• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Borç talebiyle korku ve panik yaratan dolandırıcılara dikkat!

GÜNDEM 19.03.2025 16:19:37 0
Borç talebiyle korku ve panik yaratan dolandırıcılara dikkat!

Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten uzmanlar, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini anlattı.

Son dönemde bilinmeyen numaralardan gelen aramalar, mesajlar ya da e-postalar birçok kişiyi rahatsız ediyor. Bu iletişim kurma çabasının temelinde yer alan borç tahsilatı dolandırıcılığı, ısrarcı ve endişe uyandırıcı yönüyle dikkat çekiyor.

Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıraladı.

Günümüzde finansal dolandırıcılık yöntemlerinin giderek daha karmaşık bir hale gelirken, borç tahsilatı dolandırıcılığının da ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıktığını belirten Akkoyunlu, "Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıklar, mağdurların mevcut finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullanıyor ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalışıyor. Bir devlet kurumu ya da kurumsal bir şirket adına aradığını belirten dolandırıcılar, 'Hakkınızda yasal işlem başlatıldı', 'Ödemenizi bugün yapmazsanız icra işlemi başlayacak' gibi tehditkar mesajlar veya aramalar gerçekleştiriyor. İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmenin en önemli korunma yöntemi olduğu ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor." diye konuştu.

Borç tahsilatı dolandırıcılığı nasıl anlaşılır?

Akkoyunlu, şu maddeleri sıraladı:

"1. Yazılı bildirim talep edin. Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalıdır. Eğer bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, bunun bir dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir.

2. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Eğer talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi bunu yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Genellikle bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir.

3. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek bir tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı bir ifade kullanmak zorundadır. Taciz, tehdit veya makul olmayan saatlerde (örneğin sabah 8'den önce veya akşam 9'dan sonra) aramalar yapamaz. Bu tür davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biridir ve bu durumda derhal durumu bildirmek gerekir."

Borç tahsilatı dolandırıcılığına karşı 4 korunma yöntemi

1. Hiçbir borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş bir kredi veya vadesi geçmiş bir fatura bulunmuyorsa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu tür durumlarda, dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak ve tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol olarak öne çıkıyor.

2. Borç durumu doğrudan finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli bir borç tahsilat talebiyle karşılaşıldığında, iddianın doğruluğunu teyit etmek için blar veya kredi kartı şirketleriyle doğrudan iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlıyor.

3. Kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış bir borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda ilgili borç görünmüyorsa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge olarak yer alıyor.

4. Yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, bu tür dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor. Ayrıca, Bcılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Blar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor." (İLKHA)

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ