GÜNDEM 20.03.2023 16:20:02 0

Boyundaki şişlikler kanser belirtisi olabilir

Boyundaki şişlikler kanser belirtisi olabilir
Haberi Sesli Oku

Boyundaki şişlikler kanser belirtisi olabilir

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül, boyun bölgesinde oluşan şişliklerin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebildiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Aylin Gül, bu şişliklerin basit bir enfeksiyon sonucunda olabileceği gibi bazen de ciddi hastalıkların bulgusu olabileceğini belirtti.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül, boyun bölgesinde oluşan şişliklerin basit bir enfeksiyon sonucunda olabileceği gibi bazen de ciddi hastalık bulgusu olabileceğini belirtti.

Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül yaptığı açıklamada, “Boyunda oluşan şişliklerin en yaygın sebebi lenf bezlerinin büyümesidir. Normalde boynumuzda lenf bezleri vardır. Ancak bu lenf bezleri ele gelmez ve dışarıdan belli olmazlar. Lenf bezlerinde büyümenin nedeni sıklıkla enfeksiyonlardır. Enfeksiyon boyun bölgesine direkt yerleşerek şişlik ortaya çıkarabileceği gibi diş, ağız veya bademcik gibi baş ve boğaz bölgesinde yerleşip hastalık yaptıktan sonra boyun lenf bezlerine yayılarak dolaylı olarak da boyun şişliği oluşturabilirler. Bunlar genelde ağrılı olup, hızlı büyüme göstermiş ve sayıca birden fazla olabilirler. Tükürük bezleri, tiroid bezi, gırtlak, boyundaki kas dokusu ve diğer dokulara ait kistler, iyi huylu tümörler ile bazı doğuştan gelen problemlerin sonradan ortaya çıkmasına bağlı hastalıklar da boyunda şişlik yapabilir. Doğumsal kaynaklı kistlerde boyundaki şişliklerin bir diğer nedenidir. Bu kistler sıklıkla ağrısız, üzerinde ısı artışı ve renk değişikliği olmayan, uzun süre boyutunda değişiklik olmayan şişlikler şeklinde karşımıza çıkar. Baş boyun bölgesinde ki lenf bezleri eğer kötü huylu bir tümörün bu bölgeye yayılmasına bağlı olarak büyümüşse ya da kitlenin kendisi bu bölgedeki dokuların kötü huylu hastalıklarına bağlı ise şişlik sıklıkla sert, yapışık tarzda olabilir” dedi.

Doç. Dr. Aylin Gül, boyundaki şişlikler fark edildiğinde mutlaka uzman bir hekime gidilmesi gerektiğini kaydetti. Çocukların boynundaki şişliklerin ön planda enfeksiyona bağlı lenf bezi büyümeleri olduğunu sözlerine ekledi. İleri yaşta görülen ve hızlı büyüme gösteren boyun şişliklerinde ise mutlaka kötü huylu tümörler akılda tutulması gerektiğine değindi.

Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aylin Gül, “Şişliğin her zaman nedeni ilk muayenede tespit edilmeyebilir. Bu durumda şişliğin ne zamandır olduğu, eşlik eden başka belirtilerin olup olmadığı, hastanın yaşı, vücudun başka bölgelerinde de benzer şişliklerin olup olmaması tanıda oldukça yardımcıdır. Kulak Burun Boğaz hekimince detaylı bir muayene ve endoskopik muayenelerin ardından tanıda yardımcı olması amacıyla kan tetkiklerinin yanı sıra ultrasonografik incelemeler, bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans inceleme gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bazen bu tetkikler neticesinde tanıya ulaşılamaz ve boyundaki şişlikten ince bir iğne ile sıvı alınıp bu sıvının patolojiye gönderilmesi gerekebilir” diye konuştu.

Tedavi nasıl planlanmaktadır
Doç. Dr. Gül, “Tedavi sıklıkla şişliğin neden kaynaklandığına göre belirlenir. Bölgedeki iltihaplara bağlı lenf bezi büyümelerinde sıklıkla ilaç tedavileri, antibiyotikler yeterlidir. 10-14 günlük antibiyotik kullanımı yeterli olmakla beraber lenf bezinin tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. İlaçlarla düzelmeyen boyundaki şişlik, kitle ve iyi huylu tümörler ameliyatla çıkarılarak tedavi edilir. Eğer bu şişlik doğumsal kistik bir kitle ise tedavisi sıklıkla cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Yapılan incelemeler neticesinde lenf bezi büyümesinin baş boyun bölgesi yerleşimli kötü huylu bir tümör kaynaklı olduğu tespit edilmiş ise bu bölgeyi ve boyundaki diğer lenf bezlerinin de çıkarılmasını içerecek cerrahi bir tedavi gerekebilir. Ek olarak hastanın sonrasında radyoterapi-kemoterapi alması gerekebilir” dedi.

Trump, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Suudi'de görüşebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müttefiklerimizden terörizmle mücadelede iş birliği bekliyoruz

BOTAŞ envanterindeki gemi ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacak

Mardin-Şırnak Eczacı Odası: İlaç tedarik sıkıntısı hem halk sağlığını hem de mesleğimizi olumsuz etkiliyor

Adıyaman'da araması bulunan onlarca kişi yakalandı

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Batman’a Ulaştırma atağı

Bakan Kurum'dan belediyelere müsilaj uyarısı

Mısır ve Türkiye, Gazze'de ateşkes çabalarını ve yeniden imar planlarını görüştü

Diyarbakır'da kamyonet, belediye otobüsüne arkadan çarptı

Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı

Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 115 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 tutuklama

Rekabet Kurumu, Apple ve 9 şirket hakkında soruşturma başlattı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan cari açık değerlendirmesi

Hırsızlık suçundan aranma kaydı bulunan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

NATO Genel Sekreteri Rutte, Beştepe'de

Vali Yavuz: "Tarımın gücü, Türkiye’nin gücüdür"

Yaş çay bedeli belli oldu

Pütürge'de 32 yıllık sulama sorunu çözülüyor

Mardin’de öğretmeni öldüren zanlı tutuklandı

Cizre’de engelli anneler için etkinlik düzenlendi

Bingöl'de oto hırsızlığından 6 şüpheli yakalandı

HAMAS: Abbas güçlerinin katliamları halkımıza ihanettir

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 2 kilo 500 gram skunk ele geçirildi

Bingöl Üniversitesi’nde "Gazze" temalı konferans düzenlendi

Şehit Sacit Pişgin’in katiline müebbet hapis cezası

SGK Haftasında Mali Müşavirler Odası’na Ziyaret

İslami Cihad: Gazeteci Hasan Aslih suikastı insanlığa karşı işlenmiş savaş suçudur

Hukukçu Güneş: İşgalciler, terör örgütü gibi hareket ediyor ve insanlığa karşı suç işliyor

Mahmud Abbas güçleri, soykırımın başlangıcından bu yana 21 Filistinliyi şehit etti

Yükleniyor