• BIST 100

    10898,70%-0,43
  • DOLAR

    42,49% 0,16
  • EURO

    49,31% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5762,83% 1,55
  • Ç. ALTIN

    9287,46% 0,49

Bir top, bir sokak, bir şehir

13 Kasım 2024, Çarşamba 14:13
13 Kasım 2024, Çarşamba 14:13
Bir top, bir sokak, bir şehir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Teknoloji'nin esir almasına inat çocuklar sokaklarda oyunlar oynuyor. Sokaklarda top oynayan çocuklar teknolojiye bağımlı kalmış arkadaşlarına daha sağlıklı olabilmeleri için teknoloji ile aralarına mesafe koymayı tavsiye ediyor.

Teknolojinin hayat kolaylığında ulaştığı noktada özellikle çocukları etkisi altına almasına uzmanlar endişelendiriyor.

Ailelerin telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlardan çocuklarını uzak tutması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, çocukların bu şekilde daha sağlıklı olabileceklerini tavsiye ediyor.

Sokaklarda görmeye hasret olduğumuz tablolardan biri çocukların oyun oynaması.

Ağrı'nın 100. Yıl Mahallesinde birçok sokakta bu tablolar ile karşılaşabiliyoruz.

Eğlencelerine ortak olduğumuz çocuklar, kendileri için günün nasıl geçtiğini, hangi eğlenceli oyunları oynadıklarını anlattı.

Sokakta vakit geçirmek her çocuk için ayrı bir anlam barındırıyor. Onlar için sokaklarda zaman geçirmek çok farklı manalar ifade ediyor.

Kimisi için sokaklar oyun alanı kimisi için yeni arkadaşlıklara açılan kapılar. Okulların tatil olduğu bu günlerde çocuklar eve kapanmaktan çok sokaklarda futbol, körebe, yakan top gibi oyunlar oynuyor, bisiklet ve scooter sürüyor.

Telefon ve tabletin insanda sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten 11 yaşındaki Muhammed Dağtekin, oyun oynadıkları sokaklarda yeni arkadaşlar ile tanışmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Sokaklarda gündüz neler yaptığı ile Muhammed Dağtekin, "Saklambaç oynuyorum, körebe oynuyorum. A sosyal çocuklar hep telefon ve tablet ile oynuyorlar. Bende telefon ve tablet ile oynuyorum ama çok fazla vakit harcamıyorum. Hep dışarıda arkadaşlarım ile beraber oynuyorum, tatili arkadaşları ile beraber geçiyorum. Arkadaşlarım ile geziyoruz başka sokaklardan yeni arkadaşlar tanıyoruz, mahalle maçı yapıyoruz. Telefon ve tablet ile oynayanlar için tavsiyem a sosyal olmaktan çıkıp arkadaşları ile oynamaları." ifadelerini kullandı.

Hazal Adıgüzel ise oynadıkları oyunlarla ilgili şunları dedi:

"Mahallede arkadaşları ile oyun oynuyorum, scooter sürüyorum, el ele tutuşup oyunlar oynuyoruz. Arkadaşlarımız ile saklambaç, kutu kutu pense oynuyoruz."

Diğer bir çocuk Yasin Yunus Adıgüzel, ise dışarı vaktin daha iyi geçtiğini hatırlatarak arkadaşlarına da tavsiyede bulundu.

Adıgüzel, "Mahallede bazen saat 18.00'a kadar arkadaşlarım oyun oynar. Bende onlarla beraber oynadığımda kapak oyunu, maç oynuyoruz. En sevdiğim arkadaşlarımdan biride Ömer'dir. Bisiklet sürdüğümüzde kendi abisi veya ablasının bisikletini alıp gelir. Telefon, tablete çok takılmayalım. Dışarıda çok güzel güneş vuruyor, yapraklar dökülüyor, sonbahar mevsimidir vakit çok güzel geçer." dedi.

Hira Bulut ise "Sokakta çok güzel vakit geçiyoruz çok eğleniyoruz. Arkadaşlarımız ile çok güzel vakit geçiyoruz. Sokak bana arkadaşlığı anlatıyor, eğlenmeyi, yeni arkadaşlıklar kurmayı öğretiyor bize." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Riyad Güler ise, "Bu mahallede çocuklar ile beraber oynamak çok güzel. Futbol oynamak beraber kapak oynamak çok eğlenceli. Top ile sektirme ve şut çekme oynuyoruz. Sokaklarda oynamak çok eğlenceli, telefon ve tabletle oynayınca gözümüze çok zarar veriyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bir top bir sokak bir şehir

Erzurum’da gölet yapımıyla hayvancılığa destek sağlanıyor

Bilecik’te 8 farklı dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Cizre’de "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

ABD: Ukrayna barış planı konusunda epey mesafe katettik

Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı

Manisa’da engelli park ihlali yapan 161 araç ve sürücüsüne ceza kesildi

Yunanistan'dan yeni füze siparişi

Eskişehir’de arızalı süsü verilen araçtan 480 tabanca ve binlerce silah parçası çıktı

Ateşkesin ilk 50 gününde siyonist işgalcilerin saldırılarında 357 Filistinli şehit oldu

Yoğun ziyaretçi akınınıa uğrayan Cizre Kitap Fuarı sona erdi

Diyarbakır'da aracın çarptığı yaya hayatını kaybetti

ABD'de yoğun kar yağışı nedeniyle binlerce uçuş iptal edildi

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen kurtarıldı

Filipinler'de yolsuzluk protestoları devam ediyor

Diyarbakır'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Dışişleri Bakanı Fidan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan tarafından kabul edildi

Van’da baraj gölüne düşen otomobildeki 3 kişi hayatını kaybetti

Adana'da çocuğa yönelik darp görüntülerinin ardından şüpheli gözaltına alındı

Honduras'ta devlet başkanı seçimi için halk sandık başında

Arap Parlamentosu: israil’in Suriye’ye yönelik saldırıları uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın açık bir ihlali

Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar yakalandı

Ukrayna barış planı görüşmesi ABD'de yapıldı

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Tramvay ile çöp kamyonu çarpıştı: 3 yaralı

İstanbul'da yağmur etkili oluyor

Malatya'da trafik kazası: 5 yaralı

Çanakkale’de 6 organizatör, 105 düzensiz göçmen yakalandı

Axios: ABD, Ukrayna ile toprak ve güvenlik konusunda anlaşmaya varmak istiyor

İşgalciler, HAMAS liderlerinden Gazi Hamad'ın oğlunu katletti

Rusya; Karadeniz'de gemilere yapılan saldırılar Ukrayna'daki çözüme yönelik çabaları engelleme girişimleri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Erzurum’da gölet yapımıyla hayvancılığa destek sağlanıyor

Bilecik’te 8 farklı dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Cizre’de "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

ABD: Ukrayna barış planı konusunda epey mesafe katettik

Rusya'dan Ukrayna'ya hava saldırısı

Manisa’da engelli park ihlali yapan 161 araç ve sürücüsüne ceza kesildi

Yunanistan'dan yeni füze siparişi