• BIST 100

    10903,91%1,63
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    48,84% -0,44
  • GRAM ALTIN

    5566,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9301,82% 0,93

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

Çalıştığı benzin istasyonundaki sakal tıraşı olmadan, kirli sakallı olarak mesaisine gelen genç, iddiaya göre işveren tarafından uyarıldı. Patronun uyarılarına kulak asmayan meydancı genç, bir defa daha sakallı şekilde işe gelince olanlar oldu.

İşten çıkartılan genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davalı şirkete ait benzin istasyonunda 5 sene boyunca meydancı olarak aralıksız çalıştığını, işyerine sakalını kesmeden gelmesi sebebiyle işine son verildiğini öne sürdü. İşyerini terk etmek zorunda kaldığını ve konuyu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayete taşıdığını, iş müfettişleri tarafından rapor düzenlendiğini, davalı iş yerinde kılık kıyafet yönetmeliğine ilişkin yazılı kural olmadığını dile getirdi.

Bu hususun mevzuata göre haklı fesih hallerinden biri olmadığını iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istedi.

Mahkemede savunma yapan davalı şirket sahibi ise davacının iş akdinin sona ermesine sebep olan olayın yalnızca işe sakallı olarak gelmesi olmadığını, davacının amirinin bu konudaki uyarısına karşı gelmesi ve ertesi gün yine sakalını kesmemiş halde mesaiye gelmesi olduğunu iddia etti.

Akabinde de izinsiz ve haber vermeksizin iş yerini terk ederek devamsızlık yapmış olması nedeniyle akdin feshedildiğini, davacının yıllık izin haklarını çalıştığı süre boyunca hep istediği şekilde bölerek ve istediği sayıda parçalar halinde kullanabildiğini savunarak, davanın reddini istedi.

İş Mahkemesi, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak, davanın kabulüne karar verdi. Kararı yasal süresi içinde davalı avukatı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasındaki tartışmalara dikkat çekti.

Kararda; 'Talep döneminde yürürlükte olan İş Kanunu'nun 56/3. maddesine göre izinlerin 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılabileceği öngörülmüş ise de, bu konuda Dairemizin yerleşik uygulaması yıllık iznin işçinin talebiyle 10 günden az da kullandırılsa geçerli olduğu yönündedir. Bu nedenle mahkemece yapılacak iş, davacının yıllık izinlerinin kullandırıldığına ilişkin belgeler dikkate alınarak, bilirkişinin bu yöndeki değerlendirmesine göre karar vermektir. Yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

ABD, Hindistan’a füze sistemi ve top mühimmatı satışına onay verdi

Göğüs Hast. Uzm. Dr. Tekeli: Kısa süreli kontroller akciğer kanserini erken teşhis ettiriyor

Berlin metrosunda gerçekçi tatbikat: Bundeswehr’den “kent savunması” provası

HÜDA PAR Aile Başkanlığı'ndan "Dünya Çocuk Hakları Günü" mesajı

HÜDA PAR ziyaretinde iklim riskleri ve sel önlemleri konuşuldu

Trump, Epstein davasıyla ilgili belgelerin yayınlanmasını öngören yasa tasarısını imzaladı

Şanlıurfa’da şoförlere zorunlu uyuşturucu tarama sistemi geliyor

BESO, medikal cihazlarda indirim anlaşması imzaladı

Hac kesin kayıt süresi yarın sona eriyor

Bursa'da uyuşturucu satıcılığından aranan şüpheli otobüste yakalandı

Dünya Çocuk Günü'nde Filistinli çocukların dramı: 20 bin şehit, 28 bin yaralı

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 577 bin 500 sentetik ecza hap ele geçirildi

Nvidia'nın kârı beklentileri aştı

Türkiye’de elektrikli otomobil sayısı 332 bini geçti

Soğuyan hava aktarlara yoğunluk getirdi: Kış çaylarına ilgi artıyor

HAMAS: Filistinli çocuklar 70 yıldır siyonist terörün kurbanı

Eylülde tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

D vitamini eksikliği nedeniyle kış hastalıkları ağır geçirilebilir

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

Konya’da binlerce kişiye trafik eğitimi verildi

Şanlıurfa’da kronik ağrılara ameliyatsız tedavi imkanı

İngiltere’den Rusya’ya: “Sizi görüyoruz, ve hazırız” uyarısı

Kasımda tüketici güven endeksi arttı

Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Gazze'de 3 şehit, 15 yaralı

Psikolog Günaydın: Teknolojinin doğru kullanılmaması büyük zarar veriyor

Brent petrol 63,21 dolardan işlem görüyor

Kudüs'te Filistinlilerin evleri yıkılıyor, şehir Yahudileştirilmeye çalışılıyor

HRW: israil, Batı Şeria’daki 3 kampta zorla yerinden etmeyi dayattı

Ustasından kış lastiği uyarısı: Can ve mal güvenliğiniz için kış lastiğini ihmal etmeyin!

Malatya'da korkutan yangın: İşyeri küle döndü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD, Hindistan’a füze sistemi ve top mühimmatı satışına onay verdi

Göğüs Hast. Uzm. Dr. Tekeli: Kısa süreli kontroller akciğer kanserini erken teşhis ettiriyor

Berlin metrosunda gerçekçi tatbikat: Bundeswehr’den “kent savunması” provası

HÜDA PAR Aile Başkanlığı'ndan "Dünya Çocuk Hakları Günü" mesajı

HÜDA PAR ziyaretinde iklim riskleri ve sel önlemleri konuşuldu

Trump, Epstein davasıyla ilgili belgelerin yayınlanmasını öngören yasa tasarısını imzaladı

Şanlıurfa’da şoförlere zorunlu uyuşturucu tarama sistemi geliyor