• BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5953,52% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Bu müzede hem kültürel miras korunacak hem de meslek edindirilecek

17 Aralık 2022, Cumartesi 11:50
17 Aralık 2022, Cumartesi 11:50
Bu müzede hem kültürel miras korunacak hem de meslek edindirilecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bu müzede hem kültürel miras korunacak hem de meslek edindirilecek

Gaziantep’te restorasyonu tamamlanan ve 6 ay sonra hizmete girmesi planlanan Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi’nde em kültürel miras korunacak hem de sabun ve pekmez üretiminin aşamaları uygulamalı olarak ziyaretçilere gösterilecek.
Dijital müzecilik teknolojileri kullanılarak sabun ve pekmez yapımının anlatılacağı müzede ziyaretçiler, üretim aşamalarını en ince detaylarına kadar öğrenerek, hanın içerisindeki atölyelerde sabun ve pekmez yapımında aktif rol üstlenip, imal ettiği ürünü satın alabilecek. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel üretim modelini gelecek kuşaklara aktaracak Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi, yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı doldururken zemin katında 8 oda, 3 mağara, 3 açık satış birimi, 1 kapalı oturma salonu ve 1 sergi salonu bulunuyor. GBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’na bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Şube (KUDEB) Müdürü Serdar Murat Gürsel yaptığı açıklamada, hanı orijinal fonksiyonuna uygun şekilde restore ettiklerini belirterek, “Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi adını taşıyan bu mekânda restorasyonlar tamamlandı. Müze projemiz, yaklaşık 2 ay içerisinde bitecek. Hanın içerisindeki bütün birimlerin organizasyonu son bulduğunda yaklaşık 6 ay sonra hanın kapıları ziyaretçilerine açılmış olacak” dedi. Sabun ve Pekmez Hanı’nı diğer hanlardan özelliklerin olduğunu anlatan Gürsel, “Hanlar genel itibariyle İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Ama bu han, mahalle içerisinde bulunuyor ve bir mahallede iki sokağı birbirine bağlayan merdiven detayına sahip” ifadesini kullandı.
Son teknolojiler kullanılacak
Handa dijital müzecilik teknolojilerinin tamamı kullanılarak ziyaretçilere pekmez ve sabun yapımının anlatılacağına dikkati çeken Gürsel, şunları söyledi:
“Hem görsel hem de dijital teknolojilerle üretim safhasının en ince aşamalarına tanıklık edilecek. Ayrıca uygulamanın işleyişini gören vatandaşların da üretimde aktif rol alması için hanın içerisinde bir atölye bulunacak. Ziyaretçiler, atölyede kendi sabununu üretecek. Kendi pekmezini belki kendi şiresini üretecek ve daha sona elde ettiği ürünü satın alabilecek. Handa hediyelik eşya satım birimimiz, atölyemiz ve kafemiz yer alacak. Dinlenmek isteyen ziyaretçiler veya atölyede üretime dahil olan kişiler, hanın bitişiğinde bulunan kafede dinlenebilecek.”
'Restorasyonda asırlar öncesi yapılan fırın ve depolama alanları keşfedildi
Gürsel, han içerisinde yürütülen restorasyonda herkesi şaşırtan detaylara rastladıklarını dile getirerek, “İhtiyaç dışı kalması sonucunda kullanıma kapatılan bu mekanlar, restorasyon sürecinde gün yüzüne çıktı. Bildiğiniz üzere pekmez ve sabun kaynatılarak elde ediliyor. Bu bağlamda hanın alt bölümünde fırınlar bulunuyor. Ürünlerin son halini alması sonrası, küplere konulduğu depolama alanları da yine hanın iç kısmında keşfettiğimiz alanlar arasında yer alıyor” diye konuştu.
Yaklaşık 30 yıl öncesine kadar sabun ve pekmez yapımının mahalle aralarında ve köylerde yapılabildiğini aktaran Gürsel sözlerini şöyle tamamladı:
“Bugün artık, sabun ve pekmez yapımına yönelik çalışmalar pek görülmüyor. Bu üretimlerin nasıl yapıldığını bugünkü nesil bilmiyor, dolayısıyla bu tür çalışmaların geleceğe aktarılması gerekiyor. Tam da bu noktada bu müzenin önemi yüksek. Bu bağlamda sabun ve pekmez yapımının yeniden bir mesleğe dönüşmesi için eğitimler verilecek ve satışı yapılacak.”
[gallery ids=',69911,69912,69913,69914']

Yemek borusu kanserinin 6 belirtisine dikkat

Uzm. Dt. Ünlü: Erken süt dişi kaybı çene bozukluklarına yol açıyor

Yayaya çarpan motosiklet sürücüsü yakalandı

Siirt Üniversitesi’nde 3. Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı düzenlendi

Bingöl’de arıcılıkta verimlilik sorunlarına bilimsel yol haritası

Bingöl’de MEB AKUB akreditasyon sürecinin son eğitimi tamamlandı

Siirt Üniversitesi’nden hayvancılık alanında iki stratejik iş birliği

Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri” sahiplerini kabul etti

Batman Üniversitesi Camii dualarla açıldı

Pakistan'da toplu düğün: 43 çift evlendi

Yeşilyurt'ta öğrencilere uygulamalı deprem eğitimi

Prof. Dr. Atalay: İnternette olan, internette kalmıyor

Batman'da 7 katlı binada yangın

Malatya Hekimhan'a 281,8 milyon TL'lik altyapı yatırımı

Malatya'da trenin çarptığı öğrenci hayatını kaybetti

Aksa Şanlıurfa Doğalgaz’dan İLKHA’ya ziyaret

İngiliz fırıncının Meksika ekmeğine hakareti sosyal medyada ulusal krize yol açtı

Yetimler Vakfı'ndan Kenya'da katarakt ameliyatı çalışması

Asgari ücret açıklanmadan gelen zamlara vatandaşlar tepki gösterdi

Siyonist rejimden yeni gasp: Tubas'ta onlarca dönüm araziye el konuluyor

Batman’da araç hoparlörüne gizlenmiş metamfetamin madde ele geçirildi

20 yaş sonrasında miyopi yönetiminde Ortho-K tedavisi

Brown Üniversitesi saldırısının şüphelisi ölü bulundu

Yapay zekâ yeni bir tehdit çağının fitilini ateşliyor

Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de yayımlandı

1 Ocak’ta toplu ulaşım ücretsiz olacak

Şırnak'ta pizza yedikten sonra ölüm iddiası: İş yerinin gıda maddeleri temiz çıktı

ABD, Green Card programını askıya aldı

Gaziantep’te izinsiz kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı

Siyonist Yahudiler Kudüs'ü adım adım kuşatıyor: 3 bin 380 konutluk yeni yerleşim hamlesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yemek borusu kanserinin 6 belirtisine dikkat

Uzm. Dt. Ünlü: Erken süt dişi kaybı çene bozukluklarına yol açıyor

Yayaya çarpan motosiklet sürücüsü yakalandı

Siirt Üniversitesi’nde 3. Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı düzenlendi

Bingöl’de arıcılıkta verimlilik sorunlarına bilimsel yol haritası

Bingöl’de MEB AKUB akreditasyon sürecinin son eğitimi tamamlandı

Siirt Üniversitesi’nden hayvancılık alanında iki stratejik iş birliği