DÜNYA 9.05.2025 15:19:45 0

BM'den Güney Sudan'a çağrı: Çatışmaları durdurun, siyasi diyaloğa dönün

BM
Haberi Sesli Oku

BM Güvenlik Konseyi, çatışmaların yeniden tırmandığı Güney Sudan'da tüm taraflara derhal silahları bırakma ve siyasi sürece dönme çağrısı yaptı. Barış Gücü Misyonu'nun görev süresi ise bir yıl daha uzatıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son haftalarda yeniden şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Güney Sudan'daki tüm taraflara derhal çatışmaları durdurma ve siyasi diyaloğa geri dönme çağrısında bulundu.

Perşembe günü yapılan oylamada kabul edilen kararla, Güney Sudan'daki BM Barış Gücü Misyonu'nun (UNMISS) görev süresi 30 Nisan 2026'ya kadar uzatıldı. Karar, 12 üyenin lehte oyuyla kabul edilirken, Rusya, Çin ve Pakistan oylamada çekimser kaldı.

Kararda, ülke genelindeki tüm silahlı grupların ve tarafların derhal şiddeti sona erdirmesi, sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve kapsamlı bir siyasi sürece katılım sağlanması gerektiği vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi, özellikle sivillere karşı "varil bombalarının rastgele kullanıldığına" ilişkin raporlar nedeniyle derin endişe duyduğunu ifade etti. Konsey, sahadaki güvenlik koşullarına göre UNMISS'in yetki ve personel sayısında değişikliğe gidilebileceğini de belirtti.

Kararda ayrıca, 2018 yılında imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasındaki ciddi gecikmeler ve seçimlerin iki yıl ertelenerek 2026'ya ötelenmesi de "kaygı verici" olarak değerlendirildi. Güvenlik Konseyi, seçimlerin yapılabilmesi için güvenli ve istikrarlı bir ortamın oluşturulmasının öncelikli hedef olması gerektiğini vurguladı.

Bu seçimlerin, Güney Sudan'daki geçiş sürecini tamamlayacak ve kalıcı barışa zemin hazırlayacak kritik bir dönüm noktası olduğu kaydedildi. (İLKHA)

Kırıkkale'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Zelenskiy: Putin ile perşembe günü Türkiye'de görüşeceğim

İran'dan nükleer program açıklaması

Trump'tan Ukrayna'ya: Putin'in İstanbul'da müzakere teklifini derhal kabul etmeliler

Sakarya'da Filistin'e destek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

HAMAS: israil'in açlık politikasıyla sivilleri hedef alması çifte savaş suçudur

Bangladeş, devrik başbakan Hasina’nın partisinin faaliyetlerini yasakladı

Port Sudan'da yangınlar söndürüldü, elektrik hizmeti normale döndü

Minibüs yayaların arasına daldı: 1 ölü, 5 yaralı

Kuzey Lübnan'da belediye ve yerel seçimlerin 2. turu yapıldı

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü

UNRWA, ablukanın uzamasıyla Gazze’de telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda uyardı

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ikinci gün

Suriye’nin kıyı kesimlerinde orman yangını: 30 hektardan fazla alan yandı

HAKSİAD'dan İnşaat Sektörü Buluşması: İnşaatla değil, irade ile kalkınırız

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Edirne'de trafik kazası: 5 yaralı

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur görüşmeler sona erdi

Sanatçılardan Gazze vurgusu: Bu coşku Gazze’ye kadar ulaşsın istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Rubıo Türkiye'ye geliyor

Gülsever: Çüngüş'ün baraj, içme suyu, yol ve elektrik sorunu çözülmeli

Adanalılardan Gazze'ye destek için birlik çağrısı: Bir olmazsak, bir bir gideriz

İlahiyatçı Göktaş: Siyonizmi yüzlerine tüküre tüküre çökerteceğiz

Pakistan hava sahası uçuşlara yeniden açıldı

Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen yakalandı

HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç: Sapkın zihniyetle mücadele ederek neslimizi korumalıyız!

HÜDA PAR'ın arabuluculuğuyla Silvan'da bir husumet daha son buldu

Yükleniyor