• BIST 100

    10914,10%-1,32
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,34% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5369,29% -0,96
  • Ç. ALTIN

    8820,78% -1,13

Büyükşehir’in sokak hayvanları için kurduğu model Türkiye’ye örnek oluyor

29 Mayıs 2024, Çarşamba 12:00
29 Mayıs 2024, Çarşamba 12:00
Büyükşehir’in sokak hayvanları için kurduğu model Türkiye’ye örnek oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Büyükşehir’in sokak hayvanları için kurduğu model Türkiye’ye örnek oluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, son 10 yılda sokak hayvanlarına yönelik yürüttüğü çalışmalar ve tesisleşme ile yaşanacak sorunların önüne geçti.
İnsanları, çevreyi ve doğadaki tüm canlıları emanet bilerek korumaya, sürdürülebilir bir sistem kurmaya yönelik yatırımlarına aralıksız devam eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik yaptığı yatırımlarla yaşanacak sorunlara karşı koruyucu- önleyici tedbirler alıyor. Türkiye’nin en büyük sokak hayvanı rehabilitasyon merkezini açan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Burç Tabiat Parkı içerisinde kurulan 60 dönümlük alanda içerisinde yemlikleri, sulukları, serinleme havuzları ve kulübeleri olan Doğal Yaşam Parkı’nda sosyalleşme ile rehabilitasyon sağlanıyor.
Özellikle sıkıntı oluşturan ve sokaktaki köpeklerin çeteleşmesinde lider konumundaki alfa köpekler başta olmak üzere tüm sokak hayvanları, ekipler tarafından toplanıp iç dış parazitlerinden arındırılıyor, aşılama ve kısırlaştırma işlemleri uzman veteriner hekimler tarafından yapılarak, Doğal Yaşam Parkı’na getiriliyor. 7/24 uzman görevliler tarafından gözlem altında tutulan sokak hayvanlarının burada rehabilite döneminde adaptasyon süreci takip ediliyor.
Uzman veteriner hekimler tarafında tüm süreç takip ediliyor
Beslenme, aşılama, kısırlaştırma ve rehabilite süreçlerini tamamlayan sokak hayvanları, takip süreci sonrası uzman görevliler tarafından sosyalleştiğine, diğer hayvanlar içerisinde rahatlıkla yaşayabileceğine ve zararsız hale geldiğine emin olunduğunda doğal ortamlarına bırakılıyor. Alfa köpekler ise parkta tutup yeniden çeteleşme yaşanmaması için alınan yerlere geri götürülmüyor.
Tesislerde gerekli tüm bakımlar yapılıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan dokuz ilçe ve 780 mahalledeki başıboş kedi ve köpekler rutin olarak toplatılıp, kısırlaştırıldıktan sonra çiplenme işlemleri devam ediyor. 10 köpek toplama aracı, 1 ambulans, 11 veteriner hekim ve 6 veteriner teknisyeni olmak üzere 85 kişilik ekip, 7/24 hizmet veriyor. Rehabilitasyon merkezinin yanı sıra Burç Tabiat Parkı içerisinde “Tedavi ve Kısırlaştırma Merkezi” ile Burç Yazıbağ’da 15 bin metrekare üzerine kurulu “Tedavi, Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi” nde tedavi merkezleri, barınaklar ile ameliyathaneler bulunuyor.
Gaziantep Büyükşehir, yemek artıklarından kendi mamasını üretiyor
Büyükşehir Belediyesi, bütün mama ihtiyacını ise kendi ürettiği mamalardan sağlıyor. Gastronomi şehri Gaziantep’in restoranları ve yemekhanelerinden toplanan artık yemeklerden günlük ortalama 3 ton mama üretimi yapılıyor. Şehirde atık borulardan üretilen, 250 noktada bulunan mama ve su kaplarına günlük olarak araçlarla üretilen mama ve su bırakılıyor.
“Yaptığımız ara formül, bugün yaşanan birçok sorunda da ihtiyacı giderdi”
Konu ile ilgili yaptığı açıklamada Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bütün canlıları korumayı ve ihtiyaçlarını gidermeyi, insan odaklı yönetim bilinciyle doğayı ve ekolojik sistemi bozmadan çalışmalar yürütüldüğünü belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Böyle baktığımız noktada Türkiye’nin en büyük gündemlerinden birisi olan sokak hayvanlarıyla alakalı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikli olarak ilk yaptığımız işlerden bir tanesi Türkiye’nin en büyük rehabilitasyon merkezlerinden birini açmak oldu. Bu rehabilitasyon merkezleri içerisinde kaza geçiren bir hayvanın ameliyatından tutun aşılamasından kısırlaştırmasına, hayvan barınağında ihtiyacı olan beslenmesinden tedavisine, bakımına yani neye ihtiyacı varsa bunu göreceği çok güzel bir merkez açıldı ve bütün Türkiye’ ye örnek bir çalışma oldu. Beraberinde sokaktaki hayvanlarımızla ilgili onların kısırlaştırılması, aşılanması, sahiplendirilmesi, rehabilitasyonu gibi önemli başlıklarda çalışmayı başlattık. Sokaktaki hayvanları önce topladık, bakıma aldık. İhtiyacı olan aşılamaları ve kısırlaştırmalarını yaptık. Orman bölgesi içerisinde yaklaşık 60 dönümde her türlü ihtiyacı giderecek merkez kurduk. Bu merkez onları rahat bir şekilde yaşamlarıyla ilgili tüm ihtiyacı giderecek bir yer oldu. Bu yaptığımız ara formül, bugün yaşanan birçok sorunda da ihtiyacı giderdi” dedi.
“Belediyeler elini taşın altına koysun, yasal olarak yapmaları gerekenleri yapsın diyoruz”
Açıklamasında tesisleşme ve bakım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini aktaran Başkan Fatma Şahin, vatandaşlara seslenerek hayvanların sahiplenilmesi ve duygu yönetiminde hayvan sahiplendirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Yaptığımız çalışma, bugün Türkiye’de yaşanan tartışmalara bir formül, Gaziantep Modeli olacağını, odamız, bu konuda çalışan STK’lar ile beraber çalışarak yapıyoruz. Onlardan gelen görüş, önerileri, şikayetleri ciddi bir şekilde dinliyoruz. Onlarla birlikte yaptığımız çalışmaları daha da güçlendiriyoruz. Bu konuda düşüncesi, fikri olanı dinlemeye açık olduğumuzu açıklıyoruz. Şuna inanıyoruz ki ‘Hayvan sağlığı halk sağlığı’ demek. Herkes sağlıklı olduğu zaman şehir sağlıklı bir şehir, herkes mutlu olduğunda şehir mutlu bir şehir oluyor. Bu anlayışla bütün gücümüzle oluşturulan her bir canlıyı koruyup kollayarak onların en temel hakkı olan yaşam hakkını tesis ederek bu çalışmalara devam ediyoruz. Kısırlaştırıp sokağa bırakmıyoruz. Belediyeler elini taşın altına koysun, yasal olarak yapmaları gerekenleri yapsın diyoruz. Doğadaki herkesin yaşam hakkı var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hem tesisleşmemizi hem insan kaynağımızı hem kurumsal altyapımızı hem STK ve odalarla olan ilişkimizi bu bakış açısıyla güçlendiriyoruz. Gaziantep Modeli birlikte iş yapma modeli ve birlikte ortak sorunları ortak çözüm üretme modeli diyor, bu modelin bir Türkiye modeline dönüşmesi için de elimizden gelen bütün bilgi ve birikimimizi sizlerle paylaşmaya hazır ve kararlı olduğumuzu ifade ediyor, bu sorunun bir sorun olarak değil bir çözüm olarak devam etmesini diliyoruz” diye konuştu.

Elazığ’da çatıda çıkan yangın korkuttu

Irak işgalinin baş mimarlarından Dick Cheney 84 yaşında öldü

Afganistan’daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi

Gaziantep’te 318 hafız umreyle ödüllendirilecek

Putin: Oreşnik'in seri üretimi başladı

İzmir açıklarında 28 düzensiz göçmen yakalandı

Rus buğdayı, Azerbaycan üzerinden Ermenistan'a sevk edildi

Beyaz Saray: Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

Aydın açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

EGM: Koruyucu eldiven zorunluluğu bisiklet ve mopedleri kapsamıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha teslim etti

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunu "reddetti"

Uçurumdan düşerek ağır yaralanan adam için ambulans helikopter devreye girdi

Güney Sudan'da silahlı çatışmalar nedeniyle 445 binden fazla kişi yerinden edildi

Endonezya'daki sel felaketinde 20'den fazla kişi kayıp

Hac kurası yarın çekiliyor

İşgalciler ateşkes boyunca Gazze'de 240 kişiyi şehit etti

Burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı

Hindistan'da tren kazası: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Lübnan, Gana, Filistin, Gine ve Japonya büyükelçilerini kabul etti

Adana’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 210 kişi tutuklandı

MSB'den "Suriyeli öğrenciler" hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama

Diyarbakır’da silahlı kavga: 2 ölü, 2 yaralı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan 'mafya ve çeteleşme' uyarısı: Adalet duygusu ve devlete güven sarsılıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha buldu

Malatya'daki kitap fuarına katılan şair ve yazarlar: İnsanların ilgisi oldukça iyi

Umut Kervanı’ndan Muradiye’de yardım dağıtımı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Din Görevlileri Mesleki Eğitim ve Gelişim Seminerleri tamamlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Elazığ’da çatıda çıkan yangın korkuttu

Irak işgalinin baş mimarlarından Dick Cheney 84 yaşında öldü

Afganistan’daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi

Gaziantep’te 318 hafız umreyle ödüllendirilecek

Putin: Oreşnik'in seri üretimi başladı

İzmir açıklarında 28 düzensiz göçmen yakalandı

Rus buğdayı, Azerbaycan üzerinden Ermenistan'a sevk edildi