• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

01 Temmuz 2025, Salı 17:24
01 Temmuz 2025, Salı 17:24
Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Haziran ayı ortalarında başlayan hasat, sulu alanlarda rekolte beklentilerin üzerinde iken susuz alanlarda verim, girdi maliyetlerini karşılamada yetersiz kaldı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaklaşık 3 hafta önce başlayan hasat, beklentilerin üzerindeki verimiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Sulu alanlarda verimin beklentilerin üzerinde olduğunu söyleyen çiftçiler, susuz tarlalarda aynı verimle karşılaşmadıkları gibi artan girdi maliyetleri karşısında geride kaldıklarını ifade etti.

Seyfettin Solmaz

"Hasat geçen seneye nispeten bu yıl daha iyi"

Ekimini gerçekleştirdiği sulu tarlada hasattan memnun kaldığını ifade eden Seyfettin Solmaz, "Hasat durumumuz iyi, hepsi sulu arazidir. Bayağı bakım da yaptık, emek verdik; gübre, su, ilacını eksik etmedik. Yaklaşık bin dönüm buğday ektik, verim de çok iyi. Dönümünde 500-600 kilogram bekliyorduk, beklentilerimizin üzerinde çıktı. Hasat geçen seneye nispeten bu yıl daha iyi. Geçen senenin elektrik borcu bizleri zorluyor ama buğday verimi iyi olduğunda kurtarıyor. Bu yıl yağış yoktu, yağış geldiğinde de kuruyan kurumuştu. Yağış fazla olsaydı daha iyi olurdu." dedi.

Girdi maliyetlerine de değinen Solmaz, "Maliyetler yüksek. Gübre başını almış gidiyor, elektrik aynı şekilde, mazot deseniz zaten fiyatlar uçmuş. Bir de verim alamasak tümden zarar ediyoruz. Buğday fiyatı birinci grup 13 bin 750. Fiyat da proteine göre değişiyor. Tüccarlar 12 bin liradan alıyor." ifadelerini kullandı.

Necmettin Solmaz

"Masraflara yetiştiremiyoruz"

Bu sezon kuru alanlarda hasadın beklentilerin altında olduğunu söyleyen Necmettin Solmaz ise şunları söyledi:

"Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı kuru alanlarda hasat yok. Sulu alanda hasat var, o da yapılan masrafları kurtarmıyor. Elektrik, gübre, mazot fiyatlarından çiftçi bıktı. Şu an gübrenin tonu 30, mazot 55 TL'ye dayandı. Devletin verdiği destek de tamamen Dicle Elektriğe aktarılıyor. Bana verilen pamuk desteğinden faydalanamadım, tümünü Dicle Elektrik aldı. Şu anda da buğdayımızı biçtiğimiz gibi tüccara satmaya çalışıyoruz ki diğer masrafları ödeyebilelim ama maalesef yetiştiremiyoruz."

Ekimini gerçekleştirdiği mısırın maliyet artışları ve birim satışlarında beklenen düşüşleri aktaran Solmaz, "Şu an mısır ekiyorum. Geçtiğimiz yıl ektiğimiz mısırın torbası 3,5-4 TL idi, bu sene 6-6,5 TL'ye çıkmış. Mısırın şu anki kilogram fiyatı 12 TL'dir, mısırımız çıktığında bu fiyatın 6,5-7 TL'ye düşeceğini biliyoruz. Başka yapacak işimiz olmadığından bu döngüyü döndürüyoruz. Gelirimiz geçen sene maliyetlerin altında kaldı, bu sene de altında kalacağa benziyor. Elektrik, gübre ve mazotun bize yükü var. Devletin özellikle bu üç gidere el atmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Orban: Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı birlik topraklarına savaş getirir

Umut Kervanından Ağrı’ya sosyal market, Suriye’ye yardım köprüsü

ABD'den Suudi Arabistan'a 9 milyar dolarlık Patriot satışı

Şırnak'ta trafik kazası: 5 yaralı

Kars'ta otomobil refüje çarptı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı