BM Güvenlik Konseyi Gazze'ye insani erişimi görüşecek

Tarih: 16.09.2024 12:59 Güncelleme: 16.09.2024 12:59
BM Güvenlik Konseyi Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

BM Güvenlik Konseyi, Filistin konusunda bir oturum düzenleyecek ve bu oturumda üyeler Gazze'deki İnsani İşler ve Yeniden Yapılanma Baş Koordinatörü Sigrid Kaag'ın 2720 sayılı Uluslararası Kararın uygulanmasına ilişkin brifingini dinleyecek.

Geçen Aralık ayında BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'ne insani yardımın ulaştırılmasına derhal izin verilmesi ve ateşkes koşullarının oluşturulması için acil adımların atılması çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi İcra Direktörü Jorge Moreira da Silva'nın da bu konuyla ilgili bir brifing vermesi planlanıyor.

İşgal ordusunun Mayıs ayının başlarından bu yana Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısı, çoğu işgal bombalarından kaçmak için defalarca yerinden olan yaklaşık bir milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı.

İşgal saldırıları nedeniyle çoğu Gazzeli, kendilerini çorak bölgelerde ya da bombalamalarla kısmen yıkılmış, su ve temizlik olanaklarından yoksun binalarda yaşamak zorunda buldu.

Uzun süredir Gazze'de kıtlık uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler, Refah saldırılarının başlamasından bu yana şeriden giren insani yardım miktarının üçte iki oranında azaldığını belirtiyor.

İşgal ordusunun, Refah şehrini işgal etmesinden bu yana Mısır ile Refah kapısı kapatılmış, bu durum uzun kamyon kuyruklarının oluşmasına ve bazı yiyeceklerin güneşin sıcaklığı altında bozulmasına neden olmuştu.

İşgal ordusunun kontrolündeki diğer güney kapısı Kerem Ebu Salem'den ise sadece küçük bir miktar yardım malzemesi girebiliyor.

BM Dünya Gıda Programı, Gazze Şeridi'nde, özellikle de sebze gıda tedarikinin nüfusa yeterli ölçüde ulaşmadığı kuzeyde, açlık oranlarının kötüleştiğini ve bu durumun sebze fiyatlarının rekor ve benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığını vurguluyor.

Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cindy McCain daha önce Gazze'nin kuzeyinin "büyük bir kıtlık"la karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı.

İşgal, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye karşı mutlak Amerikan desteğiyle yürüttüğü imha savaşında, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 136 binden fazla kişiyi şehit etti ve yaraladı. (İLKHA)

İran'dan siyonist işgalcilere yeni füze dalgası

ABD'li albay "israil karşıtı" açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü

Trabzon'da çay yüklü kamyonet devrildi: 9 yaralı

HÜDA PAR: Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalı

Freni patlayan kamyonet araca çarptıktan sonra evin bahçesine girdi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mısır dönüşü konuştu: Kudüs için malımız da kanımız da feda olsun!

Finans ve ekonomide yapay zekâ İstanbul'da tartışıldı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer tesislerin durumu iyi

İşgalciler, Bureyc kampını bombaladı: 10 şehit

Kütahya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı

Benzin ve motorine zam

Aliyev, Türkiye'ye gelecek

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'de dağ keçisi çobanlara eşlik etti

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdik

Adana'da park halindeki 2 araç yandı

Gazze'de işgalin bugünkü saldırılarında 47 kişi şehit oldu

Gaziantep'te av yasağına uymayan bir şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da Barutçu Hanı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Karlıova’da çatı katında yangın paniği

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Guterres, Gazze’de yardım bekleyenlerin katledilmesiyle ilgili soruşturma istedi

Mehdi el-Meşhat: İran kolay hedef değil

Şanlıurfa’da isyanın yaşandığı cezaevi yıkılıyor

Yerinde dönüşüm ve hibe-kredileri için son gün 30 Haziran

Bingöl'de 15.300 kök kenevir ele geçirildi

Son 24 saatte 144 şehit: Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 55 bin 637'yi aştı

Yükleniyor