9679,23%-0,22
38,79% 0,00
43,64% 0,43
4035,94% -0,42
6535,31% 0,00
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'nde her geçen gün derinleşen insani felaketi görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantıya başkanlık eden Yunanistan'ın BM Daimi Temsilcisi Evangelos Sekeris, gündemdeki temel konunun "Gazze'deki insanlık dramı" olduğunu belirtti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, üyelere hitaben yaptığı konuşmada, "Gelecek nesillere, Gazze'de her gün yaşanan bu 21. yüzyıl vahşetini durdurmak için ne yaptığımızı anlatmak zorunda kalacağız," diyerek uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
"israil yardımları engelliyor, sivilleri aç bırakıyor"
Fletcher, siyonist rejimin Gazze'de kasıtlı olarak insanlık dışı koşullar yarattığını ifade ederek, "2,1 milyon Filistinlinin tamamı açlık tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. BM ve ortak kuruluşların yardım ulaştırmaya çalıştığını ancak işgalcilerin bu yardımları engellediğini belirtti.
Siyonist rejimin önerdiği yardım dağıtım mekanizmasını "politik hedeflere hizmet eden bir aldatmaca" olarak niteleyen Fletcher, "Bu mekanizma, yardımı açlık üzerinden bir pazarlık malzemesine dönüştürüyor. İnsanları aç bırakıp buna kılıf arıyorlar," ifadelerini kullandı.
"Gazze'de ölümün sesi ve kokusu var"
Fletcher, Avrupa Hastanesi'nin yeniden bombalandığını, yardım ekiplerinin hedef alındığını belirterek, "Gazze'de ölüm bu kadar büyükse, sesi ve kokusu da olur; insanın peşini bırakmaz" dedi.
Batı Şeria'daki duruma da değinen Fletcher, orada da siyonist rejimin ağır silahlar, zorla tahliyeler, yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve sivil katliamlarıyla bölgeyi yangın yerine çevirdiğini söyledi. "Mülteci kampları boşaltılıyor, çocuklar ağaçlara bağlanarak kaçırılıyor," diye ekledi.
FAO: Gazze'de açlık artık "an meselesi"
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilcisi Angelica Jacome da Gazze'de tarımın ve hayvancılığın çöktüğünü belirterek, "Yüzde 75'i tahrip olan tarım arazileri ve ölen hayvanlarla birlikte, artık gıda üretimi neredeyse durdu. Un fiyatı sadece şubattan bu yana yüzde 3 bin arttı," dedi.
Jacome, "Gıda kıtlığı değil, sistematik bir aç bırakma var. İnsanlar göz göre göre ölüme terk ediliyor," ifadelerini kullandı.
Konsey üyelerinden sert tepkiler
Birleşik Krallık'ın BM temsilcisi, "İnsani yardımı politik hedeflere bağlayan hiçbir mekanizmayı desteklemeyeceğiz" diyerek işgalcilere yardımları engellemekten vazgeçme çağrısı yaptı.
Fransa, Siyonist rejimin yardım planını reddettiğini ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. "Bu engeller hem bölgeyi istikrarsızlaştırıyor hem de israilin kendi güvenliğine katkı sağlamıyor," dedi.
Cezayir Temsilcisi Tewfik Goudjili ise toplantının en çarpıcı sözlerinden birini dile getirdi:
"Gazze'ye sadece ölüm giriyor; süt yasak, ilaç yasak ama bombalar serbest. Bu, canlı yayında işlenen bir aç bırakma suçu."
Goudjili, işgalcilerin yardım planının insanlık dışı olduğunu ve dünyanın bir halkın sessizce yok edilmesine daha fazla seyirci kalamayacağını söyledi.
Sonuç: Konseyde öfke var ama adım yok
BM Güvenlik Konseyi toplantısı, siyonist rejimin Gazze'deki soykırım niteliğindeki uygulamalarına dair sert eleştirilerle geçse de herhangi bir somut karar alınmadı. Uluslararası toplumun artık sözden öteye geçmesi gerektiği çağrısı salonda yankılanan en güçlü mesaj oldu. (İLKHA)