantep’e gideceğini, görev kararı verildikten sonra işin esasına ilişkin yargılamanın başlayacağını ve bu sürecin yıllarca devam edebileceğini belirtti.

"Liyakat eksikliği, keyfi davranışlar ve hakimlerin sorumsuzluğu adalet sistemimizi kilitliyor"

Taşkıran, yaşanan süreci şu sözlerle eleştirdi: "16 Nisan 2015'te başlayan dava, hala çözüme kavuşmamış durumda. Her mahkeme görevden kaçıyor, dosya bir mahkemeden diğerine savruluyor. Gaziantep BAM ve Malatya mahkemeleri arasında bir çıkmaz yaşanıyor. Bu süreçte davaya bakan tarafların çoğu vefat etti. Liyakat eksikliği, keyfi davranışlar ve hakimlerin sorumsuzluğu adalet sistemimizi kilitliyor."

"Liyakatli hakimlerin yetiştirilmesi ve bu tür sorunların önlenmesi için acil düzenlemeler yapılması gerekiyor"

Taşkıran ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) ve Adalet Bakanlığı'na müracaat ederek bu dosyanın çözülmesi için çağrıda bulunduğunu, ancak henüz bir sonuç alamadığını ifade etti. Kendini çaresiz hissettiğini belirten Taşkıran, "11 yıl boyunca bir davaya bakacak mahkeme bulamamak adalet adına çok üzücü bir durumdur. Hakimlerin sorumluluk sahibi olmaması, yargılama sistemini daha da zorlaştırıyor. Liyakatli hakimlerin yetiştirilmesi ve bu tür sorunların önlenmesi için acil düzenlemeler yapılması gerekiyor" dedi.

"Artık psikolojimiz kaldırmıyor"

Uzayan süreç nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu ve artık bu mesleği icra edemeyecek duruma geldiklerini belirten Taşkıran, bu durumun yalnızca bireysel mağduriyet yaratmadığını, aynı zamanda adalet sistemine duyulan güveni de zedelediğini ifade etti.

"Dosyama bakacak bir mahkeme bulunmasını istiyoruz"

Taşkıran, adalet sisteminin işleyişinde köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı ve devlet yetkililerine çağrıda bulunarak şu sözlerle sonlandırdı: "Adalet Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanımıza (Recep Tayyip Erdoğan) sesleniyoruz. Dosyama bakacak bir mahkeme bulunmasını istiyoruz. Bu mağduriyetin çözülmesi, hukuk sistemine duyulan güvenin yeniden tesis edilmesi için acil bir gereklilik. Bu tür gecikmelerin önlenmesi, yalnızca dosya sahipleri için değil, tüm vatandaşlarımız için adaletin zamanında tecelli etmesini sağlayacaktır." (İLKHA)

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Yükleniyor