DÜNYA 24.05.2025 12:21:34 0

BM: İki devletli çözüm için haziran konferansı tarihi bir fırsat

BM: İki devletli çözüm için haziran konferansı tarihi bir fırsat
Haberi Sesli Oku

Suudi Arabistan ve Fransa'nın eş başkanlığında, New York'ta gerçekleştirilecek konferansın işgalin son bulması için "geri dönüşü olmayan bir yol" açması hedefleniyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün gece New York'taki merkezinde, 17-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan uluslararası Filistin barış konferansı için ilk hazırlık toplantısını gerçekleştirdi. Suudi Arabistan ve Fransa'nın eş başkanlığında yapılan toplantıda, uzun yıllardır rafa kaldırılan iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için "kararlı ve geri dönülmez bir sürecin" başlatılması gerektiği vurgulandı.

"israilin sonsuz işgaliyle bu kriz çözülmez"

BM Genel Kurulu Başkanı Filmon Yang, toplantıda yaptığı konuşmada, konferansın başarısının bölge barışı için kritik olduğuna işaret ederek, "Bu süreç, artık geri dönülmez bir barış yolunun başlangıcı olmalıdır," dedi. Yang, işgalin sona erdirilmesi ve Filistinlilerin devlet sahibi olarak onurlu bir şekilde yaşamalarının küresel bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Yang şöyle konuştu:

"Sürekli savaş, işgal ya da ilhak bu çatışmayı sona erdiremez. Gerçek çözüm, israilliler ve Filistinlilerin yan yana, bağımsız ve egemen devletlerde, güvenlik içinde yaşamasıdır."

Suudi Arabistan: Filistin devleti artık sembolik bir konu değil

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Başmüzakerecisi Manal bint Hasan Rıdvan, konferansa ilişkin konuşmasında şunları kaydetti:

"Barış, Filistin devletinin tanınmasıyla başlar ama bu tanıma artık sembolik bir jest değil, stratejik bir zorunluluktur. Söz değil, icraat zamanı. Bu konferans, çatışmanın sonunun başlangıcı olmalıdır."

Rıdvan, Arap Barış Girişimi'nden bu yana Riyad yönetiminin barışı sağlama yönündeki istikrarlı rolüne dikkat çekerek, yaklaşan konferansta ölçülebilir, zamanlı ve uygulanabilir adımlar çağrısında bulundu.

Fransa: Konferans bir dönüm noktası olabilir

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Orta Doğu danışmanı Anne-Claire Legendre ise toplantıda yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşın derhal sona ermesi ve insani yardımın engelsiz ulaşması gerektiğini vurguladı. Legendre, yerleşimci şiddeti ve işgal altındaki topraklarda devam eden genişlemenin çift devletli çözümü ciddi şekilde baltaladığını söyledi.

"Haziran konferansı sadece bir toplantı değil, gerçek bir dönüm noktası olmalıdır," diyen Legendre, uluslararası toplumun artık sözlerini fiili adımlara dönüştürmesi gerektiğini belirtti.

Filistin: Açlık, tehcir ve soykırımın gölgesinde bir umut

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ömer Avvadallah, konferansın, siyonist işgalin ve Gazze'deki soykırımın gölgesinde yapıldığını belirterek, dünyanın sessizliğiyle birlikte işlenen suçların durdurulması için somut adımların atılmasını talep etti.

Avvadallah "Bu konferans, sadece siyasi bir çözüm değil, aynı zamanda Filistin halkının varlığını, toprağını ve geleceğini savunacak tarihî bir dönüm noktası olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Çölde mahsur kalan yedi göçmen ölü bulundu

Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye açıklaması

Altın madeninde mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor

Almanya’da tren istasyonunda bıçaklı saldırı: 12 yaralı

AB ile ABD arasında tarife gerginliğ

İngiltere'de evde çıkan yangında 4 kişi öldü

Çanakkale'de orman yangını

İstanbul'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

Rus ordusu 3 yerleşimin kontrolünü daha ele geçirdi

Kudüs hassasiyeti Cizre İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sergisine yansıdı

Siirt Belediyesi filosuna 14 yeni otobüs ve 1 tıbbi atık aracı katıldı

Ankara’da siyonist elçilik önünde protesto yapan kadınlara polisten sert müdahale

Manisa'da trafik kazası: 5 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan Rusya'ya gidiyor

Malatya'da "Gazze'ye Umut Ol" kermesi düzenlendi

Ankara'daki barışçıl Filistin eylemine müdahaleye HÜDA PAR'dan tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

Haiti'de silahlı saldırı: 50 kişi hayatını kaybetti

Sahte altınla vurgun yaptığı tespit edilen 2 kişi yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı Bursa'da esnafı dinledi, vatandaşla buluştu

Rusya ve Ukrayna arasında karşılıklı esir takası

Minik yürekler Gazze için meydanlara indi: Gazze’deki kardeşlerimizi unutmadık

HÜDA PAR'dan Filistinli esirlerle ilgili açıklama: Zulme karşı acilen harekete geçilmeli

Öğretmenlerden "Renklerin Ardında Gazze" atölyesi

Gazeteci-Yazar Tercan: Gazze sadece direnmiyor, insanlığa rehberlik ediyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan Bursa basınına ziyaret

50 yılı aşkın tekerlekli sandalyeye mahkûm Ata Elkatmış: Hayatta kalmanın en iyi yolu Allah’a şükretmektir

HÜDA PAR Kayapınar İlçe Teşkilatı'ndan İLKHA'ya ziyaret

İnternet altyapısındaki ihmallerden Genç ilçe halkı mağdur

Gazze'de şehit sayısı 54 bine yaklaştı

Yükleniyor