• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Bir toplumu çökerten ve ihya eden etkenler nelerdir?

25 Eylül 2024, Çarşamba 16:35
25 Eylül 2024, Çarşamba 16:35
Bir toplumu çökerten ve ihya eden etkenler nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Toplumdaki ahlaki yozlaşmanın temel sebepleri ve ihyası üzerinde değerlendirmelerde bulunan Molla Abidin Er, toplumun ihyası için herkesin kendi gücü nispetinde sorumlu olduğu gibi sorumluluğun hakkını da vermesi gerektiğini kaydetti.

Toplumda meydana gelen ahlaki yozlaşma ve şiddet olaylarını İLKHA’ya değerlendiren Er, bu durumun önüne geçilmesi için yönetim kadrolarının büyük sorumluluk taşıdığını belirtti.

Yöneticilerin erdemli ve iyi bir duruş sergilediği toplumlarda hem kalkınmanın hem de toplumsal ihya çalışmalarının daha kolay gerçekleşebileceği vurgulayan Er, kötü yönetimlerin bu süreci zora soktuğuna dikkat çekti.

“Peygamber Efendimiz cahiliye toplumunu Asr-ı Saadete çevirdi”

Toplumun ihyası konusunda en güzel örneğin Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselem) olduğunu kaydeden Er, “Toplumu çökerten, ayağa kaldıran, izzet ve şeref kazandıran konulara bakıldığında en önemli güzel önder, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Aleyhisselam’dır. Allah’u Teâlâ, ‘Allah'ın Resulü sizin için en güzel örnektir.’ diyor. Dolayısıyla biz Resulullah Aleyhisselam’ın uygulamasına ve hayatına baktığımızda bu sorunun bütün yönleriyle cevabını bulabiliyoruz. Nübüvvetten önce bir cahiliye devri vardı. O cahiliye devrinde her türlü kötülük, cinayet, zulüm, haksızlık yaşanıyordu. Fakat Resulullah Aleyhisselam’ın Allah'ın 'kalk ve uyar' emriyle kalktı ve o toplumu yeniden inşa etti. O cahiliye toplumu Asr-ı Saadete çevirdi. Bunun altında yatan, tabi ki nübüvvettir, Kur'an'dır, Resulullah Aleyhisselam’ın örnekliği ve öğrettikleridir.” şeklinde ifade etti.

Er, kişinin İslam’dan uzak kaldığı müddetçe her zaman kötülüğe meyilli olduğunu belirterek, “Bir insan, eğer ki Allah bilinci, Allah inancı, Allah korkusu kendisinde yok ise, o insan kendini her türlü kötülüğe, her türlü haksızlığa dolayısıyla açık görebiliyor. Yani kendinde bir hak görebiliyor. Ben her şeyi yapabilirim, anlayışına düşebiliyor. Dolayısıyla insan, iman ehli olunca, iman ve salih emel insanı hizaya getirir. İslam âleminde iman var fakat İslam dininden bir uzaklaşma var. Müslümanların şu anki sorunu namazdan uzak olması, içkiye meyilli olması, camiden uzak kalması en büyük problemdir.” dedi.

Er, konuşmalarını şöyle sürdürdü:

“Hazreti Ömer’i sıradan bir insan olmaktan adalet timsali kılan hususiyet neydi? Hazreti Ali’yi Allah’ın aslanı sıfatına nail eden etken neydi? Bu güzel örneklere bakıldığından bir toplumun veya bir insanın yanlış yaptığı hataları bariz bir şekilde görebilir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de, bizden içki, kumar, zina gibi kötü hasletlerden uzak durmamızı emrediyor. Namazın fuhşiyattan kötülükten sakındırdığını belirtiyor. Kurtuluşun yolu namazdan geçtiği, camiden geçtiği aşikârdır. İstatistiklere bakıldığında suç işleyenlerin yüzde kaçı namaz kılıyor, camiye gidiyor veya oruç tutuyor. Dolayısıyla Kur’an’da da belirtildiği üzere iman edip salih işleyenler yeryüzünün en hayırlılarıdırlar. Tam tersinde de ehli kitaptan Allah’a şirk koşanlar, kâfir olanlar yeryüzünün en şerli olanı olduğunu vurgulamaktadır Kur’an. Şu an bu durumun en açık örneğini Filistin, Gazze ve diğer İslam beldelerinde görmekteyiz. Yeryüzünde en büyük soykırımı vahşeti yapanlar müşrikler, dinsizler, İslam’dan uzak olanlardır.”

“Herkes kendi gücü nispetinde sorumludur”

Toplumun çöküşü veya ihyası noktasında yöneticilerin ve âlimlerin de büyük sorumluluklar içerisinde olduğuna dikkat çeken Er, 'Hadis-i Şerif’te de buyrulduğu gibi, ‘toplumda iki sınıf insan vardır. İyi olduklarında bütün toplum iyi olur, kötü olduklarında bütün toplum kötü olur. Bunlar ulema (âlimler) ve amirlerdir.' Bu konuda her ikisine de büyük görevler düşmektedir. Herkesin gücü neye yetiyorsa malı olan malıyla, kalemi olan kalemiyle, siyaseti olan siyasetiyle, ilmi olan ilmiyle yüce Allah’ın dinine hizmet emesi lazımdır. Herkes kendi gücü nispetinde sorumludur.” ifadelerini aktardı. (İLKHA)

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini artırma kararı

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Diyarbakır’da yıkım sırasında 8 katlı bina çöktü

Hindistan haberleşme uydusunu uzaya fırlattı

Kabine yarın toplanıyor

Kassam, Assaf Hamami dahil 3 işgalci esirin cesedini çıkardı

ABD ve Çin gerilimi azaltma konusunda anlaştı

Ağrı’da üzerine beton parçası düşen işçi hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da otomobil devrildi: 5 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı