• BIST 100

    10888,02%-0,32
  • DOLAR

    42,45% 0,08
  • EURO

    48,99% 0,17
  • GRAM ALTIN

    5652,40% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9195,44% 0,00

Bu etkenler migreni tetikliyor!

08 Kasım 2024, Cuma 16:17
08 Kasım 2024, Cuma 16:17
Bu etkenler migreni tetikliyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Baş ağrıları toplumumuzda %90 kişide görülen bir sorundur. Baş ağrısına yol açan bazı nedenler şunlardır; Kimyasal düzensizlikler, sinirlerde ve beyin içi ve çevresindeki damarlardaki hastalıklar ve genetik faktörler (Mesela migren ağrılarında ailesel geçiş iyi bilinmektedir.)

Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişiler dışarıyla temastan uzak durmalı.

Tipik migren baş ağrısı özellikleri şunlardır;

Ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve bazen kusma, ışık ses ve kokulara hassasiyet.

Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısı erişkinlerde tipik olarak 4-72 saat sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir. Fiziksel aktivite, yürüme ve eğilme v.b. ağrıyı kötüleştirebilir.

Migren baş ağrısı sıklığı kişisel değişkenlik gösterir, bazen bir ayda defalarca veya yılda 1-2 kez veya daha nadir olabilir.

En çok 20-50 yaşları arasında görülen hastalık yüzde 75 oranında da genetiktir. Kadınlarda daha sık görülen migren 50 yaşından sonra azalabilir, hatta menopozla tamamen yok olabilir.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Migren hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.Beyinde seratonin ve endorfin düzeylerinde değişikliğin rolü olabildiğine inanıyoruz. Seratonin, yüz ve kafatası duyusunu sağlayan trigeminal sinir yollarıyla iletilen ağrıyı düzenleyen bir beyin kimyasalı. Trigeminal sinirler ise yüz, göz, burun, sinüsler kan damarları ve beyin kılıflarından kaynaklanan ağrılar için temel yollardır. Endorfini de beyin ve omurilik tarafından üretilen doğal ağrı giderici kimyasallar olarak özetleyebiliriz” diye belirtti.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tespit ederek hayatlarını kolaylaştırabilirler, bu etkenlerin birkaçı ise şunlardır: Sağlıksız ve dengesiz beslenme, iklim değişikliği, parlak ışık, kötü kokular gibi çevresel faktörler, özellikle kadınlarda östrojen ve progesterone düzeylerindeki değişiklikler, hormonal dengesizlikler, kalp, damar ilaçları, uykusuzluk, stres... Migreni tetikleyen etkenlerden kaçınarak, baş ağrısı olduğunda akut tedavi yöntemlerinden faydalanarak ve yaşam tarzında değişikliklerle migren atak sayı ve şiddetini azaltılabilir.Ayrıca günlük rutinlerin belirlenmesi, düzenli egzersiz, östrojenin etkili tüketim maddelerinden uzak durulması gerekiyor.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz sözlerine son olarak şunları ekledi; '' Şiddetli ve sık migren atakları olan kişiler için koruyucu birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunlar arasında alın ve kafatası kaslarına botulinum toksin infeksiyonları ile migren baş ağrılarını sıklığı, şiddeti ve süresi azaltan botox infeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve riboflavin (B2 vitamini), baş ağrısına eşlik eden kas gerginliğini azaltma metotlarını uygulamak için biyofeedback terapileri, tipik baş ağrısı tetikleyicilerinden haberdar olmayı, kaygı ve strese karşı tepkilerin azalmasını sağlayan kognitif davranış tedavisi ve gevşeme eğitimi gösterilebilir.'' dedi. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bu etkenler migreni tetikliyor!

Bursa’da yolcunun kalp krizi geçirme anı saniye saniye kameraya yansıdı

BAE istihbaratına casusluk yapan 3 şüpheli İstanbul'da yakalandı

HÜDA PAR Aile Başkanlığından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" mesajı

İmamoğlu'na yönelik "çıkar amaçlı suç örgütü" iddianamesi kabul edildi

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

Adana’da firari hükümlülere operasyon: 39 kişi yakalandı

HÜDA PAR Çüngüş İlçe Başkanı Güldoğdu: Atalar Mahallesi üç temel sorunla mücadele ediyor

Doğal deri ile suni maddeler arasında sağlık savaşı: Ustalardan kritik uyarı

Mardin’de bir aile başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Bursa'da 27 düzensiz göçmen yakalandı

Siber suç operasyonlarında 429 şüpheli yakalandı

TOKİ şantiyesinde karbonmonoksit zehirlenmesi: 4 işçiden 1'i hayatını kaybetti

Malatya'da 3 bant bilardo turnuvası sona erdi

Kasap esnafı: Mazot ve yem fiyatları et fiyatlarına etki ediyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 12 kilo madde ele geçirildi

46 ilde ihracat artışı görüldü

TİGEM, 74 bin tondan fazla süt satışı için ihaleye çıkıyor

Dicle Elektrik’ten Kumçatı Beldesi'ndeki elektrik kesintisine ilişkin açıklama

Bursa’da okulda profiterol tüketen 8 öğrenci hastanelik oldu

Mersin’de rüşvet ve kaçakçılık operasyonu: 10 kişi tutuklandı

Paybull'a bahis gelirlerini aklama sebebiyle el konuldu

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü kapalı alanlarda tütün denetimi gerçekleştirdi

Sahte ev ilanlarıyla vatandaşları dolandıran 6 şahıs tutuklandı

Gaziantep'te sahte tarihi eser satıcılarına operasyon: 2 gözaltı

Hatay’da tırda 16 düzensiz göçmen yakalandı: 2 şüpheli tutuklandı

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan 3 kişi yakalandı

15 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?

Motorine indirim geldi! İşte güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul'da suç örgütüne operasyon: 13 tutuklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’da yolcunun kalp krizi geçirme anı saniye saniye kameraya yansıdı

BAE istihbaratına casusluk yapan 3 şüpheli İstanbul'da yakalandı

HÜDA PAR Aile Başkanlığından "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" mesajı

İmamoğlu'na yönelik "çıkar amaçlı suç örgütü" iddianamesi kabul edildi

Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

Adana’da firari hükümlülere operasyon: 39 kişi yakalandı

HÜDA PAR Çüngüş İlçe Başkanı Güldoğdu: Atalar Mahallesi üç temel sorunla mücadele ediyor