• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
04 Ocak 2021, Pazartesi 00:46
Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bunu yapan yandı! Uyarılara uymayınca işten kovuldu

Çalıştığı benzin istasyonundaki sakal tıraşı olmadan, kirli sakallı olarak mesaisine gelen genç, iddiaya göre işveren tarafından uyarıldı. Patronun uyarılarına kulak asmayan meydancı genç, bir defa daha sakallı şekilde işe gelince olanlar oldu.

İşten çıkartılan genç, soluğu İş Mahkemesi'nde aldı. Davalı şirkete ait benzin istasyonunda 5 sene boyunca meydancı olarak aralıksız çalıştığını, işyerine sakalını kesmeden gelmesi sebebiyle işine son verildiğini öne sürdü. İşyerini terk etmek zorunda kaldığını ve konuyu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayete taşıdığını, iş müfettişleri tarafından rapor düzenlendiğini, davalı iş yerinde kılık kıyafet yönetmeliğine ilişkin yazılı kural olmadığını dile getirdi.

Bu hususun mevzuata göre haklı fesih hallerinden biri olmadığını iddia ederek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istedi.

Mahkemede savunma yapan davalı şirket sahibi ise davacının iş akdinin sona ermesine sebep olan olayın yalnızca işe sakallı olarak gelmesi olmadığını, davacının amirinin bu konudaki uyarısına karşı gelmesi ve ertesi gün yine sakalını kesmemiş halde mesaiye gelmesi olduğunu iddia etti.

Akabinde de izinsiz ve haber vermeksizin iş yerini terk ederek devamsızlık yapmış olması nedeniyle akdin feshedildiğini, davacının yıllık izin haklarını çalıştığı süre boyunca hep istediği şekilde bölerek ve istediği sayıda parçalar halinde kullanabildiğini savunarak, davanın reddini istedi.

İş Mahkemesi, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak, davanın kabulüne karar verdi. Kararı yasal süresi içinde davalı avukatı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasındaki tartışmalara dikkat çekti.

Kararda; 'Talep döneminde yürürlükte olan İş Kanunu'nun 56/3. maddesine göre izinlerin 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullandırılabileceği öngörülmüş ise de, bu konuda Dairemizin yerleşik uygulaması yıllık iznin işçinin talebiyle 10 günden az da kullandırılsa geçerli olduğu yönündedir. Bu nedenle mahkemece yapılacak iş, davacının yıllık izinlerinin kullandırıldığına ilişkin belgeler dikkate alınarak, bilirkişinin bu yöndeki değerlendirmesine göre karar vermektir. Yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Gazze’de insani kriz derinleşiyor

Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu’nun makam odasında dinleme cihazı bulundu

Rusya, uzaktan kumandalı uzay robotu Teledroid'i 2026'da fırlatacak

İngiltere'den Rusya'ya sert tepki

Dijital Dünyada Aile Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Bulgaristan'da bütçe tasarısı ve yolsuluk iddiaları protestolara yol açtı

EPDK ekim ayı LPG piyasası verilerini açıkladı

Bitlis merkezli operasyonda gözaltına alınan 62 şüpheliden 46’sı tutuklandı

Mersin’de uyuşturucu operasyonlarında 205 şüpheli gözaltına alındı

Epilepsinin en sinsi belirtisi: Sessiz ve kısa nöbetler! 

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile PARHAD arasında ortak çalışma protokolü imzalandı

Siirt'te grup köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

Şanlıurfa’da 3 bin 900 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

Dr. Hüseyin Sudan: Kumarın ciddi psikolojik ve toplumsal zararları var

Afetlere hazırlık için deprem ve yangın tatbikatı yapıldı

Sudan, Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin “Kriz İzleme Listesinin” başında yer alıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı