• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Büyük zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlardaki yerini aldı

EKONOMİ 18.10.2022 09:25:13 0
Büyük zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlardaki yerini aldı

Büyük zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlardaki yerini aldı

Diyarbakır’da kış mevsimi öncesinde zorlu şartlarda üretilen kışlık peynirler, satışa sunulmak üzere tezgahlarda yerini aldı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde besicilik kapasitesinin büyük olmasından dolayı üretilerek yurdun dört bir yanına gönderilen peynir, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk hava depolarından çıkarılarak tezgahlara konuldu.
İlkbahar aylarında keçi, koyun ve inekten sağılan sütle yapılan kışlık peynir, nisan ve mayıs aylarında soğuk hava depolarına konulmaya başlanıyor. Aylarca depolarda bekletilen peynirler, eylül ve ekim aylarının sonlarına doğru çıkarılıyor.

'Ne kadar bekletilirse tadı o kadar iyi olur'
Sur ilçesinde yıllardır peynircilik yapan Hamza Esin, kışlık peynirlerin ne kadar fazla bekletilirse tadının bir o kadar daha iyi olacağını söyledi.
Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte depolardaki peynirlerini tezgahlara çıkarıp müşterilere sunduğunu belirten Esin, “Salamura, örgü, yarım erimiş peynir ve otlu peynir kış aylarında tercih edilen çeşitlerdendir. Bunlar, ilkbahar aylarında keçi, koyun ve inek sütlerinden toplanıp bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Nisan ve mayıs aylarında kışlık peynirlerimiz üretiliyor. Bu peynirlerin tuzları biraz daha fazla veriliyor. Kışlık peynirler ne kadar fazla depolarda kalırsa tadı bir o kadar güzel ve yağlı olur. En az 3 ay depolarda bekletilmesi gerekiyor. Eylül ve ekim aylarında kışlık peynirlerimizi çıkarmaya başlıyoruz” dedi.
Peynir pazarlarındaki fiyatların marketlere göre daha uygun olduğunu ifade eden Esin, “Kışlık peynirlerimiz yerli ve doğal üretimdir. Marketlerdeki peynirler fabrika çıkışlı olduğu için sağlık açısından pek de iyi olmayabiliyor. Bizim köy peynirlerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetimden geçip öyle satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.
30 yıla yakındır yurt dışında yaşadığını belirten müşteri Mehmet Oruç, peynir fiyatlarının uygun olduğunu söyleyerek, “Lüks mekanlarda bir bardak çay ve kahve 50 liraya satılıyorsa, peynirin kilosunun 120 lira olması gayet normaldir. Kışlık peynir sofralarımızın vazgeçilmezidir. Kış ayları da yaklaştığı için mecbur kışa hazırlık yapmamız gerek” diye konuştu.
[gallery ids=',50891,50892,50893,50894,50895,50896,50897,50898,50899']

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ