• BIST 100

    9271,41%-0,73
  • DOLAR

    39,54% 0,16
  • EURO

    45,52% 0,21
  • GRAM ALTIN

    4301,48% 0,02
  • Ç. ALTIN

    6927,68% 0,00
SAĞLIK
09 Eylül 2024 Pazartesi 06:54
Son Güncelleme: 09 Eylül 2024 Pazartesi 06:54

Boyundaki sinsi tehdit şah damarı tıkanıklığı!

Boyundaki sinsi tehdit şah damarı tıkanıklığı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlara göre genellikle 40 yaş üstündeki kişilerde görülen şah damarı tıkanıklığı, tedavisinde geç kalındığında geçici veya kalıcı felce, hatta ölüme bile neden olabiliyor.

Toplum tarafından şah damarı olarak bilinen karotis, beyni besleyen ve boynun sağ ile sol tarafında yer alan ana damarları oluşturuyor.

Bu damarların tıkanması "şah damarı tıkanıklığı" olarak adlandırılıyor. Genellikle 40 yaş üstündeki kişilerde görülen şah damarı tıkanıklığı, tedavisinde geç kalındığında geçici veya kalıcı felce, hatta ölüme bile neden olabiliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özkan, konu hakkında yaptığı açıklamada,aslında zamanında tedavi edildiğinde bu hastalığın ilerlemesinin önlenebildiğine dikkat çekti.

Özkan, "Şah damarı tıkanıklığında gecikmemek için özellikle 40 yaş üstünde olan ve diyabet, hipertansiyon ile kolesterol yüksekliği gibi klasik risk faktörlerine sahip kişiler göz kararması, baş dönmesi, el ile kol uyuşması, yürüme bozukluğu, denge kaybı ve konuşma bozukluğu gibi sorunlar  olduğunda zaman kaybetmeden hekime başvurmaları çok önemli. Ayrıca çoğunlukla belirgin semptomlar göstermeyen şah damarı tıkanıklığının erken teşhisi için kadın veya erkek fark etmeksizin 40 yaş üzerindeki kişilerin tıkanıklık olup olmadığını öğrenmek amacıyla belirli aralıklarla ultrason taraması yaptırmaları tavsiye ediliyor." dedi.

Yavaş ve sinsi ilerleyen tehlike!

Şah damarı tıkanıklığının özellikle 40 yaş üstü ve klasik risk faktörlerine sahip (yaş, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar) kişilerde görüldüğünü belirten Özkan, "Damar sertliği (ateroskleroz) ile seyreden şah damarı darlıklarına koroner arter darlığı ve bacak damar darlığı da eşlik edebiliyor. Şah damarı tıkanıklığı genellikle felç tablosu oluşturuncaya dek belirti vermeden yavaş ve sinsi şekilde ilerliyor. Öyle ki beyin damarının biri tümüyle tıkalı olduğu halde hiçbir şikayete neden olmayabiliyor. Dolayısıyla hasta herhangi bir yakınması olmasa da aniden ağır bir felç geçirebiliyor. Şah damarı belirti verdiğinde ise genellikle göz kararması, baş dönmesi, el kol uyuşması, yürüme bozukluğu, denge kaybı ve konuşma bozukluğu gibi sorunlar ile kendini belli ediyor." ifadelerini kullandı.

Her daralma ameliyat gerektirmiyor, ancak…

Özkan, "Şah damarındaki tıkanıklık yüzde 50'nin altındaysa hastanın risk faktörlerine yönelik önlemler alması ve kan sulandırıcı ilaç kullanması genellikle yeterli oluyor. Ancak şah damarındaki darlık ciddi boyutlardaysa ameliyat tedavisi gündeme geliyor. Hastanın son 6 ayda  hafif derecede geçici felç olması ve şah damarlarında yüzde 50 oranından fazla darlık olması halinde ameliyata başvuruluyor. Ayrıca ultrasonografide şah damarda yüzde 70'in üzerinde darlık tespit edilmesi durumunda, hastada hiçbir yakınma olmasa dahi felç riskinin artması nedeniyle ameliyatın mutlaka yapılması gerekiyor."

Ameliyat "hastayla konuşa konuşa" yapılıyor!

Şah damarı tıkanıklığının tedavisinde "cerrahi yöntem" altın standart olarak kabul edildiğini belirten Özkan, bunun nedeninin ise "mevcut plağın tamamen çıkarılması, diğer bir deyişle damarın orijinal haline getirilmesi ve ameliyatın ardından hastanın da gerekli ilaç tedavisiyle önlemlerini aldıktan sonra hastalığın tekrarlanmasının çok düşük ihtimal olması" şeklinde sıraladı.

"Endarterektomi" adı verilen ve boyuna 2-3 santimlik kesi yapılarak gerçekleştirilen yöntemde damar içindeki plak, yani kolesterol içerikli pürüzlenmenin tamamen çıkarıldığını belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özkan, ameliyatın lokal anestezi altında ve hastayla konuşa konuşa gerçekleştirildiğini belirterek "Hastanın en iyi nörolojik durumunun takibi ‘uyanık olma hali’ ile sağlanır. Dolayısıyla ameliyat da hasta uyanıkken yapılıyor. Plağın tamamen çıkarıldığı ameliyat yaklaşık bir saat gibi kısa bir zamanda tamamlanıyor. Hasta 1-2 gün içinde hastaneden taburcu oluyor." dedi.

Ameliyat sonrasında bu kurallar çok önemli!

Özkan, "Ameliyat sonrasında hastalar günlük yaşamlarına hemen dönebiliyorlar. Ancak taburcu olduktan sonra 1-2 hafta ağır işlerden uzak durmaya ve araç kullanmamaya özen gösterilmesi gerekiyor. Nadir rastlansa da ağrı ve beyin fonksiyonlarında farklılık gibi sorunlar geliştiği takdirde hemen doktora bilgi verilmelidir. Bunların yanı sıra şah damarının yeniden daralmaması  için hastaların kolesterol seviyesi ile kilo kontrolüne önem vermeleri ve buna uygun bir beslenme programı  oluşturmaları, damar sertliğiyle ilgili risk faktörlerini azaltmaları, hipertansiyonla mücadele etmeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve bol su tüketmeleri büyük önem taşıyor." diye konuştu. (İLKHA)

İran'da siyonizm yanlısı içerikler paylaşan bir kişi yakalandı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 10 kilo skunk ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırılar konusunda teyakküz halindeyiz, her türlü senaryoya hazırız

Faiz kararı yarın açıklanacak: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Adana'da park halindeki minibüs yandı

Guterres: Açlık içindeki Filistinlilerin öldürülmesi kabul edilemez

İran füzeleri, hahamların hurafelerini alay konusu yaptı!

İran'dan siyonist rejime 400 balistik füze: En az 24 ölü, 840 yaralı

Siyonist rejim Batı Şeria'da 60 Filistinliyi esir aldı

Gaziantep'te yağma suçundan aranan 2 kişi yakalandı

Vali Şıldak: Uyuşturucu ile mücadelede din adamlarına büyük görevler düşüyor

Gökhan: İslami düğünler kadın ve erkeğin mahremiyetini koruyor

Sanayi sitesindeki iş yerinde patlama: 3 işçi yaralandı

Adana'da zincirleme trafik kazası

Endonezya'da yanardağ patladı

Gaziantep'te 22 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

İran'dan nükleer tesislerin durumuna ilişkin açıklama

Yarım asırdan fazladır marangozluk mesleğini devam ettiriyor

Rusya'dan Kiev'e saldırı: 24 ölü

İçme suyu sıkıntısı yaşayan mahallenin sorunu çözüldü

Almanya'da 2024'te 3 binden fazla İslam düşmanlığı vakası yaşandı

İTTİHADUL ULEMA Başkan Yardımcısı Yalçın: Bu direniş burada durmayacak

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 9 gözaltı

Mısır Dışişleri Bakanı İranlı Mevkidaşı ve ABD temsilcisi ile görüştü

Adana’da sokak kavgası kanlı bitti: 1 ölü

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Siyonist rejim Batı Şeria'yı 6. günde de ablukada tuttu: 40 Filistinli esir alındı

Hanzala hacker grubundan siyonist rejime uyarı: Bu bir tehdit değil, bu bir vaat

Trump yönetimi "TikTok" için üçüncü kez uzatma kararı aldı

HAMAS: İran'a askerî müdahale bölgeyi patlama noktasına sürükler

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran'da siyonizm yanlısı içerikler paylaşan bir kişi yakalandı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 10 kilo skunk ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırılar konusunda teyakküz halindeyiz, her türlü senaryoya hazırız

Faiz kararı yarın açıklanacak: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Adana'da park halindeki minibüs yandı

Guterres: Açlık içindeki Filistinlilerin öldürülmesi kabul edilemez

İran füzeleri, hahamların hurafelerini alay konusu yaptı!