• BIST 100

    16260,10%0,87
  • DOLAR

    44,31% 0,03
  • EURO

    51,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    6307,38% -1,54
  • Ç. ALTIN

    10757,95% -3,57

Bu etkenler migreni tetikliyor!

08 Kasım 2024, Cuma 16:17
08 Kasım 2024, Cuma 16:17
Bu etkenler migreni tetikliyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.

Baş ağrıları toplumumuzda %90 kişide görülen bir sorundur. Baş ağrısına yol açan bazı nedenler şunlardır; Kimyasal düzensizlikler, sinirlerde ve beyin içi ve çevresindeki damarlardaki hastalıklar ve genetik faktörler (Mesela migren ağrılarında ailesel geçiş iyi bilinmektedir.)

Erkeklerden daha çok kadınlarda görülen migren baş ağrısı, hava değişim dönemlerinde (mevsim dönümleri) daha çok tetikleniyor. Migren baş ağrısı daha sık ev hanımlarında ortaya çıkıyor. Özellikle lodoslu havalarda migren sorunu yaşayan kişiler dışarıyla temastan uzak durmalı.

Tipik migren baş ağrısı özellikleri şunlardır;

Ciddi zonklayıcı ağrı, bulantı ve bazen kusma, ışık ses ve kokulara hassasiyet.

Migren ağrısı başın bir yanında veya tüm başı etkileyebilir. Baş ağrısı erişkinlerde tipik olarak 4-72 saat sürerken çocuklarda saatlerce sürebilir. Fiziksel aktivite, yürüme ve eğilme v.b. ağrıyı kötüleştirebilir.

Migren baş ağrısı sıklığı kişisel değişkenlik gösterir, bazen bir ayda defalarca veya yılda 1-2 kez veya daha nadir olabilir.

En çok 20-50 yaşları arasında görülen hastalık yüzde 75 oranında da genetiktir. Kadınlarda daha sık görülen migren 50 yaşından sonra azalabilir, hatta menopozla tamamen yok olabilir.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz, “Migren hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir.Beyinde seratonin ve endorfin düzeylerinde değişikliğin rolü olabildiğine inanıyoruz. Seratonin, yüz ve kafatası duyusunu sağlayan trigeminal sinir yollarıyla iletilen ağrıyı düzenleyen bir beyin kimyasalı. Trigeminal sinirler ise yüz, göz, burun, sinüsler kan damarları ve beyin kılıflarından kaynaklanan ağrılar için temel yollardır. Endorfini de beyin ve omurilik tarafından üretilen doğal ağrı giderici kimyasallar olarak özetleyebiliriz” diye belirtti.

Migren hastaları, ağrıyı tetikleyen faktörleri tespit ederek hayatlarını kolaylaştırabilirler, bu etkenlerin birkaçı ise şunlardır: Sağlıksız ve dengesiz beslenme, iklim değişikliği, parlak ışık, kötü kokular gibi çevresel faktörler, özellikle kadınlarda östrojen ve progesterone düzeylerindeki değişiklikler, hormonal dengesizlikler, kalp, damar ilaçları, uykusuzluk, stres... Migreni tetikleyen etkenlerden kaçınarak, baş ağrısı olduğunda akut tedavi yöntemlerinden faydalanarak ve yaşam tarzında değişikliklerle migren atak sayı ve şiddetini azaltılabilir.Ayrıca günlük rutinlerin belirlenmesi, düzenli egzersiz, östrojenin etkili tüketim maddelerinden uzak durulması gerekiyor.

Op.Dr. Kerem Bıkmaz sözlerine son olarak şunları ekledi; '' Şiddetli ve sık migren atakları olan kişiler için koruyucu birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunlar arasında alın ve kafatası kaslarına botulinum toksin infeksiyonları ile migren baş ağrılarını sıklığı, şiddeti ve süresi azaltan botox infeksiyonları, yüksek doz magnezyum ve riboflavin (B2 vitamini), baş ağrısına eşlik eden kas gerginliğini azaltma metotlarını uygulamak için biyofeedback terapileri, tipik baş ağrısı tetikleyicilerinden haberdar olmayı, kaygı ve strese karşı tepkilerin azalmasını sağlayan kognitif davranış tedavisi ve gevşeme eğitimi gösterilebilir.'' dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: bu etkenler migreni tetikliyor!
Anahtar Kelimeler: bu etkenler migreni tetikliyor!

Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü

Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı

Şırnak'ta jandarmadan asayiş operasyonu: 67 gözaltı

Ağrı Dağı'nda kaybolan kadın dağcı için arama çalışması devam ediyor

Havalimanına iniş yapan uçak itfaiye aracına çarptı

Siirt’te kar ve heyelan nedeniyle yollar kapandı, mahsur kalanlar kurtarıldı

Şanlıurfa’da Bediüzzaman Said Nursi için çağrı: Naaşı eski yerine getirilsin

Prof. Dr. Tarhan: Basit ama anlamlı bir yaşam tarzı sürmek, uzun ömrün sırrıdır

Şanlıurfa’da motosiklet kazası: 16 yaşındaki sürücü ağır yaralandı

Şanlıurfa’da Vali Şıldak Balıklıgöl’de incelemelerde bulundu

Mardin’de 47 çift dualar eşliğinde umreye uğurlandı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 2 yaralı

Şanlıurfa’da trafo patladı: 3 araç küle döndü

DMM'den “araç içinde telefon tutucu ve koku yasaklandı” iddialarına yalanlama

Yeme bozuklukları, içsel denge ve çatışmanın bir yansıması!

Moskova-Tahran hattında yeni görüşme: Nükleer tesislere yönelik saldırılar kabul edilemez

Slovenya'da akaryakıt satışına kısıtlama

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er personelle bayramlaştı

Sudani: Irak olarak, İran ve ABD arasında arabuluculuk yapabiliriz

Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunda sonuçlar netleşti

Borçlandırma işlemleri için son 3 gün uyarısı

Uludağ'da "kar" bilançosu rakamlara yansıdı: 58 yaralı, 83 mahsur

Demir-Çelik ihracatında şubat verileri açıklandı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı

Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti

Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

LGS başvuruları başladı

Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı

Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü