• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

Çalıştığı benzin istasyonundaki sakal tıraşı olmadan, kirli sakallı olarak mesaisine gelen genç, iddiaya göre işveren tarafından uyarıldı. Patronun uyarılarına kulak asmayan meydancı genç, bir defa daha sakallı şekilde işe gelince olanlar oldu.

İşten çıkartılan genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davalı şirkete ait benzin istasyonunda 5 sene boyunca meydancı olarak aralıksız çalıştığını, işyerine sakalını kesmeden gelmesi sebebiyle işine son verildiğini öne sürdü. İşyerini terk etmek zorunda kaldığını ve konuyu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayete taşıdığını, iş müfettişleri tarafından rapor düzenlendiğini, davalı iş yerinde kılık kıyafet yönetmeliğine ilişkin yazılı kural olmadığını dile getirdi.

Bu hususun mevzuata göre haklı fesih hallerinden biri olmadığını iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istedi.

Mahkemede savunma yapan davalı şirket sahibi ise davacının iş akdinin sona ermesine sebep olan olayın yalnızca işe sakallı olarak gelmesi olmadığını, davacının amirinin bu konudaki uyarısına karşı gelmesi ve ertesi gün yine sakalını kesmemiş halde mesaiye gelmesi olduğunu iddia etti.

Akabinde de izinsiz ve haber vermeksizin iş yerini terk ederek devamsızlık yapmış olması nedeniyle akdin feshedildiğini, davacının yıllık izin haklarını çalıştığı süre boyunca hep istediği şekilde bölerek ve istediği sayıda parçalar halinde kullanabildiğini savunarak, davanın reddini istedi.

İş Mahkemesi, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak, davanın kabulüne karar verdi. Kararı yasal süresi içinde davalı avukatı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasındaki tartışmalara dikkat çekti.

Kararda; 'Talep döneminde yürürlükte olan İş Kanunu'nun 56/3. maddesine göre izinlerin 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılabileceği öngörülmüş ise de, bu konuda Dairemizin yerleşik uygulaması yıllık iznin işçinin talebiyle 10 günden az da kullandırılsa geçerli olduğu yönündedir. Bu nedenle mahkemece yapılacak iş, davacının yıllık izinlerinin kullandırıldığına ilişkin belgeler dikkate alınarak, bilirkişinin bu yöndeki değerlendirmesine göre karar vermektir. Yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu öncesi kritik görüşme

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı

MSB: Gazze’de insani kriz sürüyor, israil ateşkesi ihlal ediyor

ICYF Başkanı Ayhan, Gazze Mahkemesi nihai kararını TBMM Başkanı Kurtulmuş’a takdim etti

Bakan Güler, Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur ile görüştü

Bursa'da akademisyen diş tedavilerinde kontrollü iyileşme sağlayan yerli ürün geliştiriyor

AFAD ve Karayolları, deprem sonrası altyapı çalışmalarını masaya yatırdı

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Elazığ'da kar yağışı etkili oluyor

Temiz doğadan, sağlıklı sofralara: Bingöl balı bilimsel verilerle değerlendirildi

Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 46’ya yükseldi

İstanbul'da silah operasyonu: Bir kişi yakalandı

Dr. Tüzün: Sağlıklı oruç için iftar ile sahur arası dengeli su tüketimi şart

Kim’den nükleer rest: Trump yönetimine “gerçekliği kabul edin” mesajı

Bursa’da kar sürprizi: Kent beyaza büründü

Batman'da 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde nadir görülen tümör ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

İzmir merkezli suç örgütü operasyonu: 18 gözaltı

Yaçin: Ramazanı boş şeylerle değil, mukabelelerle, ibadetle ve zikirle değerlendirmeliyiz

Planlı yapılan bir katliam: Hocalı Katliamı

Ekonomik güven endeksi şubatta 100,7 oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu öncesi kritik görüşme

Okullarda Ramazan bereketi: Öğrenciler mukabelede buluştu

Otomobil lokanta duvarına çarptı: 5 Yaralı

Düzce’de 90 sürücüye trafik cezası

HAKSİAD'dan esnafa çağrı: Ramazan'ı hem halkımıza hem çalışanımıza hissettirelim

Batman'da devlet hastanesinde bir ilk yaşandı

Adana merkezli 11 ilde bilişim dolandırıcılığı operasyonu: 19 şüpheli yakalandı